Industriarbetarnas tidning

Parterna förbereder sig för tidningsstrejk

9 maj, 2016

Skrivet av

Göteborgs-Posten, DN, Expressen och Östgöta-Correspondenten är några av dagstidningarna som berörs om 300 grafiker tas ut i strejk den 18 maj.

 

GS-fackets konfliktorganisation är i full beredskap för att en strejk kan bryta ut bland förbundets tidningsgrafiker den 18 maj. Strejkvaktslistor ska upprättas och information ska ut till medlemmarna. I dag på morgonen hade konfliktgruppen i Östergötlands avdelning möte och under eftermiddagen träffar de representanter för de anställda vid Pressgrannars tryckeri i Linköping, som är ett av de tre tryckerier som varslats om strejk.

Totalt berörs nära 300 grafiker vid Pressgrannar, V-Tab i Landvetter och Bold Printing i Kista av varslet som lades i fredags.

Även arbetsgivarna förbereder sig för en eventuell strejk.

– Vi måste agera som om det blir verklighet och ser just nu över hur vi kan flytta över produktionen i Linköping till andra anläggningar. Målet är att varken dag- eller nattkunder ska bli lidande, säger Peter Ihre, vd för NTM-ägda Pressgrannar till Medievärlden.

På Pressgrannar i Linköping trycks bland annat Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten. På V-Tab trycks till exempel Göteborgs-Posten, Bohusläningen, TTELA och Hallandsposten. På Bold Printing i Kista trycks Dagens Nyheter och Expressen.

GS-facket släpper inte frågan om möjligheten att gå ner till deltid efter 60 års ålder och Arbetsgivarorganisationen Almega håller emot.

– Vi säger nej till det förslag och den konstruktion som GS har lagt fram, säger Hans O Andersson, förhandlingschef på Almega Medieföretagen.

Almega vill inte ha någon kollektiv lösning till deltidspension, vilket Unionen och Sveriges Ingenjörer tidigare har fått erfara i sina förhandlingar med Almega. Både Unionen och Sveriges Ingenjörer släppte sina på den österrikiska onlinespel hus spielautomaten krav på flexpension sedan Arbetsdomstolen konstaterade att det råder fredsplikt kring arbetsgivarnas avgifter till tjänstepensionen. Unionens och Ingenjörernas strejkvarsel fick blåsas av.

GS-facket håller dock fast vid frågan om rätt till deltid, men har lagt kravet på en höjning av pensionspremierna åt sidan.

– Det får vi ta upp igen inför 2017 tillsammans med de andra förbunden, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

GS strejkvarsel gäller enbart en kollektivavtalad rättighet att gå ner i tid för den som fyllt 60. Den rätten finns inskriven i GS andra avtal, liksom i Pappers och många av till exempel IF Metalls kollektivavtal.

För Glenn Gyllenhammar, tryckare på V-Tab i Landvetter, är frågan viktig.

– Vi jobbar mycket natt. Man kan se att det går väldigt fort runt 60, folk går från att vara pigga och starka till att snabbt bli väldigt gamla.

Medlingsinstitutet utsåg i dag följande medlare som ska försöka lösa tvisten: Leif Ohlsson, tidigare IF Metalls vice förbundsordförande, före detta generaldirektören för Invandrarverket  Christina Rogestam och Eva-Helena Kling, tidigare jurist på LO-TCO Rättsskydd .

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Klart med nytt tidningsavtal

Strejken på tidningsavtalet är avblåst. Både fack och arbetsgivare sade ja till medlarnas bud.

GS varslar om strejk

GS varslar om strejk för grafiker på tre tidningstryckerier. En kärnfråga är rätten till delpension.

GS håller fast vid deltidspension

GS-facket har inte släppt frågan om deltidspension för sina medlemmar på tidningsavtalet, medan motparten Almega säger nej. Avtalet går ut på lördag, det blir fortsatta förhandlingar nästa vecka.

Rätt till deltid och pengar i plånboken

Pappers avtal är nu klart. Det är på ett år, ger 2,2 procents lönelyft eller 608 kronor i månaden. Avtalet har också en mycket tydlig pensionsprofil, med bland annat rätt till delpension från 60 års ålder.

Parterna säger ja till 2,2 procent

Parterna säger ja till 2,2 procent

Ett nytt avtal för 600 000 industrianställda ger 2,2 procent under ett år, varav 0,2 procent är delpension. Facken säger sig vara nöjda, men arbetsgivarna tycker att avtalet blev för dyrt.

Arbetsgivarna släpper kravet på ökad flexibilitet

Industrins arbetsgivare erbjuder facken ett 2-årsavtal på 3,5 procent. Dessutom släpper de kravet på ökad flexibilitet.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.