Industriarbetarnas tidning

Alla på Fanerami får jobba kvar

27 september, 2016

Det blir varken uppsägningar eller lönesänkningar på det anrika fanerföretaget Fanerami i Tranås. Förhandlingarna mellan GS och nya ägaren Glimakra of Sweden avslutades förra veckan och parterna är nöjda.

– Förhandlingen landade rätt. Det har överhuvudtaget blivit till det bättre, säger Björn Jönsson, lokalombudsman på GS Facket, avdelning 5 Smålands Högland.

– Det har gått bra och vi har sluppit att säga upp anställda, säger Ronny Englund, vd på Glimakra, som köpte Fanerami efter att företaget gick i konkurs i våras.

Faneramis flytt till Stigas gamla lokaler i Tranås blev svårare än tänkt och bidrog till att företaget gick i konkurs i våras. Nya ägare blev Glimakra of Sweden. Fem av 30-talet medarbetare som jobbade på Fanerami före konkursen har redan slutat eftersom de fick nya jobb. Alla andra som är kvar kommer att erbjudas anställning.

– I dagsläge blir det inga uppsägningar. Jag kan inte svara för vad som händer i framtiden men det här känns som en seriös satsning från Glimakras sida, säger Björn Jönsson.

Enligt vd Ronny Englund finns det lite övertalighet i Fanerami, men han tror att man inom kort ska kunna fylla hela produktionen.

– Det känns väldigt bra och vi ser att samordningseffekterna ger resultat. Vi har redan tagit in ett nytt stort jobb i Glimakra och vi ska lägga en del av produktionen i Tranås.

En viktig fråga under förhandlingarna gällde lönerna. Företaget hade i början en idé om att ha samma, något lägre, löneläge på Fanerami som inom Glimåkra.

– Vi sade att vi inte kunde gå med på lönesänkningar och det accepterade företaget, säger Björn Jönsson.

Han fortsätter:

– Det gjordes ingen riktig lönerevision vid konkursen, men vi gick in och gjorde om och gjorde rätt. Man kan säga att alla är mindre missnöjda nu, säger Björn Jönsson.

Lösningen blev att göra en omfördelning av potten, så att de som gör samma jobb och har fått samma betyg i företagets lönesystem, ska ha samma lön.

– Några stycken har fått lämna ifrån sig någon hundralapp till någon annan som hade fått för lite. Det är det man ska använda potten till. Alla har fått lagenliga påslag, säger Ronny Englund.

Parterna är nöjda med förhandlingarna. Det blev en hel del telefonsamtal fram och tillbaka men Glimåkras ledning har varit tillmötesgående, enligt Björn Jönsson:

– Det har varit ett jättebra samarbetsklimat och det har inte varit några hårda ord på något sätt. Vi får hoppas att det här går vägen. Företaget satsar och man har fått behålla sina kunder.

Ronny Englund bekräftar att det var ett givande och tagande, men det viktigaste var att inte behöva säga upp någon på Fanerami.

– Vi har haft en mycket bra samsyn och diskussion med facket. Vi hoppas och tror att det ska gå bra framöver. Så nu kör vi vidare, fullt ös framåt, säger han.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

När jobbet försvinner

När jobbet försvinner

Hur känns det att plötsligt bli varslad? Att snart förlora jobbet? DA åkte till Sundsvall, där det första stora varslet inom pappersindustrin kom, och pratade med några som vet.

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

24 sägs upp på Hylte bruk

24 sägs upp på Hylte bruk

”Man lider med dem som får gå hem”, säger Pappers avdelningsordförande Esa Huttu.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Alla tankar går till er på Ortviken

Alla tankar går till er på Ortviken

Beskedet att SCA ska lägga ner papperstillverkningen i Ortviken kommer som en kalldusch, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

700 jobb i fara när SCA drar ner i Ortviken

700 jobb i fara när SCA drar ner i Ortviken

700 anställda riskerar att förlora jobbet när Ortviken ställer om till massaproduktion.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

För att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Om förslagen om ändringar i las blir verklighet kan det göra småföretag mindre motiverade att förhandla med facket och teckna kollektivavtal, tror arbetsrättsexperten Caroline Johansson vid Uppsala universitet.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.