Industriarbetarnas tidning

Nu ska arbets­olyckorna utredas snabbare

2 februari, 2017

Skrivet av

Polis och åklagare ska nu ta krafttag mot de väldigt långa utredningstiderna av arbetsolyckor. Den nya ambitionen är max 18 månader för de viktigaste fallen.

– Fem år är obegripligt lång tid. Och inte okej, säger chefsåklagaren Jörgen Lindberg om att Nordkalksolyckan 2011 prövas först nu.

Finns på fem orter

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, REMA, startade 1 januari 2009.

Åklagarkammaren finns på fem ställen i landet: Malmö, Göteborg, Jönköping, Stockholm och Östersund.

Riksenheten leds från Malmö där cheferna finns.

Jörgen Lindberg är chef på Riksen­heten för miljö­ och arbetsmiljö­mål, Rema, i Malmö. Här handläggs Sveriges alla mål om arbetsmiljökriminalitet där någon skadats eller dött på jobbet.

Han säger själv att utredningstiderna från olycka till prövning har varit alldeles för långa. Vittnen glömmer. Företag går omkull. Och för de anhöriga blir det olidligt att behöva vänta så länge som fem år. Kalkugnsolyckan är ett av flera ärenden som dragit ut på tiden.

– Två år är okej. Fem alldeles för mycket, säger chefsåklagaren Jörgen Lindberg i samband med rättegången om Nordkalk.

Någon effektiv handläggning har inte polis och åklagare i Sverige i dag, erkänner chefen för den speciella kammaren.

Han skyller på polisen.

– Den vanligaste förklaringen är att polisen inte haft resurser. Sedan är det komplicerade utredningar så viss tid kommer det alltid att ta, någonstans mellan ett och två år, men vid så här långa tider beror det nästan alltid på att polisen legat på ärendet.

18 månader är åklagarnas nya ambition.

– Efter överenskommelser med polisen har vi nu märkt ut ärenden av extra dignitet, satt en stämpel på mål som INTE får bli liggande, berättar Jörgen Lindberg vid Rema.

Det är efter att åklagarna sett ärenden som kalkugnsfallet som de börjat stöta på.

– Vi bevakar de här ärendena extra noga, på ett sätt vi inte gjort tidigare, säger Jörgen Lindberg.

Men hur snabbt som helst kan arbetsmiljöbrott inte utredas.

– Tekniskt är det väldigt komplicerade orsaksförlopp och även komplicerade organisatoriska förhållanden. Det är ofta flera aktörer involverade och det är i skarven mellan aktörerna som det går snett, menar Jörgen Lindberg

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Samhallstädare död i arbetsolycka

En städare på Samhall har dött i en arbetsolycka på uppdrag hos ett träföretag i Vimmerby. En utredning om misstänkt arbetsmiljöbrott har inletts.

Tio års dödsfall på jobbet

Tio års dödsfall på jobbet

27 oktober är inte bara skyddsombudens dag, det är även en onsdag i oktober – en av årets mest olycksdrabbade dagar på svenska företag. Totalt inträffade 494 arbetsolyckor med dödlig utgång mellan 2011 och 2020.

Farligt fusk med truckkort

Farligt fusk med truckkort

I ett skåp i Mellansverige finns en pärm. Den är fylld av falska truckkort. Men de flesta kort finns hos förare som kör utan att veta hur.

Samhall: Sjuktalen ska gå åt rätt håll hos oss

Samhall: Sjuktalen ska gå åt rätt håll hos oss

Efter Dagens Arbetes granskning har Samhall nu bestämt sig för att ha en nollvision för arbetsolyckor. ”Varje gång en medarbetare utsätts för risk är det ett misslyckande”, säger Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

”Vi måste samarbeta bättre”

”Vi måste samarbeta bättre”

Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt.
”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.