Industriarbetarnas tidning

Så håller ni sams i sommar

19 juni, 2019

Skrivet av

Jörgen Johansson är CNC-tekniker på Mixtrum i Älvdalen och pappa till tio barn. 2009 och 2010 var familjen med i tv-programmet Familjen Annorlunda. I dag är han och barnens mamma separerade. Foto: privat

Dilemmat | konflikTer Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. En sak är säker: Höga förväntningar är semesterfridens fiende nummer ett.

Jörgen Johanssons fem semestertips

1. Planera inte en dyrare semester än du har råd med. Inget barn mår bra av ekonomiskt stressade föräldrar.

2. Lägg bort mobilen så mycket som möjligt. Njut av naturen och ledigheten i stället för att glo ner i skärmen.

3. Krångla inte till semestern i onödan. Barnen vill umgås med föräldrarna och bara vara. Spela kort, spela spel, fiska, bada, det behöver inte vara dyra sommarlandsresor.

4. Man behöver inte åka så inihelvete på semestern. Det finns mycket saker i närområdet som man inte har en aning om.

5. Och ni föräldrar – vila på semestern. Ingen vill komma tillbaka till jobbet både fysiskt och psykisk utmattad.

Stanna hemma! Det är Jörgen Johanssons semesterråd för småbarnsfamiljen. Med tio barn har han varit med om både kaosartade, för dyra och alldeles underbara semestrar.

Han minns resan till Mellby Strand. Barnen var ännu inte riktigt tio till antalet, och så små att fem av dem fick plats i stora sängen i husvagnen. Solen sken och de badade hela tiden. När de kom hem var barnen så trötta att de somnade direkt.

– Det var vädret. En husvagn i regn hade inte varit roligt.

Så ljusa är inte alla semesterminnen. Semestern har en tendens att kombinera två saker som ofta är källa till konflikter: långa resor och saker som kostar pengar.

Resorna är värst när barnen är små: ”Jag är kissnödig!” ”När är vi framme?” Det gäller att våga vara förälder och stå för att man bestämmer, säger Jörgen. Samtidigt tycker han inte att barnen bråkat särskilt mycket.

– Det är en fördel med att ha många barn, de lär sig att ta hänsyn.

Nu är livet annorlunda. Yngsta barnen är elva, och kan få bestämma själva om de ska följa med till badplatsen eller inte.

Föräldrar kan ofta vara överambitiösa, tror Jörgen, då drar kostnaderna iväg, och det blir risk för konflikt. Man ska åka hit, man ska åka dit.

– Det är inte säkert att barnen vill det, det är föräldrarna som vill.

Han slår i stället ett slag för att hålla sig i närområdet, utforska badplatser, auktioner, loppisar. Spela kort, spela fotboll, laga mat tillsammans.

– Hur ofta har en förälder tid att sätta sig och prata med sina barn?

Det gör semestern mer vilsam, mindre konfliktfylld, och dessutom billigare.

– Slösa inte semesterpengarna på drivmedel. Köp glass i stället!

Parrelationen: Spara inte missnöjet till semestern

Linn Heed, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, sexolog.

I augusti och september söker fler parterapi. Det hänger ihop med orimliga förväntningar på vad semestern ska ge: Kvalitetstid med familjen, man ska vara lycklig och ha mycket sex.

Hjälp varandra att dra ned förväntningarna. Semestern är i första hand till för att ge återhämtning. Ställ dig frågan, vad får mig att koppla av? Var inte rädd att avvika. Kanske ska du och din partner inte ha hela semestern tillsammans?

Sociala situationer som vi känner oss intvingade, ofta på trång yta, är en grogrund för konflikter. ”Här sitter jag på svärmors utedass, bara för att du inte kunde säga nej till din mamma.”

Ofta har man gått och burit på saker under året som blossar upp under semestern. Något litet får bägaren att rinna över och den andra förstår inte den starka reaktionen. Det är bra att låta det man är missnöjd med ”pysa ut” under året, inte spara allt till semestern. Kanske ha en avstämning någon gång i veckan eller månaden?

Om ni väl börjar bråka, tänk på att när vi är i affekt fattar vi inte bra beslut. Vi tänker med reptilhjärnan, vi kan säga saker ofiltrerat, respektlöst, saker som sårar och inte går att reparera. Den andre skjuter antingen det vi säger ifrån sig eller får sårad självkänsla.

Det är inte farligt att bli arg, men lugna ned dig, gå och träna, häng tvätt. När adrenalinet lagt sig ser vi klarare, då kan vi diskutera, lägga pusslet tillsammans, red ut vad som ligger bakom. Då kan vi lära oss något.

Många har höga förväntningar på sex. Det är tabu att bli arg för att man inte får sex, i stället börjar man bråka om andra saker. Ett tips är att ligga före semestern, då minskar pressen. Ta ner det upphaussade, avdramatisera.

