Hovrätten fastställer tingsrättsdom
Hovrätten för övre Norrland fastställer tingsrättens dom i Nordkalkmålet där den förra platschefen dömdes för fyra fall av arbetsmiljöbrott och Nordkalk dömdes till att betala tre miljoner kronor i företagsbot.
Industriarbetarnas tidning
2 november, 2016
Skrivet av Elinor Torp
Det är fem år sedan kalkugnsolyckan i Luleå då 19-årige Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt och kollegan Johan Löfroth, 23, dog. I januari startar rättegången.
– Vi hade nästan slutat hoppas och börjat tänka, skit i alltihop! säger storebror Peter Löfroth.
Den 1 november 2011 steg ett frätande ångmoln upp på underentreprenörerna som jobbade med att rengöra en stor kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå. Nordkalk ägde anläggningen och åtalades tidigare i år för arbetsmiljöbrott och riskerar 3,5 miljoner kronor i företagsbot. Chefen på kalkugnen åtalades också.
Exakt fem år efter olyckan är datum för rättegången nu planerad. Åklagare Stig Andersson uppger för Dagens Arbete:
– Förhandlingsdagar i Nordkalksärendet blir 25 – 27 jan, 31 jan – 2 feb och 6 – 8 feb i Luleå.
Domstolen bekräftar de nio rättegångsdagarna. Mängden firmor involverade i olyckan, den långa entreprenörskedjan, har varit en anledning till att utredningen dragit ut på tiden.
– Men fem år? Det är lång tid, och helt galet att det kan vara så i dagens Sverige, säger Peter Löfroth, vars lillebror kämpade i sju veckor på sjukhus innan han dog av de invändiga frätskadorna.
Peter Löfroth, som själv jobbar på familjens möbelvaruhus i Piteå, fortsätter:
– Man oroar sig för rättegången, men samtidigt känns det skönt att få den bortgjord. Det kommer att bli jobbigt, allt rivs upp igen, men vi måste orka.
Gustaf Seppelin Solli, som Dagens Arbete skrev om i våras, har fått ett nytt jobb som föreläsare. Han åker runt i industrier och skolor för att berätta om hur illa det kan gå när ansvaret tappas bort i de långa entreprenörskedjorna.
För de drabbade och deras anhöriga är det bra att det äntligen blir rättegång. Jag har läst boken Döden på arbetet och mitt 9 åriga barnbarn tittade på bilderna och undrade varför Gustaf såg ut sådan. Jag fick förklara att han gick till jobbet ung och frisk med mycket framtidshopp. Vårt barnbarn förstod att man inte kan gå till jobbet och komma hem sönderbränd att detta inte får hända. Jag hoppas för alla inblandade att de får mycket i ersättning även om pengar inte kan ersätta de drabbade.