Industriarbetarnas tidning

Så håller ni sams i sommar

19 juni, 2019

Skrivet av

Jörgen Johansson är CNC-tekniker på Mixtrum i Älvdalen och pappa till tio barn. 2009 och 2010 var familjen med i tv-programmet Familjen Annorlunda. I dag är han och barnens mamma separerade. Foto: privat

Dilemmat | konflikTer Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. En sak är säker: Höga förväntningar är semesterfridens fiende nummer ett.

Jörgen Johanssons fem semestertips

1. Planera inte en dyrare semester än du har råd med. Inget barn mår bra av ekonomiskt stressade föräldrar.

2. Lägg bort mobilen så mycket som möjligt. Njut av naturen och ledigheten i stället för att glo ner i skärmen.

3. Krångla inte till semestern i onödan. Barnen vill umgås med föräldrarna och bara vara. Spela kort, spela spel, fiska, bada, det behöver inte vara dyra sommarlandsresor.

4. Man behöver inte åka så inihelvete på semestern. Det finns mycket saker i närområdet som man inte har en aning om.

5. Och ni föräldrar – vila på semestern. Ingen vill komma tillbaka till jobbet både fysiskt och psykisk utmattad.

Stanna hemma! Det är Jörgen Johanssons semesterråd för småbarnsfamiljen. Med tio barn har han varit med om både kaosartade, för dyra och alldeles underbara semestrar.

Han minns resan till Mellby Strand. Barnen var ännu inte riktigt tio till antalet, och så små att fem av dem fick plats i stora sängen i husvagnen. Solen sken och de badade hela tiden. När de kom hem var barnen så trötta att de somnade direkt.

– Det var vädret. En husvagn i regn hade inte varit roligt.

Så ljusa är inte alla semesterminnen. Semestern har en tendens att kombinera två saker som ofta är källa till konflikter: långa resor och saker som kostar pengar.

Resorna är värst när barnen är små: ”Jag är kissnödig!” ”När är vi framme?” Det gäller att våga vara förälder och stå för att man bestämmer, säger Jörgen. Samtidigt tycker han inte att barnen bråkat särskilt mycket.

– Det är en fördel med att ha många barn, de lär sig att ta hänsyn.

Nu är livet annorlunda. Yngsta barnen är elva, och kan få bestämma själva om de ska följa med till badplatsen eller inte.

Föräldrar kan ofta vara överambitiösa, tror Jörgen, då drar kostnaderna iväg, och det blir risk för konflikt. Man ska åka hit, man ska åka dit.

– Det är inte säkert att barnen vill det, det är föräldrarna som vill.

Han slår i stället ett slag för att hålla sig i närområdet, utforska badplatser, auktioner, loppisar. Spela kort, spela fotboll, laga mat tillsammans.

– Hur ofta har en förälder tid att sätta sig och prata med sina barn?

Det gör semestern mer vilsam, mindre konfliktfylld, och dessutom billigare.

– Slösa inte semesterpengarna på drivmedel. Köp glass i stället!

Parrelationen: Spara inte missnöjet till semestern

Linn Heed, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, sexolog.

I augusti och september söker fler parterapi. Det hänger ihop med orimliga förväntningar på vad semestern ska ge: Kvalitetstid med familjen, man ska vara lycklig och ha mycket sex.

Hjälp varandra att dra ned förväntningarna. Semestern är i första hand till för att ge återhämtning. Ställ dig frågan, vad får mig att koppla av? Var inte rädd att avvika. Kanske ska du och din partner inte ha hela semestern tillsammans?

Sociala situationer som vi känner oss intvingade, ofta på trång yta, är en grogrund för konflikter. ”Här sitter jag på svärmors utedass, bara för att du inte kunde säga nej till din mamma.”

Ofta har man gått och burit på saker under året som blossar upp under semestern. Något litet får bägaren att rinna över och den andra förstår inte den starka reaktionen. Det är bra att låta det man är missnöjd med ”pysa ut” under året, inte spara allt till semestern. Kanske ha en avstämning någon gång i veckan eller månaden?

Om ni väl börjar bråka, tänk på att när vi är i affekt fattar vi inte bra beslut. Vi tänker med reptilhjärnan, vi kan säga saker ofiltrerat, respektlöst, saker som sårar och inte går att reparera. Den andre skjuter antingen det vi säger ifrån sig eller får sårad självkänsla.

Det är inte farligt att bli arg, men lugna ned dig, gå och träna, häng tvätt. När adrenalinet lagt sig ser vi klarare, då kan vi diskutera, lägga pusslet tillsammans, red ut vad som ligger bakom. Då kan vi lära oss något.

Många har höga förväntningar på sex. Det är tabu att bli arg för att man inte får sex, i stället börjar man bråka om andra saker. Ett tips är att ligga före semestern, då minskar pressen. Ta ner det upphaussade, avdramatisera.

Barnen: Det viktigaste är att förebygga bråk

Petra Krantz Lindgren, beteendevetare, som bland annat utbildar föräldrar i konflikthantering

När ett bråk väl uppstår det ofta inte mer att göra än att hantera situationen så gott det går utan att kränka någon. Viktigare är vad man gör innan, för att förebygga konflikter. Här är fem tips om vad du kan göra som förälder inför semestern:

1. Förväntningssynkronisera. Vad vill var och en få ut? Är det stranden, fixa huset, nöjespark? Ta önskemålen på allvar. Alla kan inte få allt, men se till att alla får något de önskar.

