De vill ha makt över din tid – igen
Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
DEBATT Facket och arbetsgivarna har gått ihop och skapat Avtalat.se för våra fackliga försäkringar. Frågan om det är för att vi lättare ska kunna få ut några pengar, eller för att vi ska ge upp, så att andra ska kunna sko sig, skriver Cristina Hjalmarsson, avdelningsordförande för IF Metall östra Värmland.
Christina Hjalmarsson är avdelningsordförande för IF Metall i östra Värmland
Tänk vilken tur vi har som har kollektivavtal på vår arbetsplats. Där finns regler för både anställda och arbetsgivaren. Avtalsförsäkringar ingår också i avtalet. Försäkringar som kan ge oss lite mer när vi är borta från jobbet.
När du blir långtidssjukskriven, skadar dig på jobbet eller blir förälder så kan du alltså kan själv gå in på AFA Försäkring och söka ersättning. Eller, om det är svårt, be om hjälp av din försäkringsinformatör på klubben.
För det händer ju ibland att man behöver lite hjälp av en fysisk person om man inte är så bekväm med de här frågorna. Särskilt då det ofta sammanfaller med att man också behöver vara kunnig i en massa olika digitala lösningar.
Förr fanns Facket försäkrar för LO-medlemmar, med koppling både till avtalsförsäkring och medlemsförsäkring. Men, det var som sagt förr. Nu finns Facket försäkrar inte kvar.
Det har i ställer ersatts med Avtalat.se. Det är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO, som ska underlätta för alla kollektivavtalsförsäkrade. Superbra, eller hur?
Så hur det går det då till att få hjälp av Avtalat.se?
Du går in på deras hemsida, klickar på ”arbetare” och vad du söker ersättning för. Därefter slussas du vidare till AFA Försäkrings hemsida, där du ombeds skriva in dina uppgifter. Det förutsätts såklart att du har ett visst digitalt kunnande – och ett mobilt Bank-id.
Vänta nu, vad var det egentligen du fick hjälp med? Och hur är det om du tillhör den inte helt obefintliga grupp som tycker det är svårt med det digitala?
Vilket snömos det är att läsa om varför man gjort så här. ”För att strukturera och underlätta för alla, arbetsgivare, arbetare och tjänstemän.”
Avtalat punkt se, jag får lite dålig smak i munnen. Det känns som Kry punkt se, Doktor punkt se. Varför bilda ett bolag som bara finns på nätet, när man haft en fungerande verksamhet fysiskt? Jag försökte få reda på det och tog kontakt med Avtalat. Och jo, det är att det är att så många missar att få ersättning, för det är svårt att hitta rätt, är deras svar.
Men hallå, det är en del av arbetsgivarens ansvar att hjälpa sina arbetstagare! Nu ska man i stället få hjälp av ett nytt bolag, som ska tala om för arbetsgivaren att han ska tala om för arbetstagaren att han ska logga in på AFA och anmäla AGS, eller TFA eller FPT. Och att allt ska ske digitalt.
Parterna har alltså bildat ett bolag som egentligen bara är en telefonväxel. Om jag som försäkringsinformatör ska anmäla en arbetsskada, så går jag in och anmäler det på AFA:s hemsida tillsammans med den berörda försäkringstagaren.
Om vi skulle behöva hjälp med detta, och då vänder mig till Avtalat.se, så finns där bara en telefonväxel som visar vägen till var vi ska lämna anmälan. Ingen hjälp om det krånglar, de handlägger ingenting, bara rådgivning i hur vi ska navigera oss fram (digitalt förstås).
Och tekniken ska vi inte prata om. Hur ser uppkopplingarna ut runt om i Sverige? Strunt i det, tänker kanske Avtalat, här gäller Stockholmska förhållanden.
Så till dig som vill få tala med någon för att få hjälp, synd för dig, det fanns inte med i mind mappen.
Kan någon klargöra för mig hur det här inte är ett sätt för arbetsgivarna att slippa allt ansvar? Sjuk i mer än fjorton dagar, ring Avtalat som talar om vart du ska gå vidare. Oj, en arbetsskada som inte blir godkänd av Försäkringskassan, mycket ovanligt (sic), ring Avtalat som svarar pass just på den frågan.
För just det, de är ju bara är rådgivare, inte handläggare.
Till råga på allt, eller tack vare detta, så dyker det upp allt mer reklam för försäkringsagenter till höger och vänster. Insurello och andra. Hur kan det komma sig, när det bildats ett så fantastiskt bolag som Avtalat.se som skulle underlätta för alla?
I deckare, när någon blir mördad, brukar man säja: följ pengarna hittar du förövaren. Det tror jag gäller i det här fallet också.
Någonstans finns det någon som bara längtar efter att lägga beslag på stålarna som inte hittar fram till de försäkrade på ett rimligt begripligt sätt.
AGS: Är du borta mer än 14 dagar kan du ha rätt till extra ersättning, utöver den du får från Försäkringskassan. Även i efterskott.
TFA: Om du skadar dig på jobbet, eller på väg till eller från det, kan du få extra ersättning. Från första dagen.
FPT: När du är hemma med barn kan du få 10 procent av din lön i extra föräldrapenningtillägg. Du får också din pensionspremie inbetald.
Texten ovan verkar ju bra! Eller? Jag saknar att man bara tar upp föräldraförsäkringen (men den är väl inte kontroversiell). Var finns rättigheterna inom arbetsskadeförsäkringen? Mycket mer kontroversiell än vad många andra försäkringar. Men alla som råkar ut för arbetsskador vet att denna arbetsskadeförsäkringen inte ger vad den lovar. Varför finns det annars närmare 300 000 som varken får arbetsskadan godkänd eller livränta? Varför står individen ensam när det gäller att få hjälp via arbetsskadeförsäkringen? Avtalat i all ära, men det måste finnas tryck bakom orden också?
Jag håller helt med Christina Hjalmarsson är avdelningsordförande för IF Metall i östra Värmland. Vad har hänt för att våra gemensamma försäkringar urholkas på det sätt som dom gör?