Så har Kina ökat sitt grepp om världen
När Kina köper upp utländska företag och investerar i järnvägar, kolkraftverk och hamnar knyter sig stormakten närmare resten av världen – och andra länder blir mer beroende av Kina.
Industriarbetarnas tidning
9 augusti, 2017
Skrivet av Anna Julius
DA reder ut Sedan början av 90-talet har andelen européer som jobbar i industrin minskat med nära en tredjedel. I östra Asien har andelen ökat. Tryck på landet i kartan så får du veta mer.
USA drabbades hårt av finanskrisen och andelen som jobbar i industrin har sjunkit något. Bilindustrin har dock hämtat sig, och de senaste åren har försäljningen satt rekord.
Sydamerikas mest industrialiserade land. Viktiga näringar är bilindustrin, gruvor, stål, cement och olja. Man tillverkar också datorer och flygplan. Staten har med skattelättnader lockat till sig många stora bilmärken.
Andelen som jobbar inom industrin har minskat med en tredjedel sedan finanskrisen 2008. Byggsektorn kollapsade och med den har även andra industrijobb försvunnit, från sågverk till vitvarutillverkning.
Efter finanskrisen har andelen som jobbar i industrin sjunkit i hela Europa, men i östra delen finns fortfarande många industrijobb.
Landet har den näst största andelen industriarbetare i världen och lång tradition av att vara ett land med mycket industri. Viktigast är fordonsindustrin, med till exempel Skoda. Även gruvnäringen är stor.
Precis som i Spanien minskade här andelen som jobbade i industrin med en tredjedel under krisen.
Qatar har störst andel i industrin. Byggsektorn, som räknas in här, växer snabbt, inte minst inför Fotbolls-VM 2022. 94 procent av arbetskraften är enligt Världsfacket migrantarbetare utan fackliga rättigheter.
Industrin ger många jobb. Bara i den växande försvarsindustrin jobbar miljontals ryssar. Många arbetar också med att tillverka bilar och flygplan. Gruvnäringen är viktig, Ryssland har stora fyndigheter av diamanter och guld. Men allra viktigast för ekonomin är energin: Olja och naturgas.
Apple lär ligga i startgroparna för att starta tillverkning av Iphone i Bangalore. Flera stora företag flyttar tillverkning från Kina till Indien för de lägre lönernas skull. *Siffran är från 2010.
De senaste decennierna har andelen som jobbar i industrin stigit stadigt. Men ökningen har planat ut. I Kina produceras allt från stål, olja och kemikalier till bilar, kläder och leksaker. Var tredje personbil i världen tillverkas här och bilindustrin fortsätter att växa.
2008 var Japan det land i världen som tillverkade flest fordon. Nu är landet omsprunget av Kina och USA. En gång var Japan ett ekonomiskt under. Nu jobbar färre i industrin, och servicesektorn är viktigare. Tillverkning har flyttat till låglöneländer.
”Made in Hong Kong” såg man på många produkter under slutet av 1900-talet. I dag ägnar man sig
i stället åt sjöfart, finans, handel och turism, och få jobbar i industrin.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.