Försäljningen av industrirobotar ökar inte längre i Sverige. – Vi står still och blir omkörda av andra länder, nu måste det till krafttag för att få fart på utvecklingen, säger Joacim Lorentsson från branschorganisationen Swira.
Varje år säljs ungefär tusen robotar till den svenska industrin. Det är ungefär lika många som för tio år sedan. Fram till finanskrisen ökade antalet robotar i industrin stadigt. Men sedan har försäljningen legat på ungefär samma nivå.
De flesta robotarna hamnar i fordonsindustrin. Det är just de robottäta bilfabrikerna som gör att Sverige ändå intar en femteplats över de mest robotiserade länderna efter Sydkorea, Singapore, Japan och Tyskland.
– Men bortser man från bilindustrin så ligger Sverige knappast i någon tätposition, säger Joacim Lorentsson när Dagens Arbete träffar honom på branschkoferensen Robotiserad automation i Jönköping.
Han är bekymrad över den svaga försäljningen i Sverige. I omvärlden ökar antalet industrirobotar dramatiskt för varje år, inte minst i Kina. Där hamnar var fjärde nyproducerad robot.
– Det är inte längesedan som Sverige låg på en andraplats. Det går fort nu och många länder går om oss. Singapore, dagens tvåa, fanns inte med på tio-i-topplistan i fjol ens. Om vi räknar bort fordonsindustrin har till och med Danmark gått om oss.
Vad beror det här på?
–Vi är bra på att bygga system, men sämre på använda den nya tekniken. Vi fokuserar inte på hur den ska användas.
Joacim Lorentsson tycker att Sverige borde lära av Danmark.
– Där finns en samsyn inom näringslivet, akademin, politiken och fackföreningsrörelsen. Tillsammans samarbetar de för fler robotar i industrin.
Till exempel samlas de danska industriföretagen, forskningsinstituten och robotleverantörerna i en och samma intresseorganisation.
– På så sätt får de ut den nya tekniken snabbt på arbetsplatserna. I samarbete med högskolan kan man med stöd från EU göra experiment direkt ute i produktionen och då händer det grejer. Man utgår från produktionens behov.
I Sverige är vi mer fragmentiserade, tycker han.
– De stora företagen har resurser att fixa det här på egen hand. Men det finns ingen uppställning för de små och medelstora företagen. Därför händer det inte så mycket som det borde.
Vid sidan av ordförande i robotbranschens intresseorganisation Swirea är Joacim Lorentsson också försäljningschef i Norden för robottillverkaren Kuka.
Talar du inte i eget intresse när du vill få fart på robotförsäljningen?
– Nej, det är bara att titta på den internationella statistiken. Vi har hamnat på efterkälken.
Den robotisering som ändå har kommit igång i Sverige har, enligt Lorentsson, begränsats till ”de mogna industriprocesserna”: att flytta grejer och att punktsvetsa. Det finns andra delar av fabriksgolvet där de nya samarbetande robotarna, utrustade med sensorer och sofistikerad mjukvara, kommer att bli viktiga.
– Inom montering och i processindustrin finns det en jättepotential för den nya typen av smarta robotar. Men då måste vi samla oss och satsa, säger Joachim Lorentsson.