Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Hur stöttar man en sjuk arbetskamrat?

Mitt i vardagen inträffar det ofattbara – en arbetskamrat blir svårt sjuk. Hela arbetsplatsen påverkas. Här är några tankar om vad som händer och hur du kan agera.

Chefen har tystnadsplikt

Chefer och till exempe­l personaladministratörer har tystnadsplikt när det gäller anställdas hälsa och personliga förhållanden. Läkarintyg ska till exempel låsas in.
Även skyddsombud och andra som deltar i en rehabiliteringsprocess har tystnadsplikt.

dilemmat-sjuk-arbetskamrat2”Viktigt att vara tydlig och öppen”

Sara Natt och Dag, kurator, Karolinska sjukhuset.

”Det viktigaste är att cheferna är tydliga från början, så man slipper rykten. De behöver inte berätta detaljer.

Man ska våga ta kontakt med den sjuka. Det är bättre att göra för mycket än för lite. Tycker man att det är svårt kan man gå ihop några stycken, kanske skicka en blomma.
I dag kommunicerar vi så mycket på sociala medier. Det blir falskt om vi slutar för att någon blir sjuk, om vi bara twittrar när vi är glada.

När man tar kontakt tycker jag att det ska vara diskret. Ett vykort i ett kuvert är bra. ”Jag hörde, jag tänker på dig, hör av dig om du vill.” Ibland blir människor positivt överraskade för att personer de aldrig trodde hörde av sig. ”

”Erbjud dig att lyssna och hjälpa”

dilemmat-sjuk-arbetskamrat1Göran Andersson, kamratstödjare Swegon Kvänum.

”Det finns inte två människor som är lika. En del vill ha kontakt, andra drar sig undan. Man får känna av vad som gäller för den här människan.

Jag tycker man ska försöka ta kontakt med någon som är sjuk, men inte vara för framfusig. Man kan säga ’Jag finns här om du vill prata, men det bestämmer du själv’.

Det är inte säkert att jag som kamratstödjare är den som är bäst lämpad att ta kontakt. Står någon annan närmare ber jag den i stället. På jobbet kan jag informera så långt det går. Personen kan vilja att jag ska vara tyst om en del saker, det måste jag så klart respektera.

I dag vågar människor prata om hur de mår. För 25–30 år sedan var det tabubelagt.”

Människor reagerar olika

dilemmat-sjuk-arbetskamrat3Cia Wadstein, präst och utbildare i själavård.

”Ett besked att någon är sjuk kan riva upp mycket hos en själv. Man kan bli påmind om egna förluster och därför reagera väldigt starkt. Fokus hamnar på en själv och man orkar inte lyssna så bra på den som drabbas. Då kan man behöva hjälp, till exempel sorge­terapi. Så mycket i våra liv handlar om förluster.

Vi reagerar olika, och det är ok. En del blir väldigt berörda, andra beklagar det som hänt, men tycker att det egna livet går vidare som förut. Det betyder inte att man är känslokall.
Det är viktigt att skapa förutsättningar för att prata på arbetsplatsen. Men folk är olika. En vill prata, en annan kanske hellre går och bygger på sitt garage.”

Anna Julius aj@da.se

”Möten med vänner och arbetskamrater betyder mycket för mig, kanske mer än tidigare”, säger sjukskrivna Jeanette Herulf. Foto: David Lundmark.

”Möten med vänner och arbetskamrater betyder mycket för mig, kanske mer än tidigare”, säger sjukskrivna Jeanette Herulf. Foto: David Lundmark.

 ”Fortsätt att höra av dig”

Vem ska få veta att du är sjuk? Hur mycket vill du berätta? Frågorna kom upp när Dagens Arbetes medarbetare Jeanette Herulf blev allvarligt sjuk.

Några av er som läser det här känner nog igen mitt namn. Jag har jobbat som journalist på Dagens Arbete under många år. Augusti 2014 fick jag veta att jag fått tillbaka min bröstcancer. Jag blev sjukskriven och påbörjade en tuff behandling. Det är orättvist, vidrigt att drabbas av ett sådant öde. Jag kände mig ensam.

Men för mig var det naturligt att vara öppen med min sjukdom. För vem kan visa medkänsla om hen inte vet? Det var skönt att få sms, mejl, musiktips och kort. Till och med en hälsning på Facebook värmde.

Alla människor är olika. Jag utgår från mig själv när jag ger några tips på vad du kan tänka på om en arbetskamrat blir sjuk:

  • Hör av dig. Orden är mindre viktiga. Var dig själv. Det jobbigaste för mig var människor som försökte undvika mig. Man känner sig som en pestsmittad.
  • Om du ringer eller träffar den som är sjuk var beredd på att lyssna, ta dig tid. Mitt behov av att prata om mig själv och min sjukdom var omättligt.
  • Om du har möjlighet, erbjud praktisk hjälp. En arm att stödja sig på, ta med mat/fikabröd, erbjud hjälp att sätta på kaffe, skjuts till affären.
  • Fortsätt att höra av dig. Du kanske slutar att oroa dig, vänjer dig vid att hen är sjuk. Men en kronisk sjukdom går aldrig över.

