Facken inom industrin (FI) kräver 2,8 procent i löneökning i nästa års avtalsrörelse och vill ha ett 1-årigt avtal. Facken kräver dessutom en fortsatt satsning på deltidspension/flexpension.
Facken inom industrin representerar lite drygt en miljon medlemmar inom IF Metall, GS-facket, Unionen, Livs och Ingenjörerna). Dessa fem förbund offentliggjorde i dag sina avtalskrav inför den kommande avtalsrörelse. Det är siffermässigt samma krav som i fjol – 2,8 procent. Dessutom vill man ha en lägsta löneökning på 460 kronor.
Det uttalade målet är att garantera medlemmarna fortsatt reallöneökningen, vilket den krävda löneökningen anses göra.
Genom att FI-facken står bakom en samordning av den kommande avtalsrörelsen, innebär detta att även de ställer upp på den låglönesatsning som LO-förbunden tidigare enats om. Den innebär en extra satsning på dem som tjänar under 24 000 kronor i månaden.
Från facken menar man att deras krav fortsatt kan bidra till stabiliteten i den svenska ekonomin. Dagens krav sätter också nivån för den övriga fackliga världen.
Industrifacken har också det långsiktiga målet att alla medlemmar ska omfattas av en arbetstidsförkortning på 100 timmar per år. Denna kan dock ske på olika sätt.
I avtalsrörelsen 2013 enades parterna om ett system för deltidspension/flexpension. Detta vill nu facken satsa vidare på och är dessutom beredda att avstå löneutrymme för att uppnå det.
Facken inom industrin menar att de krav man nu ställer ligger väl i linje med bevarad konkurrenskraft gentemot utlandet.
I en debattartikel i dagens SvD menar man att det inte finns ”några skäl att öka vinsterna ytterligare på lönernas bekostnad. Snarare borde företagen sänka sina höga avkastningskrav och i stället höja investeringsnivån.”
Facken efterlyser också ”fler och mer kraftfulla verktyg för att öka de anställdas och företagens förnyelse- och omställningsförmåga” och anser bland annat att satsningar på kompetensutveckling är något som betalar sig.
Detta betyder alltså att reallönerna sjunker i år. Fastighetsavgiften kommer stiga med 2000 kr ca i år.
Vanliga arbetare kommer alltså ha mindre kvar i plånboken än vad man har idag efter räkningarna är betalda.
Självklart kommer det även medföra att vanliga hyror även kommer höjas, eftersom hyresvärdens kostnader lär öka.
Varför denna stora fokus på löner? Jag skulle lätt avsäga min löneökningen mot mer ledighet och egen bestämmande rätt vid övertid. 100% makt över fritid, mer arbetstidsförkortning, mer semester med mera.
Inte lägre än 2,8 procent av de 0,2 till delpension.
Mer bestämmande rätt över övertiden samt öka arbetstidsförkortningen.
2.8%på ettårigt avtal, i slutändan blir det hälften på två tre år år som det brukar vara, dags att sätta ner högerfoten.
Här står makteliten och berättar/talar om hur du som medlem skall vara och acceptera avtalet och villkoren där i. Men skall det inte vara tvärt om? Medlemmarna talar om vad som skall avtalas och villkoras om i avtalet. Medlemmarna skall också avgöra om det skall skrivas på eller inte i en omröstning.
Har dessa företrädare glömt vem som betalar deras lön och arvode? Snacka om fartblindhet.