Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Arbetet med Avtalat har bara börjat

3 mars, 2022

REPLIKInformations- och vägledningstjänsten Avtalat lanserades mitt under pandemin. Allt är ännu inte på plats men den fyller redan nu en viktig funktion, skriver företrädare för LO, PTK och Svenskt Näringsliv, som står bakom Avtalat.

Om skribenterna:

Torbjörn Johansson är avtalssekreterare för LO
Mattias Dahl är vice vd för Svenskt Näringsliv
Martin Wästfelt är ordförande för PTK:s förhandlingschefsgrupp

Precis som Christina Hjalmarsson lyfter i sin debattartikel har vi kollektivavtal på många arbetsplatser. Det är något fantastiskt och unikt att fler än 9 av 10 anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och därmed även har pension och försäkring via jobbet. Trygghet och stöd för arbetsgivare, mer pengar i plånboken för anställda.

Samtidigt vet vi att kännedomen är låg hos många anställda. Vi vet också att många arbetsgivare upplever pension och försäkring via jobbet som något krångligt. Det är flera aktörer att ha koll på och många att ha kontakt med. Det finns helt enkelt potential att bli bättre och öka kännedomen och förenkla systemet.

Det är med den här vetskapen som Svenskt Näringsliv, LO och PTK bestämde sig för att bilda Avtalat. Ett annat skäl var att minska kostnaderna för administration genom att samla försäkringsinformationen på ett ställe. På så sätt kommer pengarna till större nytta för arbetsgivare och anställda.

I dagsläget går både arbetare och tjänstemän årligen miste om stora belopp på grund av bristfällig information. En undersökning som Avtalat låtit Ipsos göra visar att tre av fyra arbetare och hälften av tjänstemännen inom privat sektor har dålig eller mycket dålig kännedom om sin tjänstepension.

Mätningen, som bygger på intervjuer med 2 000 arbetstagare som berörs av kollektivavtalen och med lika många arbetsgivare, visar också att cirka 70 procent av löntagarna har liten eller ingen kännedom om de försäkringar som bland annat ger extra skydd vid sjukdom.

Det finns alltså ett arbete att göra! Avtalat är alltså inte bara en sajt. Avtalat finns till för närmare tre miljoner arbetsgivare och anställda med kollektivavtal i privat sektor. Ambitionen är att alla ska förstå pension och försäkring via jobbet, även innan det behövs. Det är en förutsättning för att alla ska kunna söka och få rätt ersättning.

Avtalat jobbar aktivt med att utveckla och effektivisera informationen och kommunikationen kring kollektivavtalade försäkringar. I uppdraget ligger också att ha ett enhetligt och förenklat språk så att vi parter genom Avtalat når ut till fler, samt att fler förstår värdet av de fördelar som finns med kollektivavtalad pension och försäkring.

Läs också

Avtalat – en hjälp till självstjälp

Frågan är om Avtalat.se skapats för att vi lättare ska kunna få ut några pengar, eller för att vi ska ge upp, så att andra ska kunna sko sig, skriver Cristina Hjalmarsson, avdelningsordförande för IF Metall östra Värmland.

Den 1 januari 2021 lanserades Avtalat.se mitt under pågående pandemi. Sajten är under uppbyggnad, vilket också står på startsidan, men mycket finns redan nu på plats. Här finns i dag information och vägledning. På lite längre sikt kommer både arbetsgivare och anställda kunna logga in på sajten.

Det ska räcka att känna till avtalat.se för att få kunskap om det totala försäkringsskyddet via kollektivavtalet, och gå denna väg för att göra förändringar i tjänstepensionen, söka ersättning vid exempelvis en arbetsolycka eller som arbetsgivare administrera försäkringarna.

Avtalat är långt ifrån bara en telefonväxel eller webbplats. Vi vet att inte alla kan göra ärenden eller få information digitalt. Därför finns också en kundtjänst som hjälper dig när du ringer. För den som önskar går det även bra att nå kundtjänst genom att mejla eller chatta. Dessutom finns kunniga och erfarna pensions- och försäkringsspecialister över hela landet. De informerar, vägleder och har djupa kunskaper i villkoren för de kollektivavtalade försäkringarna.

