Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Arbetet med Avtalat har bara börjat

3 mars, 2022

REPLIKInformations- och vägledningstjänsten Avtalat lanserades mitt under pandemin. Allt är ännu inte på plats men den fyller redan nu en viktig funktion, skriver företrädare för LO, PTK och Svenskt Näringsliv, som står bakom Avtalat.

Om skribenterna:

Torbjörn Johansson är avtalssekreterare för LO
Mattias Dahl är vice vd för Svenskt Näringsliv
Martin Wästfelt är ordförande för PTK:s förhandlingschefsgrupp

Precis som Christina Hjalmarsson lyfter i sin debattartikel har vi kollektivavtal på många arbetsplatser. Det är något fantastiskt och unikt att fler än 9 av 10 anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och därmed även har pension och försäkring via jobbet. Trygghet och stöd för arbetsgivare, mer pengar i plånboken för anställda.

Samtidigt vet vi att kännedomen är låg hos många anställda. Vi vet också att många arbetsgivare upplever pension och försäkring via jobbet som något krångligt. Det är flera aktörer att ha koll på och många att ha kontakt med. Det finns helt enkelt potential att bli bättre och öka kännedomen och förenkla systemet.

Det är med den här vetskapen som Svenskt Näringsliv, LO och PTK bestämde sig för att bilda Avtalat. Ett annat skäl var att minska kostnaderna för administration genom att samla försäkringsinformationen på ett ställe. På så sätt kommer pengarna till större nytta för arbetsgivare och anställda.

I dagsläget går både arbetare och tjänstemän årligen miste om stora belopp på grund av bristfällig information. En undersökning som Avtalat låtit Ipsos göra visar att tre av fyra arbetare och hälften av tjänstemännen inom privat sektor har dålig eller mycket dålig kännedom om sin tjänstepension.

Mätningen, som bygger på intervjuer med 2 000 arbetstagare som berörs av kollektivavtalen och med lika många arbetsgivare, visar också att cirka 70 procent av löntagarna har liten eller ingen kännedom om de försäkringar som bland annat ger extra skydd vid sjukdom.

Det finns alltså ett arbete att göra! Avtalat är alltså inte bara en sajt. Avtalat finns till för närmare tre miljoner arbetsgivare och anställda med kollektivavtal i privat sektor. Ambitionen är att alla ska förstå pension och försäkring via jobbet, även innan det behövs. Det är en förutsättning för att alla ska kunna söka och få rätt ersättning.

Avtalat jobbar aktivt med att utveckla och effektivisera informationen och kommunikationen kring kollektivavtalade försäkringar. I uppdraget ligger också att ha ett enhetligt och förenklat språk så att vi parter genom Avtalat når ut till fler, samt att fler förstår värdet av de fördelar som finns med kollektivavtalad pension och försäkring.

Läs också

Avtalat – en hjälp till självstjälp

Frågan är om Avtalat.se skapats för att vi lättare ska kunna få ut några pengar, eller för att vi ska ge upp, så att andra ska kunna sko sig, skriver Cristina Hjalmarsson, avdelningsordförande för IF Metall östra Värmland.

Den 1 januari 2021 lanserades Avtalat.se mitt under pågående pandemi. Sajten är under uppbyggnad, vilket också står på startsidan, men mycket finns redan nu på plats. Här finns i dag information och vägledning. På lite längre sikt kommer både arbetsgivare och anställda kunna logga in på sajten.

Det ska räcka att känna till avtalat.se för att få kunskap om det totala försäkringsskyddet via kollektivavtalet, och gå denna väg för att göra förändringar i tjänstepensionen, söka ersättning vid exempelvis en arbetsolycka eller som arbetsgivare administrera försäkringarna.

Avtalat är långt ifrån bara en telefonväxel eller webbplats. Vi vet att inte alla kan göra ärenden eller få information digitalt. Därför finns också en kundtjänst som hjälper dig när du ringer. För den som önskar går det även bra att nå kundtjänst genom att mejla eller chatta. Dessutom finns kunniga och erfarna pensions- och försäkringsspecialister över hela landet. De informerar, vägleder och har djupa kunskaper i villkoren för de kollektivavtalade försäkringarna.

