Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Hur mycket är samhällets trygghetssystem värt?

26 april, 2017

Skrivet av

Foto: David Lundmark.

LedarkrönikaInkomsttrygghet var tidigare en levande princip, men vad står den för i dag? Jeanette Herulf har tittat närmare på Per Molanders senaste rapport.

Om skribenten

Jeanette Herulf är mångårig DA-medarbetare som efter en längre sjukskrivning nu är tillbaka på redaktionen på deltid. Hon medverkar med ledarkrönikor varannan vecka.

”Det finns olika sätt att se på samhället. Kanske blir det annorlunda när man är långtidssjukskriven och en del av det så kallade ‘utanförskapet’. Detta, och annat som ligger mig nära, står nu i fokus för mitt skrivande.”
/Jeanette Herulf

Är bristen på jämlikhet en naturlag? Fattiga och rika – kommer det alltid att var så? Sverige är ett ovanligt jämlikt land, jämfört med andra. Vi har progressiv inkomstskatt, just nu har vi en ekonomi som går bra.

Och många har det väldigt bra. De har jobbat ett antal år, tjänat in allmän pension (som är beroende av hur mycket du tjänar). De flesta har dessutom arbetat på arbetsplatser med kollektivavtal , vilket innebär att de också kommer att få avtalspension när det är dags att sluta. Blir de sjuka gäller oftast en extra sjukförsäkring genom avtalet som blir ett bra tillskott till sjukpenningen.

Det låter väl okej? Vi har ett generellt välfärdssystem som ska garantera inkomsttrygghet till alla, på papperet. Vilket betyder att alla medborgare som tappat sin förmåga att försörja sig ska få samhällets stöd. Samhället rycker in och ersätter så att ingen behöver hamna på gatan. Det finns en sjukförsäkring, en a-kassa och en allmän pension.

Men faktum är att Sverige blivit alltmer orättvist. Mycket beroende på en skev kapitalbeskattning, men också på grund av att samhällets trygghetssystem för de allra svagaste holkats ur.

Vi brukar tala om inkomsttrygghet. En fin princip som gäller i den svenska socialförsäkringen. I verkligheten, i dag, är det som kallas inkomsttrygghet egentligen inte mer än en grundtrygghet – ett slags minimigräns som ingen ska behöva leva under.

Försörjningsstödet, som kallades socialbidrag tidigare är cirka 3 000 kronor i månaden plus hyra. Lägsta sjukpenning är runt 1 000 kronor i månaden. Inom pensionssystemet gäller garantipensionen för den som inte tjänat in någon allmän pension genom att jobba, cirka 6 000 kronor i månaden för en ensamstående.

Om vi har kvar våra ideal om ett jämlikt samhälle där vi stöttar de svagaste kanske vi ska återerövra principen inkomsttrygghet. En trygghet även för en person som bara varit kort i Sverige och inte fått något arbete, eller någon som aldrig fått något arbete av andra skäl.

Författaren och före detta chefen på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, Per Molander har nyligen lagt fram en rapport (på uppdrag av finansdepartementet) om den offentliga sektorn. Molander har granskat en mängd studier som gjorts under åren för att undersöka effekterna av privatisering av den offentliga sektorn och socialförsäkringen.

Den visar att hyllningen av valfriheten, privatiseringen, anlitandet av entreprenörer inte alltid är den bästa lösningen för medborgarna. Ett exempel är PPM, systemet som innebär att vi själva kan välja hur vi vill investera en liten del av den allmänna pensionen.

I början blev det rusning. Vanligt folk skulle få större valfrihet. Nu är det bara en liten del av medborgarna som väljer själva. Numera väljer de absolut flesta det statligt styrda alternativet, som dessutom är billigast för staten. Valfriheten smäller inte högst i alla lägen.

Det finns massor av olika former att ”privatisera” men samtidigt behålla det moraliska rättesnöret, strävan efter ökad jämställdhet. Per Molander går igenom olika varianter som finns, och konstaterar att många val i dag görs av gammal vana, myter. En vanlig uppfattning är att privatisering i stort sett alltid innebär en effektivare och billigare verksamhet. Kan det vara så?

Molanders studie är nyttig läsning för alla som är intresserade på djupet. Och alla vi som undrar över framtiden. Hur ska det gå med jämlikheten och alla ”nya” invånare som inte kvalar in i den svenska modellen?

4 kommentarer till “Hur mycket är samhällets trygghetssystem värt?

  • Hej, igen, Jeanette.
    Kommer att tänka på reformerna för posten och apoteken som blev privatiserade och hur man ”vinklade” möjligheterna att få allt billigare med konkurrensen som vapen. Men idag vet/ser man att priserna rusade genom taket och allt har blivit dyrare.
    Likaså valfriheten inom vårdcentralerna. Man får ingen vård om man inte är listad hos den vårdgivare som du akut besöker i en annan region.
    Ja, så här kan man hålla på. Men vem skulle valfriheten gynna i slutänden?

  • Sedan nämner författaren även socialförsäkringen.

    Det brukar sägas att försäkringar ska ha villkor som är förutsägbara, sjukförsäkring bygger på lag, om inte lagen är förutsägbar så blir inte mycket av trovärdigheten kvar.
    Och det är detta som saknas idag.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Entreprenörs­anställda ska inte ha sämre villkor”

”Entreprenörs­anställda ska inte ha sämre villkor”

I höstas röstade riksdagen nej till ett regeringsförslag att stärka skyddet för dem som jobbar åt offentliga entreprenörer. Ett kompromissförslag är på väg. Frågan är hur mycket bättre det blir för dem som utför jobbet, skriver Jeanette Herulf.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Anständiga utnyttjar inte krisen

Anständiga utnyttjar inte krisen

Det finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi kräver riktiga löneökningar

Vi kräver riktiga löneökningar

Nu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

Friskare arbetsliv – var god dröj

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”Försäkringskassan utgår från lagen”

”Vi ser fram emot förtydliganden av regelverket som underlättar och gör en rättssäker prövning mer transparent” skriver Eva Nordqvist, chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.