Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?
Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Ledighet. Jag har ansökt om semester mellan 13 och 28 juni (tolv arbetsdagar). Ansökningen gjordes fyra månader i förväg. Vårt företag brukar ha semester under veckorna 29–31 men varje år är det några som jobbar under den perioden i alla fall. Kan arbetsgivaren neka min semester under juni som jag ansökt om?
Svar: Ja, det kan arbetsgivaren göra. Huvudregeln enligt semesterlagen är att semesterledigheten ska förläggas så att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under juni–augusti. Lagen säger inte när under denna period som semestern ska tas ut utan tanken är att parterna ska komma överens. Det kan ske i kollektivavtal, efter förhandlingar med den fackliga organisationen eller efter samråd med arbetstagaren.
Om det inte går att komma överens är det arbetsgivaren som bestämmer hur semestern ska läggas ut. Arbetsgivaren ska då underrätta arbetstagaren två månader innan ledigheten börjar.
Hernric Ask
Jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.