Fritidshus, tjänstebil eller flexibel arbetstid? Lyx för vissa, vardag för andra. DA har kollat vad som gäller.
Alla får handla billigare
Endast två förmåner finns på alla företag som DA har undersökt: Personalrabatter, och företagshälsovård.
GS ligger i lä
De tio största GS-företagen har i snitt 9 av 26 undersökta förmåner. Motsvarande siffra hos arbetsplatserna med flest IF Metall-medlemmar är 15 förmåner. Exempelvis är flextid, tandvårdsförmån, utfyllnad i sjukförsäkringen, vinstandelar och bonus-system vanligt hos de stora metallföretagen.
Undersökningen publicerades i IF Metall-editionen av DA nr 4 2015 och finns att läsa här.
Vilka förmånstrender gäller nu?
– Det handlar om personlig utveckling. Företaget kan till exempel ge dig möjlighet att jobba ideellt under arbetstid eller bekosta volontärresor. Arbetsgivaren kan också stå för kostnader för terapi, provrörsbefruktning och nu senast möjligheten att frysa in ägg, säger Lena Granqvist som är doktor i nationalekonomi och har forskat kring löneförmåner.
Hur har utvecklingen av förmåner sett ut i Sverige?
– På 80-talet kom så kallade fringisar, fringe benefits, som till exempel lunchförmån och tjänstebil. Sen blev det vanligare med kringtjänster, kringisar, som städtjänster och barnpassning. Under 00-talet började man inse att de framtida förmånerna från socialförsäkringssystemet kanske inte kommer att räcka till. Vilket ledde till löneförmåner i form av extra pensionsskydd och andra försäkringar.
Hur använder sig arbetsgivare av förmåner?
– Förmåner är ett sätt att locka och knyta nyckelpersoner till sig. De har vad jag brukar kalla en klistereffekt, som är bättre än bara lön. Om du har en bra pensionsförsäkring kanske det får dig att stanna kvar.
Vilken förmån värderar du själv högst?
– På mitt jobb har vi motionsförmån, det tycker jag är väldigt bra. Den gör att man köper ett gymkort eller något liknande. Det är något jag verkligen uppskattar.
Kommentarer om förmånerna:
”Vi hade flextid en gång i tiden, men det var svårt rent produktionsmässigt. Däremot
har vi möjligheten att förändra våra arbetstider för att få ihop vardagspusslet.”
Klubbordförande Patrik Falck på Nobia Production Sweden.
”Förut sponsrade företaget vår fiskeklubb och vi kunde också äta lunch för 35 kronor. De betalade även avgifter till löptävlingar men det stoppades av skattetekniska regler.”
Klubbordförande Hans Emanuelsson på Jeld Wen Sverige.
Förmånen som försvann

hemdator. För att höja den svenska datorkompetensen infördes 1998 den så kallade hem-pc-reformen. Reformen gav anställda en möjlighet att skattefritt låna eller hyra en dator med tillbehör. Förmånen fick ett gigantiskt genomslag. När Dagens Arbete för elva år sedan gick igenom förmåner erbjöd samtliga fyrtio arbetsgivare i undersökningen sina anställda en hemdator.