Avtalat ansvarar också för att utbilda och stötta de drygt 2 500 registrerade försäkringsinformatörer som LO:s olika förbund och avdelningar utsett. Dessa har en viktig och värdefull funktion i att kunna nå ut med information och kunskap till alla arbetsplatser och enskilda individer runt om i landet. De senaste halvåret har försäkringsinformatörerna haft möten, i huvudsak fysiska, med 45 000 arbetare som på olika arbetsplatser fått information och vägledning.

Förbunden inom LO kan dessutom ansöka om finansiering för att genomföra olika projekt i syfte att informera om pension och försäkring via jobbet.

Utöver detta arrangerar Avtalat många webbinarier, både för arbetsgivare och anställda, och samarbetar med Svenskt Näringsliv, LO och PTK för att nå ut.

De insatser Avtalat gör ger resultat. I december förra året genomfördes en kampanj för att få fler arbetare att ansöka om de extra pengar de har rätt till, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Det handlar om föräldrapenningtillägget (FTP) som gör att föräldralediga, utöver föräldrapenningen, kan få en extra ersättning motsvarade upp till 10 procent av ordinarie lön. Kampanjen resulterade i att fler arbetare ansökte om ersättning.

Avtalat fortsätter sitt arbete och jobbar intensivt. Det är ett spännande och utmanande uppdrag och det är inte i mål ännu, arbetet har bara startat!

Mattias Dahl, vice vd, Svenskt Näringsliv
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare, LO
Martin Wästfelt, ordförande, PTK:s förhandlingschefsgrupp

En kommentar till “Arbetet med Avtalat har bara börjat

 • Texten ovan verkar ju bra! Eller?
  Jag saknar att man bara tar upp föräldraförsäkringen (men den är väl inte kontroversiell).

  Var finns rättigheterna inom arbetsskadeförsäkringen?
  Mycket mer kontroversiell än vad många andra försäkringar.
  Men alla som råkar ut för arbetsskador vet att denna arbetsskadeförsäkringen inte ger vad den lovar.

  Varför finns det annars närmare 300 000 som varken får arbetsskadan godkänd eller livränta? Varför står individen ensam när det gäller att få hjälp via arbetsskadeförsäkringen?

  Avtalat i all ära, men det måste finnas tryck bakom orden också?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt

Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt

Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

Pontus Georgsson: För att den svenska modellen ska fungera är rätten till fina sympatiåtgärder en förutsättning

Almega: Sympativarsel är inget fint, Pontus Georgsson

Almega: Sympativarsel är inget fint, Pontus Georgsson

Att straffa dem som har gällande avtal lockar inte nya företag till den svenska modellen, skriver Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.

”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”

”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”

En sympatistrejk är som salt – den bidrar till helhet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

Krönika Kollektivavtalen ger löntagarna bättre villkor och företagen stabilitet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Kollektivavtalet är hjärtat i vår fackförening. Det är runt det vi kraftsamlar. Och det är i det vi försäkrar oss om goda löner och arbetsvillkor på våra arbetsplatser. Kollektivavtalet kommer till i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Genom att vara så […]

Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv

Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv

Minst tre bränder sker varje dag i industrin och ny teknik ökar riskerna ytterligare, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Hur många arbetare kommer våga ta kampen för arbetsmiljön på egen hand”, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso, S.

Johan Airijoki: Om utomjordingar kommer hit hoppas jag de ser på oss som små barn

Johan Airijoki: Om utomjordingar kommer hit hoppas jag de ser på oss som små barn

Det kanske finns civilisationer i rymden som redan passerat stadiet där de försöker utplåna sig själva, skriver musikern Johan Airijoki.

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

Förr fanns en bred samsyn om vilka som gynnas av krig – och vilka som är förlorarna, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Du kanske också vill läsa…

Avtalat – en hjälp till självstjälp

Avtalat – en hjälp till självstjälp

Frågan är om Avtalat.se skapats för att vi lättare ska kunna få ut några pengar, eller för att vi ska ge upp, så att andra ska kunna sko sig, skriver Cristina Hjalmarsson, avdelningsordförande för IF Metall östra Värmland.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Parterna har skrivit under det nya huvudavtalet. ”Äntligen i mål”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

Facket får hantera skadorna

Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

”Dödläget måste brytas”

"Dödläget måste brytas"

Även GS överväger att pausa samarbetet med Facken inom industrin. Samtalen om nytt omställningsavtal mellan LO och Svenskt Näringsliv måste återupptas snarast, kräver de.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.