2. Verklighetsanpassa de vuxnas drömmar. Räkna med att barn blir sjuka och att det regnar.

3. Sänk ambitionsnivån. Vi vill ge barnen ett fantastiskt sommarlov, och tänker på vår egen barndom. Ofta glömmer vi att våra minnen är en blandning av tio olika somrar. Ofta är de finaste minnena inte Liseberg, utan kontakten med andra, som att plocka blåbär med farmor.

4. Planera och ta ansvar för barnens behov. Många vuxna gillar att ta dagen som den kommer, men alla barn mår inte bra av det. Barns behov av vila och näringsriktig mat tar inte paus.

5. Undvik konfliktfällorna:

A: Läsa in otacksamhet där den inte finns. Barnet vill inte gå hem från stranden. ”Du blir aldrig nöjd!” säger du. Men det barnen säger är att han har haft fantastiskt roligt. Svara på det i stället, visa att du har hört det.

B. Argumentera inte emot barnets känslor. Barnet vill ha glass i affären. Säg inte bara nej, utan kanske ”Jag förstår att du blir besviken för att du inte får någon glass nu. Jag vet hur mycket du gillar glass.” Det tar udden av besvikelsen.

Om syskonbråk. Räkna med att syskon bråkar, särskilt när de träffas hela tiden. Se det som att de får ett träningspass i konflikthantering. Lägg dig inte i, medla snarare än döm och fördöm. Hjälp barnen att lyssna på varandra.

Drömmarna: Planera för att det inte blir som du tänkt dig

Mattias Lundberg, psykolog, författare till ”Den lyckliga pessimisten” tillsammans med Jan Bylund.

Vi bygger upp ett berg av förväntningar inför semestern. I Sverige har vi ett överdrivet fokus på sommarsemestern, det är då allt ska hända. Vi glömmer att värmen sommaren 2018 var undantag och att det kanske regnar, att vi inte hinner till Bolaget i tid och att alla surar.

Det är ok med förväntningar, men bättre med förhoppningar, att vi inte utgår från att det blir så. Planera inte bara för allt roligt, utan också för att förhoppningarna inte uppfylls. Om vi har planerat ett bra alternativ för vad vi ska göra en regnig dag, blir vi inte lika besvikna om solen inte skiner när vi vaknar. Var förberedd på att skit kommer att hända.

Vi skulle fira min frus femtioårsdag i Paris i våras, när det såg ut att bli SAS-strejk. Då bokade vi ett spahotell i Norrbotten, som gick att avboka om flyget skulle gå. Det blev strejk, och ja, det blev jättebra. Paris, Piteå, det är same same. Om du har bestämt dig för ett alternativ som är helt ok blir du inte lika besviken.

Planera också för att göra saker på egen hand. Vi är vanemänniskor, och vi är inte vana vid att umgås hela tiden. Det behöver inte vara stora grejer, barnen kan få vara med kompisar, du kanske tar en tur till puben eller spelar tennis.

Det är också bra att planera för att börja jobba, annars kommer den där ångesten de sista fyra fem dagarna på semestern. Om du innan du går på semester vet precis vad du ska göra och vad som förväntas första jobbdagen kan du minska ångesten.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

När oron blir till hot och slag

När oron blir till hot och slag

I tider av oro och kris är det extra lätt att bli frustrerad, ledsen och arg. Fler samtal kommer in till stödlinjen för våldsverkare. DA:s experter ger råd om hur du kan agera om du misstänker att din arbetskamrat är våldsam.

Får chefen neka min semester?

Får chefen neka min semester?

Har arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?

Endometrios – när mensen gör dig sjuk

Endometrios – när mensen gör dig sjuk

Första gången Madelene Andersson åkte till akuten för sina svåra mensproblem var hon 15 år. Det skulle ta nästan 20 år till att få en riktig diagnos.

Får jag hälsa på min pojkvän?

Får jag hälsa på min pojkvän?

”Jag har fått ett nytt jobb. Kan jag bli nekad att vara ledig för en inplanerad resa?” undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Måste jag visa intyg att jag har ett annat jobb?

Om ens chef väljer att godkänna ens tjänstledighet för att testa nytt arbete inom annan bransch, kan den kräva att se papper på att man jobbar? Jurist Henric Ask svarar en undrande läsare.

Kan jag tvingas jobba när det är kalas?

Kan jag tvingas jobba när det är kalas?

”När min arbetsgivare inte lagt ut något basschema åt mig har jag bokat in kalas med familjen om tre veckor. Kan hon lägga schema där ändå och tvinga mig jobba just den helgen?”

”Det var trevligt att få förtroendet”

”Det var trevligt att få förtroendet”

Kroppen hel och arbetslusten kvar? Vi frågar tre experter om hur man bäst glider in i ett bra pensionärsliv och har pratat med Stefan Larsson, som gått i pension stegvis efter 65.

Fixar din chef tampongerna?

Fixar din chef tampongerna?

Att ha mens och jobba inom industrin är inte alltid lätt. Kvinnor vittnar om svårigheten att ta en paus vid värk eller att få tid till att gå på toaletten.

När du vill ta första steget

När du vill ta första steget

Du är lite intresserad och skulle helt enkelt vilja vara mer än bara jobbarkompis. Men hur gör man för att visa intresse? Och hur vet man att man inte går för långt? Vi frågade dem som vet.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.