Jag valde att vara öppen, och jag vet att jag vann på det. Men jag orkade inte ha kontakt med alla mina arbetskamrater. Min chef och jag kom överens om hur vi skulle göra.

I början var det många som frågade om mig på personalmöten. Hon sa något kort om läget och erbjöd sig att berätta mer för den som ville, i enskildhet, i hennes rum. Det var bra. Jag ville inte tvinga någon att lyssna på berättelser om min sjukdom. Ingen behöver vara duktig. Alla vill inte veta, av olika skäl.

Till slut en liten hälsning till dig som blir sjuk: Det är hemskt att förlora krafterna, att inte kunna röra sig som tidigare, att må dåligt av mediciner, att tappa håret och känna sig ful.
Men livet går vidare, på andra vägar. Små saker som jag tidigare rusade förbi ger mig livskvalitet och glädje. I dag hörde jag vågorna klucka mot bryggan nere vid caféet.

Läs mer: Dilemmat

6Kommentarer

Jeanette Herulf:

Tack alla för bra feedback på min text! Jag funderade länge på hur jag skulle skriva. Vill vara ärlig, men också ge stöd och tips till dig som behöver. Jeanette

Annika Edlund:

Bra artikel med så viktiga och enkla råd om att vara medmänniska. När det enkla plötsligt blir det svåra. Att bara höra av sig. Att vara öppen vinner alla på.

Alexander:

Bra skrivet Jeanette! Du inspererade mitt arbetslag till att höra av oss till en sjukskriven kollega!

Maria Wiklund Karlsson:

Jättebra skrivet Jeanette! Jag delar detta på bröstcancerföreningen Amazonas FB-sida och kommer även att lägga ut det på vår hemsida http://www.amazona.se i samband med att vi publicerar nr 1 2017 av Amazonabladet. Det fanns många kloka råd att få här.
Vänliga hälsningar
Maria Wiklund Karlsson
Ordf. BCF Amazona

Björn Wiberg:

Bra text, Jeanette! Kloka, konkreta tankar. Självklart finns det inget universellt förhållningssätt som passar alla. Men dina ord är ett bra stöd för alla som känner sig blockerade av oron för vännen och den egna dödsskräcken.

Marlene Öhberg:

Hej Jeanette! Kloka och insiktsfulla råd, jag tar med mig dem till min arbetsplats.
Hälsningar Marlene

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Endometrios – när mensen gör dig sjuk

EndometriosFörsta gången Madelene Andersson åkte till akuten för sina svåra mensproblem var hon 15 år. Det skulle ta nästan 20 år till att få en riktig diagnos.

Så håller ni sams i sommar

DILEMMAT | KONFLIKTER Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. Och vad som är ledighetens största fiende.

”Det var trevligt att få förtroendet”

DilemmatKroppen hel och arbetslusten kvar? Vi frågar tre experter om hur man bäst glider in i ett bra pensionärsliv och har pratat med Stefan Larsson, som gått i pension stegvis efter 65.

Industrin och jämställdhet

Fixar din chef tampongerna?

DILEMMATAtt ha mens och jobba inom industrin är inte alltid lätt. Kvinnor vittnar om svårigheten att ta en paus vid värk eller att få tid till att gå på toaletten.

När du vill ta första steget

Kärlek på jobbetDu är lite intresserad och skulle helt enkelt vilja vara mer än bara jobbarkompis. Men hur gör man för att visa intresse? Och hur vet man att man inte går för långt? Vi frågade dem som vet.

”Spelandet blev min snuttefilt”

Dilemmat134 000 svenskar beräknas vara problems­pelare, Anders var en av dem: "Många tror inte att spel kan leda till ett beroende, men det är som med alkohol – samma mekanismer i hjärnan sätts i gång." DA ger tips för dig i riskzonen och om hur du kan hjälpa en drabbad kollega.

Hur pratar man politik på jobbet?

DilemmatVarför är det så svårt att prata sansat om politik? Det är enklare att prata när man står axel mot axel med någon på golvet, än att få till ett bra samtal i lunchrummet, tycker Patrik Andersson på tryckeriet V-tab i Vimmerby.

Bilden visar en scen i Karin Ekbergs film "Efter Inez". Filip har kommit tillbaka till arbetet efter dotterns död, och där är det tyst.

”Det hade varit skönt om de förstått”

DilemmatOm en nära anhörig insjuknar eller dör kan det vara svårt nog att själv uttrycka sorgen. Hur ska en kollega över huvud taget kunna bryta tystnaden och närma sig smärtan?