Avtalat ansvarar också för att utbilda och stötta de drygt 2 500 registrerade försäkringsinformatörer som LO:s olika förbund och avdelningar utsett. Dessa har en viktig och värdefull funktion i att kunna nå ut med information och kunskap till alla arbetsplatser och enskilda individer runt om i landet. De senaste halvåret har försäkringsinformatörerna haft möten, i huvudsak fysiska, med 45 000 arbetare som på olika arbetsplatser fått information och vägledning.

Förbunden inom LO kan dessutom ansöka om finansiering för att genomföra olika projekt i syfte att informera om pension och försäkring via jobbet.

Utöver detta arrangerar Avtalat många webbinarier, både för arbetsgivare och anställda, och samarbetar med Svenskt Näringsliv, LO och PTK för att nå ut.

De insatser Avtalat gör ger resultat. I december förra året genomfördes en kampanj för att få fler arbetare att ansöka om de extra pengar de har rätt till, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Det handlar om föräldrapenningtillägget (FTP) som gör att föräldralediga, utöver föräldrapenningen, kan få en extra ersättning motsvarade upp till 10 procent av ordinarie lön. Kampanjen resulterade i att fler arbetare ansökte om ersättning.

Avtalat fortsätter sitt arbete och jobbar intensivt. Det är ett spännande och utmanande uppdrag och det är inte i mål ännu, arbetet har bara startat!

Mattias Dahl, vice vd, Svenskt Näringsliv
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare, LO
Martin Wästfelt, ordförande, PTK:s förhandlingschefsgrupp

En kommentar till “Arbetet med Avtalat har bara börjat

 • Texten ovan verkar ju bra! Eller?
  Jag saknar att man bara tar upp föräldraförsäkringen (men den är väl inte kontroversiell).

  Var finns rättigheterna inom arbetsskadeförsäkringen?
  Mycket mer kontroversiell än vad många andra försäkringar.
  Men alla som råkar ut för arbetsskador vet att denna arbetsskadeförsäkringen inte ger vad den lovar.

  Varför finns det annars närmare 300 000 som varken får arbetsskadan godkänd eller livränta? Varför står individen ensam när det gäller att få hjälp via arbetsskadeförsäkringen?

  Avtalat i all ära, men det måste finnas tryck bakom orden också?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

38 sätt att få fel att bli rätt

38 sätt att få fel att bli rätt

Dagens politiker kan ha lusläst filosofen Schopenhauers retoriktips. Eller hängt för mycket på Facebook, skriver författaren Sven-Olof Karlsson.

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Jag utesluter inte miraklet

Jag utesluter inte miraklet

Om jag dör har jag dörren öppen för att gud finns. Men kanske är det försent då, skriver trollkarlen och artisten Carl-Einar Häckner.

Nu vänder vi blad – men inte helt va?

Nu vänder vi blad – men inte helt va?

En tid för eftertanke, vare sig du jobbar eller inte genom alla helgdagar. Vad var det som hände 2022 egentligen?

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

”Se ökad tillgänglighet som en investering”

”Se ökad tillgänglighet som en investering”

IF Metall driver att ingen ska drabbas av ohälsa på grund av dålig arbetsmiljö. För att nå dit är det viktigt att fler får kunskap om hur man skapar en arbetsmiljö som också leder till mångfald och inkludering, skriver Ann-Kristin Sandberg, ordförande för riksförbundet Attention.

Du kanske också vill läsa…

Avtalat – en hjälp till självstjälp

Avtalat – en hjälp till självstjälp

Frågan är om Avtalat.se skapats för att vi lättare ska kunna få ut några pengar, eller för att vi ska ge upp, så att andra ska kunna sko sig, skriver Cristina Hjalmarsson, avdelningsordförande för IF Metall östra Värmland.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Parterna har skrivit under det nya huvudavtalet. ”Äntligen i mål”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

Facket får hantera skadorna

Facket får hantera skadorna

Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

”Dödläget måste brytas”

”Dödläget måste brytas”

Även GS överväger att pausa samarbetet med Facken inom industrin. Samtalen om nytt omställningsavtal mellan LO och Svenskt Näringsliv måste återupptas snarast, kräver de.

”En historisk förändring”

”En historisk förändring”

IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?