Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid
Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefsåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.
Industriarbetarnas tidning
2 februari, 2017
Skrivet av Elinor Torp
Polis och åklagare ska nu ta krafttag mot de väldigt långa utredningstiderna av arbetsolyckor. Den nya ambitionen är max 18 månader för de viktigaste fallen.
– Fem år är obegripligt lång tid. Och inte okej, säger chefsåklagaren Jörgen Lindberg om att Nordkalksolyckan 2011 prövas först nu.
Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, REMA, startade 1 januari 2009.
Åklagarkammaren finns på fem ställen i landet: Malmö, Göteborg, Jönköping, Stockholm och Östersund.
Riksenheten leds från Malmö där cheferna finns.
Jörgen Lindberg är chef på Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål, Rema, i Malmö. Här handläggs Sveriges alla mål om arbetsmiljökriminalitet där någon skadats eller dött på jobbet.
Han säger själv att utredningstiderna från olycka till prövning har varit alldeles för långa. Vittnen glömmer. Företag går omkull. Och för de anhöriga blir det olidligt att behöva vänta så länge som fem år. Kalkugnsolyckan är ett av flera ärenden som dragit ut på tiden.
– Två år är okej. Fem alldeles för mycket, säger chefsåklagaren Jörgen Lindberg i samband med rättegången om Nordkalk.
Någon effektiv handläggning har inte polis och åklagare i Sverige i dag, erkänner chefen för den speciella kammaren.
Han skyller på polisen.
– Den vanligaste förklaringen är att polisen inte haft resurser. Sedan är det komplicerade utredningar så viss tid kommer det alltid att ta, någonstans mellan ett och två år, men vid så här långa tider beror det nästan alltid på att polisen legat på ärendet.
18 månader är åklagarnas nya ambition.
– Efter överenskommelser med polisen har vi nu märkt ut ärenden av extra dignitet, satt en stämpel på mål som INTE får bli liggande, berättar Jörgen Lindberg vid Rema.
Det är efter att åklagarna sett ärenden som kalkugnsfallet som de börjat stöta på.
– Vi bevakar de här ärendena extra noga, på ett sätt vi inte gjort tidigare, säger Jörgen Lindberg.
Men hur snabbt som helst kan arbetsmiljöbrott inte utredas.
– Tekniskt är det väldigt komplicerade orsaksförlopp och även komplicerade organisatoriska förhållanden. Det är ofta flera aktörer involverade och det är i skarven mellan aktörerna som det går snett, menar Jörgen Lindberg