Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Hur ger jag mina barn en bra sommar?

10 maj, 2017

Dålig ekonomi. Jag har riktigt ont om pengar just nu och sommaren närmar sig. Har du några tips om hur vi kan få ihop en bra semester ändå? Det är jag och mina två barn, åtta och tio år gamla. Deras mamma ska ta dem på charterresa till Spanien. Så det känns surt att inte kunna erbjuda något lika bra.

Svar: Det är inte säkert att det är Spanienresan som blir sommarens höjdpunkt. Undersökningar brukar visa att barn tycker det är viktigast att få tid med föräldrarna och var det sker är mindre viktigt. Att få sova i samma tält kan vara en riktig hit, särskilt för barn i åldrar som dina. Det ligger många oanvända sovsäckar och tält i förråd, fråga runt bland vänner och bekanta om du får låna. Kanske har de även cyklar som passar.
Håll koll på vad olika föreningar erbjuder. Många arbetar hårt för att få in fler yngre medlemmar och sommaren är ett bra tillfälle. Ett exempel är fiskesportföreningar som kan erbjuda gratis fiskespön till barn. Ibland bjuder de också på enkla fiskeutflykter för barn.

Kolla med din lokala turistförening om erbjudanden, kartor och annat och gör dagsutflykter i din egen omgivning. Vi är ofta dåliga på att vara turister i vår närmiljö. För många barn är det ett äventyr att få plocka jordgubbar, morötter och potatis direkt i landet. Kolla om det finns något självplock i närheten. Det blir både en utflykt och ett sätt att fylla skafferiet. Egen jordgubbssylt kan bli något som påminner om pappasommaren när hösten kommer.

Kommunerna ordnar ibland billiga semestervistelser för familjer med dålig ekonomi i enklare stugbyar. Ta kontakt med kommunen och hör vilka möjligheter som finns.
När du vet om ni kommer att resa någonstans kan du också tänka på inkomster. Kanske kan du hyra ut din bostad och tjäna en slant på det. Du kan tjäna minst 40 000 kronor under ett år innan det blir någon skatt på inkomsten.

Ett alternativ är att byta bostad med någon annan familj. Om du är ute i god tid har du mer att välja på. Går du genom en förmedling får du praktiska råd och hjälp med kontrakt.

Tro inte att din bostad inte går att byta bara för att du bor i en mindre ort mitt i landet. Det kan vara helt rätt för en storstadsråtta eller någon som inte vill bo hos släkten vid besök. Men var noga med kontrakt så att det inte blir problem i efterhand.
Glöm inte att dokumentera det ni gör, skriv dagbok tillsammans, fotografera och samla små saker som minner om era veckor tillsammans. Bra minnen är också rikedom.

Annika Creutzer
Ekonom

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Ska den efterlängtade ledigheten bli som tänkt kan det vara hög tid att göra något åt saken. Privatekonomiexperten Annika Creutzer ger sina bästa råd för hur du får ihop till en semesterkassa.

Måste jag ärva fritidshuset?

Måste jag ärva fritidshuset?

Att ärva ett fritidshus tillsammans med sina syskon kan ibland ställa till med mer problem än glädje. Privatekonom Annica Creutzer tipsar ett oroligt barn hur de kan göra – innan föräldrarna dör.

Därför får du extra pengar i sommar

Därför får du extra pengar i sommar

Sommar, sol – och semesterlön. Semester betyder inte bara extra ledigt, utan också extra pengar från arbetsgivaren.
Vi reder ut vad som gäller. 

Vad ska jag tänka på inför semestern?

Vad ska jag tänka på inför semestern?

Sommaren är ett bra tillfälle att se över allt försäkringsskydd. Att ha ett bra skydd gör att du kan koppla av och njuta mer av ledighet och resor. Privatekonomen Annika Creutzer ger sina bästa tips.

När börjar det nya reseavdraget att gälla?

När börjar det nya reseavdraget att gälla?

I mitten av mars kom regeringen med förslag till ny resereduktion. Det skapade många frågor hos läsarna inför deklarationen. DA:s expert, privatekonomen Annika Creutzer, förklarar vad som gäller.

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Sommaren är högtid för loppisar och auktioner. Men hur mycket får du egentligen tjäna på loppisförsäljning utan att behöva betala skatt? DA:s ekonomiexpert Annika Creutzer reder ut.

Hur funkar nya reseavdraget?

Det talas om ett nytt reseavdrag. Vad innebär det och från när ska det gälla?

Vad gäller för rot och rut 2021?

Vad gäller för rot och rut 2021?

Det verkar som om det blir nya ändringar varje år för vad som gäller för rot- och rutavdrag. Vad är nytt för 2021? Ekonom Annica Creutzer svarar.

Hur har jag kvar pengar efter jul?

Jag tänkte ha framförhållning i år och redan nu börja lägga undan pengar till julen. Finns det några hållbara tips?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Vi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.