Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Integrationens motor heter jämlikhet

10 oktober, 2017

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.

Ledare ”Sänkta skatter och nedpressade löner är gammal klassisk Moderatpolitik som nu påstås vara nytänk för integrationen”, skriver Helle Klein och hoppas på en fortsatt frejdig debatt om den svenska modellen.

Partiledardebatten i Agenda i söndags kväll gav inga direkta nyheter men däremot blev det tydligt att höger-vänsterdimensionen i svensk politik fortfarande lever. Framförallt var duellen mellan nye Moderatledaren Ulf Kristersson och statsminister Stefan Löfven mycket talande. Den handlade om integration och jobb. Båda är bekymrade över den höga arbetslösheten bland nyanlända men deras lösningar är varandras motsatser.

Kristersson talar dramatiskt om integrationsmisslyckandet och det växande utanförskapet. Han räds de ökande klyftorna men medicinen han ordinerar handlar just om att öka klyftorna mellan människor. Sänkta skatter och nedpressade löner är gammal klassisk Moderatpolitik som nu påstås vara nytänk för integrationen.

Löfven är däremot en varm förespråkare av välfärdsstatens jämlikhetsskapande där utbildning hör till nyckeln för en sammanhållen arbetsmarknad. I stället för att skapa ett låglöneproletariat ska alla få chansen att utbildas och få riktiga jobb. Och välfärden ska utvecklas och inte avvecklas. Häri ligger vurmen för den svenska modellen.

Debatten är oerhört viktig, ja något av en framtidsdelare. Förhoppningsvis blir den tydlig även i riksdagens partiledardebatt.

I veckan kom tankesmedjan Katalys ut med en rapport som visar att de borgerliga partiföreträdarna använder integrationsargumentet som ett sätt att bryta upp den svenska modellen, skapa en låglönesektor och öka ojämlikheten genom att gradera välfärden mellan nyanlända och svenskfödda.
Först måste bilden ges av en total kollaps där integrationen misslyckats. Det stämmer att arbetslösheten är alltför hög bland nyanlända och att vi ser en oroväckande tudelad arbetsmarknad. Men det stämmer inte alls att Sverige är värst i EU-klassen eller att integrationen är ett misslyckande.

I Sverige är sysselsättningsgraden visserligen lägre för utrikes födda än för inrikes men när det gäller att få flyktingar och invandrare i jobb ligger Sverige riktigt bra till. Om man ser till hur de bosniska flyktingarna som kom under 1990-talet integrerades har hela 73 procent integrerats på arbetsmarknaden. Motsvarande siffra i Danmark är 51 procent.

Det är klart att den stora flyktingströmmen 2015 utmanar både arbetsmarknad och välfärd på ett fundamentalt sätt. Likväl finns det ingenting varken i forskning eller i verkligheten som säger att skapande av okvalificerade låglönejobb skulle vara integrerande. Tvärtom ökar utanförskapet och ojämlikheten vilket visat sig i USA men också i Tyskland där jobbsuccén på senare år till stor del handlat om otrygga låglönejobb som ingen kan försörja sig på.

De borgerliga Alliansledarna angriper både lönebildningen med fack och arbetsgivare som sluter avtal liksom den generella välfärdens principer. Det är i grunden ett ifrågasättande av den svenska modellen som tjänat det här landet väl i decennier.

Striden gäller jämlikheten. Bra om de rödgröna vässar argumenten och visar att kampen för ordning och reda på arbetsmarknaden likaväl som i välfärdsstaten är en kamp för integration och alla människors lika värde.

En kommentar till “Integrationens motor heter jämlikhet

  • Vad som är mest slående är att; många sympatiserar med detta och man bävar för nästa val då det inte finns något tydligt alternativ.

    Man skälver, inte av kyla, men för vad som komma skall, med tanke på dem 8 år som alliansen styrde mot avgrunden. Inga protester hjälpte mot deras försämringar i välfärden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Språksvårigheter är inte ett skäl att jobba på Samhall”

”Språksvårigheter är inte ett skäl att jobba på Samhall”

SD: Samhall får inte bli en uppsamlingsplats för Sveriges misslyckade integrationspolitik.

Kamrat­stödet behövs – mer än någonsin

Kamrat­stödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge ungdomarna amnesti nu

Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.