Industriarbetarnas tidning

Små portioner på nattens meny

9 november, 2016

Skrivet av

Koll på: nattmat När tröttheten lurar kroppen att sukta efter sött och fett kanske en pizza framåt morgontimmarna kännas lockande. Men den som vill må bra bör äta så lite som möjligt efter midnatt.

Kaffe

Runt fyra på morgonen är halterna av sömnhormon som högst. En kopp kaffe kan pigga upp, men tänk på att det tar cirka fyra timmar för koffeinet att lämna kroppen. Ta den sista koppen  i god tid innan du vill somna på morgonen.

Ät på dagen – fasta på natten

Kroppens dygnsrytm styrs bland annat av dagsljuset. Det påverkar en del av hjärnan kallad hypotalamus. Den styr i sin tur utsöndringen av hormoner som styr hela vår kropp – till exempel att den går in i viloläge på natten, även om vi är vakna och jobbar. Då minskar njurar och lever sin aktivitet, tarmarna arbetar långsammare. Kroppen tar inte upp näringsämnen lika bra, i stället blir halterna av blodfetter extra höga efter en måltid på natten.

Behåll fasta mattider

Rådet till skiftarbetande är att alltid försöka äta vid samma tidpunkt, oavsett när på dygnet man arbetar. Efter ett nattskift är det alltså dags för frukost innan sömnen. Lunchen bör ätas mitt på dagen, men det är viktigare att sova ut än att äta exakt klockan 12. Middag någon gång mellan klockan 17 och 20.

Ät före midnatt

Fyll på med en mindre måltid före tolvslaget så att du klarar resten av nattskiftet med så lite mat som möjligt.

Bra nattmat

Undvik socker och snabba kolhydrater och ät små portioner. Några bra val: Varm soppa, sallad, frukt, kokt ägg, yoghurt med müsli, nötter, grönt te, en smörgås med leverpastej eller ost.

Fyll på med vätska

Den som inte äter på natten bör fylla på med vätska, eftersom vi i vanliga fall får i oss det via maten. Undvik söta drycker. Vatten är bättre.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.

Är jobbet farligt för fostret?

Är jobbet farligt för fostret?

Jag arbetar som svetsare och har nu fått veta att jag är gravid. Kan jag fortsätta jobba? undrar en läsare. Läkare Ulf Nordlund svarar.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Mer plats för mens på jobbet

Mer plats för mens på jobbet

En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.