Industriarbetarnas tidning

”Nordkalk gav inga instruktioner”

25 januari, 2017

Skrivet av

Kalkugnsolyckan

Den 1 november 2011 fick firmor i flera led i uppdrag att rengöra en stor kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå. Nordkalk skötte driften av anläggningen. Entreprenörerna blev tillsagda att spruta vatten genom en brandslang in i ugnen. Klockan 23.30 small det. Frätande kalk strömmade ut på Johan och Gustaf som stod närmast hålet. Johan Löfroth, 23 år, fick in den heta ångan i lungorna och dog senare av skadorna.

Rättsprocessen

Fyra år efter olyckan delgavs tre personer misstanke om brott. Åklagaren ändrade sig sedan. Nu är endast Nordkalk och en chef vid företaget misstänkta för dödsolyckan.

I Luleå tingsrätt prövas om arbetsgivaren gjort sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och genom vållande till kroppsskada. Nordkalk riskerar 3,5 miljoner kronor i företagsbot.

25 januari 2017 inleds rättegången som pågår i tio dagar och avslutas den 8 februari. Uppemot 30 vittnen ska höras.

Skadestånd

Gustaf Seppelin Solli har fått ersättning från Afa försäkring: 1,2 miljoner kronor för missprydande ärr.

Här kan du lyssna på det inlästa reportaget där reportern Elinor Torp och fotografen David Lundmark följer Gustaf Seppelin Solli när han berättar sin historia på företag runt om i landet.

Uppdaterad
Åklagaren anser att Nordkalk på flera sätt grovt bröt mot lagen under olycksnatten för drygt fem år sedan. Nordkalk förnekar anklagelserna i en rättegång som ibland blir mycket känsloladdad.

Dag 1 i den tio dagar långa rättegången inleds med så kallade yrkanden och sakframställan. Stig Andersson, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, berättar i korta drag vad som hände den där dagen och den där natten då först en arbetstagare vid en entreprenör skadades av en frätande puff i ansiktet och sedan flera entreprenörsanställda,  däribland Gustaf Solli och Johan Löfroth.

Den första incidenten ägde rum redan klockan 16.30 på eftermiddagen.  Mehmet Arpaci fick bränn- och frätskador i ansiktet. Arbetet avbröts inte. Och någon vidare riskbedömning gjordes inte. Entreprenörsfirmorna var redan på plats, expertkonsulten som kallades in konstaterade att det inte var något fel på teglet.

I stället kom de entreprenörsanställda att göra ett helt annat arbete, att spola bort en sintertillväxt inne i ugnen med hjälp av vatten. Konsulten saknade erfarenhet av bekämpning av så kallad sinterpåväxt.

– Ansvarig företrädare för Nordkalk gav före första olyckan inga instruktioner för hur arbetet skulle utföras eller vilka risker som förelåg, säger Stig Andersson.

Nordkalk fixade visserligen två uppsättningar av skyddsutrustning till killarna som skulle jobba den natten. Skyddsoveraller, handskar, visir. Men ingen av skyddskläderna var avsedda för det arbete som skulle utföras.

– Vattentrycket som fanns i ledningen var var otillräckligt för att trycka upp vattnet till den nivå som behövdes varför industribrandkåren kontaktades och en brandbil ställdes till förfogande. Med hjälp av brandbilens pumpar kunde trycket höjas och vattenbegjutningen med hjälp av tankbilen påbörjas den 1 november klockan 16.25, fortsätter åklagaren.

Klockan 19 den kvällen lämnade företrädare för Nordkalk anläggningen.

Under arbetet med vattenbegjutningen steg temperaturen i kalkugnen. När vattnet kom i kontakt med den varma kalken blev det ett övertryck och het ånga strömmade upp och ut ur de hål som borrats upp i ugnen.

Åklagaren yrkar på arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, grovt brott alternativt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada, grovt brott alternativt arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Dessutom yrkar åklagaren 3,5 miljoner i företagsbot från Nordkalk. Företaget bestrider anklagelserna.

Anderssons argumentation går ut på att Nordkalks platschef av oaktsamhet har åsidosatt vad som krävs för att förebygga dödsfall enligt arbetsmiljölagen. Han har därmed  av oaktsamhet orsakat Johan Löfroths död och ”inte ringa” skador på fyra andra, däribland Gustaf Seppelin Solli.

