Nordkalk fälls i Gustaf-fallet
Nordkalk fälls för olyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Den dåvarande platschefen på anläggningen i Luleå fälls också för grovt arbetsmiljöbrott.
Industriarbetarnas tidning
25 januari, 2017
Skrivet av Elinor Torp
Den 1 november 2011 fick firmor i flera led i uppdrag att rengöra en stor kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå. Nordkalk skötte driften av anläggningen. Entreprenörerna blev tillsagda att spruta vatten genom en brandslang in i ugnen. Klockan 23.30 small det. Frätande kalk strömmade ut på Johan och Gustaf som stod närmast hålet. Johan Löfroth, 23 år, fick in den heta ångan i lungorna och dog senare av skadorna.
Fyra år efter olyckan delgavs tre personer misstanke om brott. Åklagaren ändrade sig sedan. Nu är endast Nordkalk och en chef vid företaget misstänkta för dödsolyckan.
I Luleå tingsrätt prövas om arbetsgivaren gjort sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och genom vållande till kroppsskada. Nordkalk riskerar 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
25 januari 2017 inleds rättegången som pågår i tio dagar och avslutas den 8 februari. Uppemot 30 vittnen ska höras.
Gustaf Seppelin Solli har fått ersättning från Afa försäkring: 1,2 miljoner kronor för missprydande ärr.
Här kan du lyssna på det inlästa reportaget där reportern Elinor Torp och fotografen David Lundmark följer Gustaf Seppelin Solli när han berättar sin historia på företag runt om i landet.
Nu har rättegången mot Nordkalk och den förre platschefen startat i Luleå tingsrätt. Nu väntar tio dagars rättegång. Intresset från allmänhet och medier är mycket stort.
Åtta på morgonen öppnade tingsrättens dörrar i Luleå och kort därefter var det fullt utanför sal 2 där rättegången om kalkugnsolyckan äger rum.
Den avlidne Johan Löfroths familj bildade en egen cirkel med sitt målsägandebiträde, en privat advokat. Gustaf Seppelin Solli har fått ett ombud från LO-TCO Rättsskydd. Han, tillsammans med hustrun Pernilla, kommer strax efter klockan åtta, sömning med keps på huvudet. Åklagaren Stig Andersson bytte några ord med platschefen på Nordkalk som står åtalad för grovt arbetsmiljöbrott.
– Som alla vet blir det ingen syn, inleder domaren Anna-Lisa Stoican rättegången.
Rätten kommer alltså inte att få se olycksplatsen. Åklagaren hävdar att det är av säkerhetsskäl; trycket från allmänheten och media har varit för stort. Pressplatserna är också fyllda när rättegången nu inletts. Tv, radio och tidningar är på plats för att rapportera om den svåra olyckan som inträffade för mer än fem år sedan.
– Det är inte klokt, men nu står vi här, säger Johans mamma Ewa Löfroth som väljer att inte sitta med sin familj längst fram i salen.
– Jag orkar inte, jag klarar det inte, jag sitter med media och allmänhet bakom glas.
Framme vid rätten sitter bara Johans storebror Peter och pappa Lars-Erik Löfroth. När åklagaren Stig Andersson inleder med sina yrkanden tittar de ner i bordet och rakt framför sig.
En glasruta skiljer åhörare från rätten. Gustaf Seppelin Solli har fortfarande kepsen på sig och blundar, för lamporna är starka inne i rättegångssalen och ögonen är ännu inte återställda efter olyckan.
–På fredag åker jag på MC-mässa i Stockholm för att bryta av, berättade han innan rättegången inleds.
Nordkalks kommunikationsdirektör Eva Feldt gick runt och tog alla inblandade i hand innan rättegången. Sedan drog sig företagsledningen undan tills det var dags för insläpp.