”Enklare med nya alkohol­policyn”

GS nya policy säger att köp av alkohol för medlemmarnas pengar är förbjudet. Oavsett om det gäller representation vid besök av prominenta gäster eller personal-tillställningar. Det är där­emot okej att ta en öl så länge man betalar själv.

När drickandet går för långt

MISSBRUKEn arbetsgivare ska både ställa upp och ställa krav när alkoholen tar för stor plats. På V-Tab i Göteborg har det förebyggande arbetet räddat ett tiotal medarbetare från att supa bort sina jobb.

”Arbetsplatserna bör ha grundläggande kunskap”

Arbetsplatserna bör ha grundläggande kunskap om problem, säger Marie Risbeck, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för alkoholprevention.

 ”Tjata inte om afterwork!”

DilemmatÄntligen helg och hela arbetslaget ska ut och ”ta en öl” efter jobbet. Blir du pressad att dricka mer än du själv vill? Eller är du en av dem som tjatar?

”Öppna ögonen, chefer!”

DilemmatGräl, gliringar, spydigheter. Vad ska man göra när det inte går att dra jämnt med kollegan? Det är viktigt att snabbt plocka upp småtjafs innan det blir svåra konflikter, säger skyddsombuden Joacim Carlsson och Roger Johansson.

Är det okej att fråga om kriget?

DilemmatVi frågade Amr Alshami från Syrien om vad han tycker.

Får man prata skit om jobbet?

Yttrandefriheten gäller även dig. Men det betyder inte att du får häva ur dig vad som helst om ditt jobb eller dina chefer. En anställning innefattar lojalitetsplikt. Så vad får man säga om sitt jobb?

1

Hur gör man för att bli glad pensionär?

DilemmatAtt avsluta arbetslivet väcker känslor. En del längtar. Andra bävar. Men till skillnad från andra omställningar i livet kan du planera övergången. För Jan-Åke Nilsson blev det en nystart.

4

Med morsan som jobbarkompis

DilemmatÄr släkten bäst eller värst? Eric Elserth och mamma Mona är inte bara arbetskamrater – de bor dessutom grannar. DA:s experter reder ut hur du hanterar familjen på jobbet.

När din arbetskamrat blir slagen

DilemmatDu misstänker att din arbetskamrat blir slagen i hemmet, vad kan du göra? – Bara att ställa frågan kan göra skillnad mellan liv och död, säger Adrian Avdullahu på IF Metall i Göteborg, som ordnat utbildningsdag om våld i nära relationer.

1

När ditt jobb kan bli dödliga vapen

DilemmatFinns det onda och goda arméer? Kan du som jobbar i försvarsindustrin lita på att det du tillverkar hamnar i rätt händer?

Har du ingen humor eller?

När skämten sårarKomikern Karin Adelsköld hävdar att skämt på jobbet kan minska stress och skapa gemenskap, men hon gör också "humorsaneringar" där det gått över styr. DA tipsar om hur du kan säga ifrån när det som andra tycker är kul gör ont i dig.

Tillbaka efter förödelsen

DilemmatMitt under 100-årsfirandet av Hallstavik fick maskinoperatören Jaana Kuusisto ett kort sms av sin kusin: ”det brinner hos er”. Ingen skadades fysiskt, men hur blev det sen? DA tar reda på vad en brand på arbetsplasten kan innebära för de anställda.

När blir du en tjuv på jobbet?

DilemmatEtt gem eller en datorserver, värdet spelar ingen roll. Stöld är stöld – men arbetsgivaren måste bevisa att någon har stulit. Aktuellt nu är den avskedade Ikea-arbetaren som drivit saken till AD.

När du måste flytta till jobbet

DilemmatDitt jobb flyttar till annan ort och du beslutar dig för att följa med. Vi bad tre experter om råd om hur man förbereder ett nytt liv för hela familjen.

1

När ditt jobb blir en miljöbov

DilemmatIndustrin har en smutsig historia och fortfarande kan tillverkningen skada miljön. Vad gör vi när arbetsgivaren inte lever upp till våra förväntningar?

När olyckan dröjer sig kvar

DilemmatSaad Fares lurade döden på jobbet - men han fick ärr i själen, fick utbrott och hade svårt att sova. Doktorn sade post-traumatiskt stress (PTSD), men inte försäkringsbolaget. DA:s experter berättar vad PTSD är och hur man kan bota den.

När pussar och smek inte är okej

Sexuella trakasserierEn smekning i rumpan, en ovälkommen puss, fula skämt och inviter. Sexuella trakasserier på jobbet är tyvärr en del av mångas vardag, hur får man slut på eländet? Vi frågade tre experter.

Edith Jonsson

”När de tog mig på brösten slog jag tillbaka”

Edith Jonsson är 92 år. Under 70-talet stod hon upp mot sexuella trakasserier på Volvo Umeverken.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.