Klart med nytt tidningsavtal
Strejken på tidningsavtalet är avblåst. Både fack och arbetsgivare sade ja till medlarnas bud.
Industriarbetarnas tidning
9 maj, 2016
Skrivet av Marie Edholm
Göteborgs-Posten, DN, Expressen och Östgöta-Correspondenten är några av dagstidningarna som berörs om 300 grafiker tas ut i strejk den 18 maj.
GS-fackets konfliktorganisation är i full beredskap för att en strejk kan bryta ut bland förbundets tidningsgrafiker den 18 maj. Strejkvaktslistor ska upprättas och information ska ut till medlemmarna. I dag på morgonen hade konfliktgruppen i Östergötlands avdelning möte och under eftermiddagen träffar de representanter för de anställda vid Pressgrannars tryckeri i Linköping, som är ett av de tre tryckerier som varslats om strejk.
Totalt berörs nära 300 grafiker vid Pressgrannar, V-Tab i Landvetter och Bold Printing i Kista av varslet som lades i fredags.
Även arbetsgivarna förbereder sig för en eventuell strejk.
– Vi måste agera som om det blir verklighet och ser just nu över hur vi kan flytta över produktionen i Linköping till andra anläggningar. Målet är att varken dag- eller nattkunder ska bli lidande, säger Peter Ihre, vd för NTM-ägda Pressgrannar till Medievärlden.
På Pressgrannar i Linköping trycks bland annat Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten. På V-Tab trycks till exempel Göteborgs-Posten, Bohusläningen, TTELA och Hallandsposten. På Bold Printing i Kista trycks Dagens Nyheter och Expressen.
GS-facket släpper inte frågan om möjligheten att gå ner till deltid efter 60 års ålder och Arbetsgivarorganisationen Almega håller emot.
– Vi säger nej till det förslag och den konstruktion som GS har lagt fram, säger Hans O Andersson, förhandlingschef på Almega Medieföretagen.
Almega vill inte ha någon kollektiv lösning till deltidspension, vilket Unionen och Sveriges Ingenjörer tidigare har fått erfara i sina förhandlingar med Almega. Både Unionen och Sveriges Ingenjörer släppte sina på den österrikiska onlinespel hus spielautomaten krav på flexpension sedan Arbetsdomstolen konstaterade att det råder fredsplikt kring arbetsgivarnas avgifter till tjänstepensionen. Unionens och Ingenjörernas strejkvarsel fick blåsas av.
GS-facket håller dock fast vid frågan om rätt till deltid, men har lagt kravet på en höjning av pensionspremierna åt sidan.
– Det får vi ta upp igen inför 2017 tillsammans med de andra förbunden, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.
GS strejkvarsel gäller enbart en kollektivavtalad rättighet att gå ner i tid för den som fyllt 60. Den rätten finns inskriven i GS andra avtal, liksom i Pappers och många av till exempel IF Metalls kollektivavtal.
För Glenn Gyllenhammar, tryckare på V-Tab i Landvetter, är frågan viktig.
– Vi jobbar mycket natt. Man kan se att det går väldigt fort runt 60, folk går från att vara pigga och starka till att snabbt bli väldigt gamla.
Medlingsinstitutet utsåg i dag följande medlare som ska försöka lösa tvisten: Leif Ohlsson, tidigare IF Metalls vice förbundsordförande, före detta generaldirektören för Invandrarverket Christina Rogestam och Eva-Helena Kling, tidigare jurist på LO-TCO Rättsskydd .