Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Traditionell trygghet är trendigt

6 juli, 2023

Skrivet av

Krönika Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

För ett tag sedan träffade jag en grupp unga medlemmar i Pappers, en härlig samling människor mellan tjugo och trettio år.

Det började lite trevande, trots att de var från samma arbetsplats hade inte alla träffat varandra tidigare. Några berättade att de varit med på Ung 2022, ett event som de tyckte var en riktigt bra satsning på unga och som gjort att de fått upp ögonen för det fackliga arbetet ute på arbetsplatsen. Gemensamt var att det fanns en påtaglig glädje hos dem i att jobba på bruket och det blev ett varmt samtal. Ett samtal om varför de är medlemmar, hur det gick till när de blev det, deras första kontakt med facket.

På sista punkten var deras upplevelse väldigt lik min egen första kontakt med Pappers. Min andra dag på jobbet presenterade sig Gerth som vice ordförande i Pappers avdelning 54. Med ganska enkla ord beskrev han vad facket gör och varför. Han avslutade ungefär så här: om vi ska göra jobbet bra behöver vi vara många – vill du vara med?

Enkelt och ganska traditionellt kan tyckas.

Nu, över trettio år senare, ser jag det geniala i det han gjorde. Om det var spontant eller genomtänkt vet jag inte. Han beskrev vad de förtroendevalda i Pappers gör för medlemmarna som kollektiv och på individnivå. Han tog sig tid, visade intresse för mig och var tydlig med att påverka, det gör vi bäst tillsammans. Att facket är vi alla, att vi vinner på att vara många och att befintliga medlemmar således behövde mig.

Än i dag är det ett bra sätt att få nya arbetskamrater att vilja vara med i facket. Förtroendevalda ska ta sig tid och med sin kunskap berätta om Pappers och vad det innebär att vara medlem. Samtalet ska tas tidigt, helst första veckan på det nya jobbet.

Någon eller några veckor efter inträdet är det dags att prata om försäkringar och andra förmåner som ingår i medlemskapet. Som någon i den unga gruppen jag träffade sa: ”Tänk bara att hemförsäkringen ingår. Perfekt när man ska flytta hemifrån.”

I Pappers stadgar står det att medlemmarnas intressen på arbetsplatsen och övriga arbetsmarknaden ska tillvaratas. Detta skapar trygghet och, genom att vara ett av 14 förbund i LO, inflytande också på samhällsnivå.

Branschen där Pappers medlemmar finns är i ständig utveckling. Ibland imponeras jag av de innovationer och satsningar på produktutveckling som sker i företagen. Det moderna har stort fokus.

Men om det är något som kan vara traditionellt och modernt på samma gång så är det trygghet – och den skapar vi tillsammans.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Mångfaldens motsats är enfald

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Anständiga utnyttjar inte krisen

Anständiga utnyttjar inte krisen

Det finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tillsammans gör vi en stor insats

Du som är med i facket gör en viktig insats för hela samhället. Berätta det – och bjud in dina arbetskamrater som ännu inte är med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.