Därför får vi inte missa att ställa om
Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
DebattVi välkomnar regeringens sex miljoner för att öka kunskapen om industriellt husbyggande i trä. Men arbetet får inte stanna vid runda bord-samtal. Det krävs också konkreta åtgärder, skriver två talespersoner för SSU.
Niklas Säwén är näringspolitisk talesperson och Ola Palmgren är bostadspolitisk talespersonför SSU.
Läs mer om trähusbyggande i Dagens Arbete:
Att bristen på bostäder är ett angeläget problem har knappast undgått något. Många unga hindras från att flytta till jobb, utbildning eller kärlek, samtidigt som matchningen på arbetsmarknaden försämras och Sveriges ekonomiska utveckling hotas.
Särskilt stor och märkbar är bristen på hyresrätter med rimliga hyror. Det beror delvis på ojämlika ekonomiska villkor mellan hyrda och ägda boenden, men en stor bov i dramat är också de svenska byggpriserna, som är högst i hela EU.
Att bygga mycket och snabbt till en låg kostnad, och dessutom på ett ekologiskt hållbart sätt är inte en helt lätt nöt att knäcka. Men det finns lösningar, och en av dem stavas industriellt träbyggande. Antalet nybyggda lägenheter i flerbostadshus med stomme av trä har glädjande nog ökat de senaste åren, men den utvecklingen måste fortsätta och snabbas på ytterligare.
Industriellt byggande innebär att större delen av byggprocessen flyttar från själva byggarbetsplatsen till en fabrik. Byggelement och hela rum förtillverkas i en skyddad miljö, där varken väder eller vind kan stoppa, försena eller påverka processen. Hela byggnader levereras sedan som en byggsats och monteras på plats.
På byggarbetsplatser uppstår i vanliga fall en hel del tidsspillan när många ska samsas på en liten plats, göra saker i en viss ordning, leta, fara iväg och hämta eller flytta på sådant som levererats i fel ordning. Det kostar både tid och pengar.
Genom att öka inslagen av industriellt byggande kan byggtiderna kortas och kvaliteten på det som byggs höjas, samtidigt som kostnaderna pressas. Dessutom skulle ökad industrialisering bidra till att minska en av de största flaskhalsarna i byggsektorn, nämligen bristen på arbetskraft.
När det kommer till industriellt byggande har trä som byggmaterial flera fördelar.
För det första är trä ett starkt byggmaterial i förhållande till sin vikt. Det gör att det är betydligt lättare att transportera förtillverkade moduler i trä än moduler i till exempel betong. Genom att bygga i trä ökar alltså möjligheten att industrialisera tillverkningsprocessen. Dessutom är trä också lättare att anpassa i efterhand, om det skulle behövas.
För det andra är Sverige ett skogsrikt land. Skogs- och träindustrin är och har sedan länge varit en av de viktigaste näringsgrenarna, särskilt utanför storstäderna. Vi vet också att skogen behöver användas till mer om skogsindustrin fortsatt ska vara en viktig näring i framtiden. Ett arbete för ökad vidareförädling av skogens produkter måste därför vara en prioritering i näringspolitiken.
Ökat industriellt träbyggande kan både bidra till bättre utnyttjande av Sveriges komparativa fördelar i form av riklig tillgång till trä som råvara, och till att skapa fler nya jobb på landsbygden och i mindre orter.
För det tredje har trä unika miljöfördelar eftersom att det ett förnybart byggmaterial. Trä bildas naturligt i ett ekologiskt kretslopp som tar upp koldioxid från luften och binder upp det. Dessutom går det åt mindre energi att bygga i trä, jämfört med betong. Genom ökat träbyggande kan vi alltså både minska byggsektorns klimatpåverkan och hantera kraven på minskad energiförbrukning.
Regeringen har påbörjat ett arbete för att stimulera ökad industriell träbyggnation och presenterade nyligen en satsning på 6 miljoner för att öka kunskapen om träbyggande och sprida goda exempel, och det välkomnar vi. Men arbetet får inte stanna vid runda bord-samtal och möten, utan det krävs också konkreta åtgärder och ekonomiska reformer som stimulerar byggande av flerbostadshus med trästomme.
I storstäderna är det ofta lättare att få ett jobb än att få en bostad, medan det i många landsbygdskommuner är tvärtom. Om stad och land går hand i hand för att öka träbyggandet, skulle det även innebära ett steg mot att utjämna dessa klyftor och skapa ökad jämlikhet. Därför är det dags att det industriella byggandet i trä får ett ordentligt genombrott i Sverige.
Ola Palmgren, bostadspolitisk talesperson SSU
Niklas Säwén, näringspolitisk talesperson SSU