Industriarbetarnas tidning

Så snuvas unga på pension

8 februari, 2017

Skrivet av

DA reder ut Tvåtusen kronor i månaden. Så mycket förlorar du på att arbetsgivarna betalar in pensionspremien först från 25 år. Det visar siffror som DA beställt från Folksam LO Pension.
– Det borde vara självklart att de betalade från första arbetsdagen, säger Lina Westberg, 22 år.

Så fungerar din avtalspension

Utöver den allmänna pensionen – som alla får – har de flesta någon form av pension genom jobbet. Arbetare på privata företag med kollektivavtal har en tjänstepension som heter Avtalspension SAF-LO. (Även arbetsgivare som saknar kollektivavtal kan betala in till denna pension.)
Det är din arbetsgivare som betalar in premien.
För lön intjänad 2016 motsvarar premien 4,5 procent på lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30 procent på lönedelar därutöver.
År 2016 uppgick 7,5 inkomstbasbelopp till 444 750 kronor.
Premien börjar inbetalas den månad du fyller 25 år.

Hon hade tidigt siktet inställt på ett jobb inom industrin. I gymnasiet läste hon teknikprogrammet, och fortsatte sedan på yrkeshögskolan vid Karlstad teknikcenter.
Parallellt med studierna har hon jobbat på Stora Enso Skoghall, det har blivit tre år nu. Först gick hon på vikariat, men sedan september 2014 har hon fast jobb.
Och hon tycker det är mer än rimligt att arbetsgivaren ska betala in pension från den första kronan hon tjänade vid företaget.
– Åtminstone från det jag fick mitt fasta jobb, säger hon.

Kravet på att alla – inte bara dem mellan 25 och 65 år – ska få sina pensionspremier, har poppat upp som ett krav i årets avtalsrörelse.
Som det nu är blir du ”blåst” på extra pensionspengar om du exempelvis börjar jobba direkt efter gymnasiet. Inte förrän du fyller 25 år börjar arbetsgivarna betala in till din framtida pension.
På Pappers lönekonferens inför avtalsrörelsen i höstas hamnade just den här rättvisefrågan högt på dagordningen. Där fanns det dock en och annan ordförande som själv inte hade kläm på att medlemmarna under 25 år var undantagna i det som kallas SAF-LO:s avtalspension.
Även Lina Westberg, som vanlig medlem, levde länge i ovisshet om att det förhöll sig på det sättet.
– I mitt fall var det på ett fackligt informationsmöte jag fick reda på hur det låg till. Innan dess hade jag inte en aning.
Nu hör inte pensionsfrågorna till de vanligaste samtalsämnena runt fikabordet på jobbet, och hon funderar inte mycket på frågan till vardags.
– Nej absolut inte. Det man mest bryr sig om är lönen varje månad.

Lina jobbar i dag som rullare på rullmaskinen. Hon jobbar skift med en grundlön på 25 600 kronor. Sedan tillkommer ob-ersättningen. Lina hamnar därför snubblande nära de typexempel som Dagens Arbete redovisar här intill och som bygger på siffror från Folksam LO Pension.
Exemplen visar hur pensionen blir vid olika uttag av pensionen efter ett yrkesliv. Men också vad som skiljer om premieinbetalningarna startar vid 19 respektive 25 års ålder.
Vi leker med tanken att Lina skulle stanna livet ut på sin nuvarande arbetsplats och gå i pension vid 65.
Då skulle hon i princip tjäna närmare ett par tusen kronor i månaden extra om hon fått premieinbetalningar gjorda från det hon började på Skoghall som nittonåring.
Kanske inte så mycket, men ändå en slant dumt att missa.
Lina Westberg är född och uppväxt i Skoghall. Hon och hennes sambo, som även han är industriarbetare, investerade i en bostadsrätt för ett par år sedan.
Det är ju också ett sätt att spara inför framtiden.
– Det känns som om vi kom hyfsat in på marknaden, konstaterar Lina.
Sparar gör de – om än inte till pensionen.
– Nej faktiskt inte. Det är sånt man skjuter på framtiden. Det känns inte riktigt aktuellt. Däremot valde jag pensionsalternativet på arbetstidskontot, när jag fick välja för första gången i fjol.
Antagligen gör hon samma val i år.
Sedan får hon se.
Det kan bli frågan att välja både ledig tid och pengar, beroende på vad som händer i livet.

Så påverkas din pension

Utredning: Folksam LO Pension

Typfall 1
Anställd går ned till halvtid och tar ut partiellt uttag av SAF-LO avtalspension.

Typfall 2
Anställd går till 75 procent och tar ut tjänstepension på 10 år.

Typfall 3
Anställd går i pension vid 65 år

Beräkningens antagande

Inflation:0 %
Tillväxt:0 %
Reallöneförändring:0 %
Avgift på tjänstepension: 0 %
Real avkastning:2,10 %
Delningstal för födda 1990:19,49

Arbetarens löneförändring mellan 25–65 år

19–29 år 310 800 kr/år
30–39 år 360 000 kr/år
40–65 år 373 800 kr/år

2 kommentarer till “Så snuvas unga på pension

  • Om hela livets inkomst skall räknas, varför saknas då arbetstiden från din tidiga start. Som många som börjar jobba vid 15 års ålder på heltid. Men dessa får ju ingen pension förrän 10 år senare. Hur mycket förlorar man av pensionen då?

  • Vore kul att veta vad utfallet skulle bli om man tar ut avtalspension under resten av sitt liv. Det finns väl inga garantier att man tex. per automatik får bostadsbidrag i framtiden om man bränner ut sin avtalspension på 5 eller 10 år. Att leva på en inkomst på 13 000kr före skatt i Sverige 2030 utan bidrag? Om alla väljer att ta ut sin avtalspension under 5 – 10 år och räknar med att få bidrag hoppas jag för allas våran skull att man avskaffat bostadstillägg etc. för pensionärer.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Pension är en ungdomsfråga”

Alla ska omfattas av SAF/LO-pension. Det menar Pontus Georgsson, avtalsansvarig på Pappers. Pensionsfrågan kommer att vara het under vårens avtalsrörelse.

Motpoler i frågan om arbetstiden

GS motparter i avtalsrörelsen vill slopa valet i arbetstidskontot, och styra det helt mot pension. Det kommer GS medlemmar inte att acceptera – det handlar om ett av de mest omtyckta inslagen i avtalet.

Arbetstidskontot – ett älskat val i fara

Arbetstidskontot – ett älskat val i fara

I årets avtalsrörelse kräver Pappers en fortsatt påfyllning av arbetstidskontot – men arbetsgivarna spjärnar emot.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

Det här behöver du ha koll på om pensionen

Satsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

10 frågor om tjänstepension

Vad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Anders, 22, sparar till pensionen

Anders, 22, sparar till pensionen

När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.