Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Avtalat – en hjälp till självstjälp

24 februari, 2022

Skrivet av Cristina Hjalmarsson

DEBATT Facket och arbetsgivarna har gått ihop och skapat Avtalat.se för våra fackliga försäkringar. Frågan om det är för att vi lättare ska kunna få ut några pengar, eller för att vi ska ge upp, så att andra ska kunna sko sig, skriver Cristina Hjalmarsson, avdelningsordförande för IF Metall östra Värmland.

Om skribenten:

Christina Hjalmarsson är avdelningsordförande för IF Metall i östra Värmland

Tänk vilken tur vi har som har kollektivavtal på vår arbetsplats. Där finns regler för både anställda och arbetsgivaren. Avtalsförsäkringar ingår också i avtalet. Försäkringar som kan ge oss lite mer när vi är borta från jobbet.

När du blir långtidssjukskriven, skadar dig på jobbet eller blir förälder så kan du alltså kan själv gå in på AFA Försäkring och söka ersättning. Eller, om det är svårt, be om hjälp av din försäkringsinformatör på klubben.

För det händer ju ibland att man behöver lite hjälp av en fysisk person om man inte är så bekväm med de här frågorna. Särskilt då det ofta sammanfaller med att man också behöver vara kunnig i en massa olika digitala lösningar.

Förr fanns Facket försäkrar för LO-medlemmar, med koppling både till avtalsförsäkring och medlemsförsäkring. Men, det var som sagt förr. Nu finns Facket försäkrar inte kvar. 

Det har i ställer ersatts med Avtalat.se. Det är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO, som ska underlätta för alla kollektivavtalsförsäkrade. Superbra, eller hur?

Så hur det går det då till att få hjälp av Avtalat.se?

Du går in på deras hemsida, klickar på ”arbetare” och vad du söker ersättning för. Därefter slussas du vidare till AFA Försäkrings hemsida, där du ombeds skriva in dina uppgifter. Det förutsätts såklart att du har ett visst digitalt kunnande – och ett mobilt Bank-id.

Vänta nu, vad var det egentligen du fick hjälp med? Och hur är det om du tillhör den inte helt obefintliga grupp som tycker det är svårt med det digitala?

Vilket snömos det är att läsa om varför man gjort så här. ”För att strukturera och underlätta för alla, arbetsgivare, arbetare och tjänstemän.”

Avtalat punkt se, jag får lite dålig smak i munnen. Det känns som Kry punkt se, Doktor punkt se. Varför bilda ett bolag som bara finns på nätet, när man haft en fungerande verksamhet fysiskt? Jag försökte få reda på det och tog kontakt med Avtalat. Och jo, det är att det är att så många missar att få ersättning, för det är svårt att hitta rätt, är deras svar.

Men hallå, det är en del av arbetsgivarens ansvar att hjälpa sina arbetstagare! Nu ska man i stället få hjälp av ett nytt bolag, som ska tala om för arbetsgivaren att han ska tala om för arbetstagaren att han ska logga in på AFA och anmäla AGS, eller TFA eller FPT. Och att allt ska ske digitalt.

Parterna har alltså bildat ett bolag som egentligen bara är en telefonväxel. Om jag som försäkringsinformatör ska anmäla en arbetsskada, så går jag in och anmäler det på AFA:s hemsida tillsammans med den berörda försäkringstagaren.

Om vi skulle behöva hjälp med detta, och då vänder mig till Avtalat.se, så finns där bara en telefonväxel som visar vägen till var vi ska lämna anmälan. Ingen hjälp om det krånglar, de handlägger ingenting, bara rådgivning i hur vi ska navigera oss fram (digitalt förstås).

Och tekniken ska vi inte prata om. Hur ser uppkopplingarna ut runt om i Sverige? Strunt i det, tänker kanske Avtalat, här gäller Stockholmska förhållanden.

Så till dig som vill få tala med någon för att få hjälp, synd för dig, det fanns inte med i mind mappen.

Kan någon klargöra för mig hur det här inte är ett sätt för arbetsgivarna att slippa allt ansvar? Sjuk i mer än fjorton dagar, ring Avtalat som talar om vart du ska gå vidare. Oj, en arbetsskada som inte blir godkänd av Försäkringskassan, mycket ovanligt (sic), ring Avtalat som svarar pass just på den frågan.

För just det, de är ju bara är rådgivare, inte handläggare.

Till råga på allt, eller tack vare detta, så dyker det upp allt mer reklam för försäkringsagenter till höger och vänster. Insurello och andra. Hur kan det komma sig, när det bildats ett så fantastiskt bolag som Avtalat.se som skulle underlätta för alla?

I deckare, när någon blir mördad, brukar man säja: följ pengarna hittar du förövaren. Det tror jag gäller i det här fallet också.

Någonstans finns det någon som bara längtar efter att lägga beslag på stålarna som inte hittar fram till de försäkrade på ett rimligt begripligt sätt.

Ordlista om du måste in i försäkringsdjungeln:

AGS: Är du borta mer än 14 dagar kan du ha rätt till extra ersättning, utöver den du får från Försäkringskassan. Även i efterskott.

TFA: Om du skadar dig på jobbet, eller på väg till eller från det, kan du få extra ersättning. Från första dagen.

FPT: När du är hemma med barn kan du få 10 procent av din lön i extra föräldrapenningtillägg. Du får också din pensionspremie inbetald.

En kommentar till “Avtalat – en hjälp till självstjälp

  • Texten ovan verkar ju bra! Eller? Jag saknar att man bara tar upp föräldraförsäkringen (men den är väl inte kontroversiell). Var finns rättigheterna inom arbetsskadeförsäkringen? Mycket mer kontroversiell än vad många andra försäkringar. Men alla som råkar ut för arbetsskador vet att denna arbetsskadeförsäkringen inte ger vad den lovar. Varför finns det annars närmare 300 000 som varken får arbetsskadan godkänd eller livränta? Varför står individen ensam när det gäller att få hjälp via arbetsskadeförsäkringen? Avtalat i all ära, men det måste finnas tryck bakom orden också?

    Jag håller helt med Christina Hjalmarsson är avdelningsordförande för IF Metall i östra Värmland. Vad har hänt för att våra gemensamma försäkringar urholkas på det sätt som dom gör?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Min mamma är en superkraft

Min mamma är en superkraft

Vår kärlek sträcker sig hela vägen till jävlarna på Handelsbanken, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Ett gott råd: var lite otydlig

Ett gott råd: var lite otydlig

Den som vill ge ett gott råd måste vara lite vag, annars finns risken att rådet går att följa, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

Därför utgör Sverigedemokraterna ett hot mot arbetarna, skriver Jack Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på AQ Enclosure i Sollefteå.

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Du kanske också vill läsa…

Arbetet med Avtalat har bara börjat

Arbetet med Avtalat har bara börjat

Allt är ännu inte på plats men tjänsten Avtalat fyller redan nu en viktig funktion, skriver företrädare för LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Förhandling eller kamp?

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.