Barnen: Det viktigaste är att förebygga bråk

Petra Krantz Lindgren, beteendevetare, som bland annat utbildar föräldrar i konflikthantering

När ett bråk väl uppstår det ofta inte mer att göra än att hantera situationen så gott det går utan att kränka någon. Viktigare är vad man gör innan, för att förebygga konflikter. Här är fem tips om vad du kan göra som förälder inför semestern:

1. Förväntningssynkronisera. Vad vill var och en få ut? Är det stranden, fixa huset, nöjespark? Ta önskemålen på allvar. Alla kan inte få allt, men se till att alla får något de önskar.

2. Verklighetsanpassa de vuxnas drömmar. Räkna med att barn blir sjuka och att det regnar.

3. Sänk ambitionsnivån. Vi vill ge barnen ett fantastiskt sommarlov, och tänker på vår egen barndom. Ofta glömmer vi att våra minnen är en blandning av tio olika somrar. Ofta är de finaste minnena inte Liseberg, utan kontakten med andra, som att plocka blåbär med farmor.

4. Planera och ta ansvar för barnens behov. Många vuxna gillar att ta dagen som den kommer, men alla barn mår inte bra av det. Barns behov av vila och näringsriktig mat tar inte paus.

5. Undvik konfliktfällorna:

A: Läsa in otacksamhet där den inte finns. Barnet vill inte gå hem från stranden. ”Du blir aldrig nöjd!” säger du. Men det barnen säger är att han har haft fantastiskt roligt. Svara på det i stället, visa att du har hört det.

B. Argumentera inte emot barnets känslor. Barnet vill ha glass i affären. Säg inte bara nej, utan kanske ”Jag förstår att du blir besviken för att du inte får någon glass nu. Jag vet hur mycket du gillar glass.” Det tar udden av besvikelsen.

Om syskonbråk. Räkna med att syskon bråkar, särskilt när de träffas hela tiden. Se det som att de får ett träningspass i konflikthantering. Lägg dig inte i, medla snarare än döm och fördöm. Hjälp barnen att lyssna på varandra.

Drömmarna: Planera för att det inte blir som du tänkt dig

Mattias Lundberg, psykolog, författare till ”Den lyckliga pessimisten” tillsammans med Jan Bylund.

Vi bygger upp ett berg av förväntningar inför semestern. I Sverige har vi ett överdrivet fokus på sommarsemestern, det är då allt ska hända. Vi glömmer att värmen sommaren 2018 var undantag och att det kanske regnar, att vi inte hinner till Bolaget i tid och att alla surar.

Det är ok med förväntningar, men bättre med förhoppningar, att vi inte utgår från att det blir så. Planera inte bara för allt roligt, utan också för att förhoppningarna inte uppfylls. Om vi har planerat ett bra alternativ för vad vi ska göra en regnig dag, blir vi inte lika besvikna om solen inte skiner när vi vaknar. Var förberedd på att skit kommer att hända.

Vi skulle fira min frus femtioårsdag i Paris i våras, när det såg ut att bli SAS-strejk. Då bokade vi ett spahotell i Norrbotten, som gick att avboka om flyget skulle gå. Det blev strejk, och ja, det blev jättebra. Paris, Piteå, det är same same. Om du har bestämt dig för ett alternativ som är helt ok blir du inte lika besviken.

Planera också för att göra saker på egen hand. Vi är vanemänniskor, och vi är inte vana vid att umgås hela tiden. Det behöver inte vara stora grejer, barnen kan få vara med kompisar, du kanske tar en tur till puben eller spelar tennis.

Det är också bra att planera för att börja jobba, annars kommer den där ångesten de sista fyra fem dagarna på semestern. Om du innan du går på semester vet precis vad du ska göra och vad som förväntas första jobbdagen kan du minska ångesten.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Tid eller pengar, det är frågan

Tid eller pengar, det är frågan

Marcus Raihle: Hur mycket fritid är jag beredd att sälja och hur mycket pengar behöver jag för att klara min fritid?

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

Kan jag ta ut semesterdagarna i pengar?

Finns det stöd i semesterlagen för att man måste ta ut dagarna i ledighet? Juristen Henric Ask reder ut.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Det är viktigt för anhöriga att förstå hur lite man kan påverka sjukdomen – och att man har rätt att må bra själv.

Förbannade medberoende

Förbannade medberoende

Skrivandet och jobbet hjälpte Daniel Sundström efter att hans bror dött av en överdos

När oron blir till hot och slag

När oron blir till hot och slag

I tider av oro och kris är det extra lätt att bli frustrerad, ledsen och arg. Fler samtal kommer in till stödlinjen för våldsverkare. DA:s experter ger råd om hur du kan agera om du misstänker att din arbetskamrat är våldsam.

Får chefen neka min semester?

Får chefen neka min semester?

Har arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.