Hovrätten fastställer tingsrättsdom
Hovrätten för övre Norrland fastställer tingsrättens dom i Nordkalkmålet där den förra platschefen dömdes för fyra fall av arbetsmiljöbrott och Nordkalk dömdes till att betala tre miljoner kronor i företagsbot.
Industriarbetarnas tidning
25 januari, 2017
Skrivet av Elinor Torp
Den 1 november 2011 fick firmor i flera led i uppdrag att rengöra en stor kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå. Nordkalk skötte driften av anläggningen. Entreprenörerna blev tillsagda att spruta vatten genom en brandslang in i ugnen. Klockan 23.30 small det. Frätande kalk strömmade ut på Johan och Gustaf som stod närmast hålet. Johan Löfroth, 23 år, fick in den heta ångan i lungorna och dog senare av skadorna.
Fyra år efter olyckan delgavs tre personer misstanke om brott. Åklagaren ändrade sig sedan. Nu är endast Nordkalk och en chef vid företaget misstänkta för dödsolyckan.
I Luleå tingsrätt prövas om arbetsgivaren gjort sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och genom vållande till kroppsskada. Nordkalk riskerar 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
25 januari 2017 inleds rättegången som pågår i tio dagar och avslutas den 8 februari. Uppemot 30 vittnen ska höras.
Gustaf Seppelin Solli har fått ersättning från Afa försäkring: 1,2 miljoner kronor för missprydande ärr.
Här kan du lyssna på det inlästa reportaget där reportern Elinor Torp och fotografen David Lundmark följer Gustaf Seppelin Solli när han berättar sin historia på företag runt om i landet.
Både Nordkalk och den förre arbetsledaren förnekar att de har ansvar för kalkolyckan för fem år sedan, när en person dog och fyra skadades.
På onsdagseftermiddagen är det dags för Nordkalk att säga sitt under den första av totalt tio rättegångsdagar. Platschefens försvarsadvokat Jan Wennerbrandt bestrider ansvar och tycker att åklagaren tagit för lång tid på sig under första rättegångsdagen.
– Sakframställan ska hållas kort, säger han.
Anteckningarna från skyddsmötet klockan 17 olyckskvällen kallade åklagaren protokoll. Nordkalk invänder och menar att det bara var anteckningar.
– Ärendet är synnerligen komplicerat, fortsätter försvarsadvokaten.
Olycksdagen, tisdagen den 1 november 2011, var ugnen avstängd. Den stängdes av redan på måndagen, dagen före, och tar tre dagar på sig ungefär att svalna av. Platschefen var ledig på måndagen, påpekar advokaten. Först vid lunch på tisdagen, olycksdagen, var han tillbaka och vid 17-tiden fick han reda på vad som hade hänt. Då kallade han till skyddsmöte.
– Jag vill att rätten ska ha en del saker i åtanke: Det är inte frågan om att underlåtenheten inte har lett till konsekvenser för den har orsakat de värsta konsekvenserna man kan råka ut för. En man är död. Men vi måste stålsätta oss emot det. Det rätten har att titta till är vållandet, inte konsekvenserna. En ringa försumlighet kan få synnerligen allvarliga följder, understryker advokat Jan Wennerbrandt.
De skadade har alla haft andra arbetsgivare, påpekar han vidare.
– Allt jobb skedde med inhyrd personal. Tänk på att det i de här sammanhangen finns informellt ansvar också. Har konsulten som hyrdes in av platschefen haft en roll i vad som skedde?
Företaget Nordkalk försvaras av advokat Robert Lakatos och juristen Glenn Nyström vid Kilpatrick Townsend & Stockton.
– Det har inte begåtts något arbetsmiljöbrott. Vi bestrider också åklagarens påståenden att personalen hade hyrts in av Nordkalk. De som skadades tillhörde och var anställda av Nordkalk anlitade entreprenörer som utförde uppdrag åt Nordkalk, säger Robert Lakatos.
Nordkalk bestrider också att den valda arbetsmetoden inte har varit säker.
– Den valda metoden är en i branschen vanligt förekommande och beprövad metod för sintertillväxt, hävdar advokat Lakatos.
– Platschefen har inte varit grovt oaktsamt på det sätt som påstås av åklagaren. Och det finns ingen grund för att ålägga företaget företagsbot, fortsätter han.