Industriarbetarnas tidning

Industrifacken kräver 2,8 procent

28 oktober, 2016

Skrivet av

Facken inom industrin (FI) kräver 2,8 procent i löneökning i nästa års avtalsrörelse och vill ha ett 1-årigt avtal. Facken kräver dessutom en fortsatt satsning på deltidspension/flexpension.

Facken inom industrin representerar lite drygt en miljon medlemmar inom IF Metall, GS-facket, Unionen, Livs och Ingenjörerna). Dessa fem förbund offentliggjorde i dag sina avtalskrav inför den kommande avtalsrörelse. Det är siffermässigt samma krav som i fjol – 2,8 procent. Dessutom vill man ha en lägsta löneökning på 460 kronor.

Det uttalade målet är att garantera medlemmarna fortsatt reallöneökningen, vilket den krävda löneökningen anses göra.

Genom att FI-facken står bakom en samordning av den kommande avtalsrörelsen, innebär detta att även de ställer upp på den låglönesatsning som LO-förbunden tidigare enats om. Den innebär en extra satsning på dem som tjänar under 24 000 kronor i månaden.

Från facken menar man att deras krav fortsatt kan bidra till stabiliteten i den svenska ekonomin. Dagens krav sätter också nivån för den övriga fackliga världen.

Industrifacken har också det långsiktiga målet att alla medlemmar ska omfattas av en arbetstidsförkortning på 100 timmar per år. Denna kan dock ske på olika sätt.

I avtalsrörelsen 2013 enades parterna om ett system för deltidspension/flexpension. Detta vill nu facken satsa vidare på och är dessutom beredda att avstå löneutrymme för att uppnå det.

Facken inom industrin menar att de krav man nu ställer ligger väl i linje med bevarad konkurrenskraft gentemot utlandet.

I en debattartikel i dagens SvD menar man att det inte finns ”några skäl att öka vinsterna ytterligare på lönernas bekostnad. Snarare borde företagen sänka sina höga avkastningskrav och i stället höja investeringsnivån.”

Facken efterlyser också ”fler och mer kraftfulla verktyg för att öka de anställdas och företagens förnyelse- och omställningsförmåga” och anser bland annat att satsningar på kompetensutveckling är något som betalar sig.

 

 

5 kommentarer till “Industrifacken kräver 2,8 procent

  • Detta betyder alltså att reallönerna sjunker i år. Fastighetsavgiften kommer stiga med 2000 kr ca i år.
    Vanliga arbetare kommer alltså ha mindre kvar i plånboken än vad man har idag efter räkningarna är betalda.

    Självklart kommer det även medföra att vanliga hyror även kommer höjas, eftersom hyresvärdens kostnader lär öka.

  • Varför denna stora fokus på löner? Jag skulle lätt avsäga min löneökningen mot mer ledighet och egen bestämmande rätt vid övertid. 100% makt över fritid, mer arbetstidsförkortning, mer semester med mera.

  • Inte lägre än 2,8 procent av de 0,2 till delpension.
    Mer bestämmande rätt över övertiden samt öka arbetstidsförkortningen.

  • 2.8%på ettårigt avtal, i slutändan blir det hälften på två tre år år som det brukar vara, dags att sätta ner högerfoten.

  • Här står makteliten och berättar/talar om hur du som medlem skall vara och acceptera avtalet och villkoren där i. Men skall det inte vara tvärt om? Medlemmarna talar om vad som skall avtalas och villkoras om i avtalet. Medlemmarna skall också avgöra om det skall skrivas på eller inte i en omröstning.

    Har dessa företrädare glömt vem som betalar deras lön och arvode? Snacka om fartblindhet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Avtal klart för tvätterier

Avtal klart för tvätterier

Förra året varslades om strejk – i år blev parterna klara två veckor före deadline. Tvätteriavtalet ger 6,9 procent på tre år inklusive delpension och en låglönesatsning som gynnar 70 procent av medlemmarna. IF Metall har fått betala med flexiblare arbetstider.

Avtal för tidningsgrafiker klart

Avtalet för grafikerna på tidningar och tidningstryckerier är klart. För första gången görs avsättningar till deltidspensionen, och arbetstiderna kan inte längre sänkas från en dag till en annan.

”Delpensionen är en framgång”

5,9 procent i löneökning på tre år och avsättning till delpension. Det blev Pappers lott i årets avtalsrörelse.

Båda parter nöjda med Teknikavtalet

Båda parter nöjda med Teknikavtalet

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kallar sitt sista avtal ”banbrytande”. Hans motpart, Teknikföretagens Anders Weihe, talar om en ”för hög, men ändå rimlig nivå”.

”Känns bra med delpensionen”

”Känns bra med delpensionen”

GS:s ordförande Per-Olof Sjöö är nöjd med det treåriga avtalet och betonar delpensionen och låglönesatsningen. Arbetsgivarna fick igenom ett antal ändringar när det gäller arbetstider och skiftscheman.

Industrin säger ja till treårigt avtal

Industrin säger ja till treårigt avtal

Industrins parter säger ja till ett treårigt avtal, som har ett värde på totalt 6,5 procent. I avtalet finns både en låglönesatsning och påfyllning till delpension.

”Det blir en mycket tuff resa”

”Det blir en mycket tuff resa”

IF Metall motiverar sitt nej med att 5,9 procent är alldeles för litet eftersom flera viktiga fack-krav inte finns med i budet.

Industrifacken säger nej till bud

Facken inom industrin avvisar gårdagens bud från de opartiska ordförandena (Opo). Budet är på 5,9 procent på tre år men utan låglönesatsning och förslag om delpensioner. Teknikarbetsgivarna säger ja, med krav på bland annat mer övertidsutrymme.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.