Åklagare Stig Andersson hävdar att Nordkalk inte utfört riskbedömning innan arbetet påbörjats, inte sett till att arbetstagarna känt till arbetsförhållandena, inte förvissat sig om att de hade rätt utbildning och arbetsledning och inte upprättat en arbetsplan för hur arbetet skulle utföras.

För rätten redogör åklagaren de lagar och regler som finns på arbetsmiljöområdet. EU:s direktiv, den svenska arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter är tydliga kring arbetsgivarnas ansvar, förklarar han.

För att platschefen och Nordkalk ska kunna dömas måste åklagaren leda i bevis att det är en straffbar oaktsamhet.

– Både som platschef och den som hade fått arbetsmiljöansvaret delegerat till sig var han den som hade skyddsansvaret på anläggningen i Luleå, säger åklagaren och hänvisar till de delegationshandlingar som finns och tydligt visar detta.

Johan Löfroth avled efter sju veckor på sjukhus, 23 år gammal. Foto: Privat.

– Platschefen kommer själv att under dag 3 att redogöra för sin kunskap. Och jag kommer bevisa att han hade kunskap om kalksten och att kalksten är hälsofarligt, fortsätter åklagaren.

Dödsboets målsägandebiträde, advokaten Magnus Eriksson tar vid efter åklagaren och understryker att så många som 30 personer kommer höras om olyckan under de tio rättegångsdagarna.

– Det är en person som inte ska höras. Det är Johan. Han var vid händelsen 23 år gammal, inleder advokaten.

Johan Löfroth var utbildad murare, men hans huvudsakliga sysselsättning var på lagret i pappans möbelföretag. Familjen umgicks betydligt mer än vanliga familjer på grund av företaget.

– Johan bodde i ett gårdshus på Peters tomt. Bröderna hade en väldigt nära relation. Därför yrkar vi på skadestånd till honom.

Advokaten visar en stor bild på Johan som han såg ut innan olyckan medan han pratar. Rättegången går över till att bli känslosam från att ha varit strikt juridisk.

– Han extraknäckte bara som murare. Han gjorde bara jobbet som han blev tillsagd av sin arbetsgivare. Ändå skadas han. Nu ska jag visa en otrevlig bild hur Johan såg ut efter olyckan när familjen vakade vid hans sida på sjukhuset.

Då brister det för pappa Lars-Erik Löfroth som börjar gråta.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet

Nordkalk fälls för olyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Den dåvarande platschefen på anläggningen i Luleå fälls också för grovt arbetsmiljöbrott.

Ensidigt drev mot Nordkalk enligt försvaret

Nordkalk har fått hela skulden för det som gick fel, trots att ansvaret låg på andra, menar försvaret. Deras slutplädering fick avsluta rättegången. Dom meddelas den första mars.

Håller de svartaste tankarna för sig själv

Håller de svartaste tankarna för sig själv

Gustaf Seppelin Solli är fortfarande förbannad på Nordkalk och tycker att straffet som åklagaren yrkar på är för mesigt. – Jag kommer alltid att bära det här med mig.

”Platsledningen borde ha insett riskerna”

Efter tio dagar är Nordkalkrättegången inne på sitt avslut. Kammaråklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för Nordkalks dåvarande platschef.

”Huvudentre­prenören ska ha ansvaret”

”Huvudentre­prenören ska ha ansvaret”

”Olyckan på Nordkalk i Luleå är ett tydligt exempel på hur uppluckringen av arbetsgivarens ansvar kan få ödesdigra konsekvenser”, skriver Ali Esbati, V, och vill bland annat införa lag på att företaget som tar in underleverantörer är ansvarigt för säkerheten, se fler inspektioner och krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar.

”Varmt är bara förnamnet”

”Varmt är bara förnamnet”

Mehmet Arpaci var det första vittnet som framträdde vid Nordkalkrättegången. Han berättar hur han fick order om att rengöra kalkugnen utan att veta vad han gjorde och utan riktig skyddsutrustning.

Stort medietryck vid rättegången

Stort medietryck vid rättegången

Nu har rättegången mot Nordkalk och den förre platschefen startat i Luleå tingsrätt. Nu väntar tio dagars rättegång. Intresset från allmänhet och medier är mycket stort.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.