Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”
Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.
Industriarbetarnas tidning
Missbruk och jobb En arbetsgivare ska både ställa upp och ställa krav när alkoholen tar för stor plats. På V-Tab i Göteborg har det förebyggande arbetet räddat ett tiotal medarbetare från att supa bort sina jobb.
Det finns tidiga varningssignaler när någon arbetskamrat är på väg in i ett missbruk. Skyddsombudet Stefan Andersson listar några viktiga:
Minskad arbetsprestation
Svårighet att passa tider
Upprepad korttidsfrånvaro
Luktar alkohol
Sliten och lättirriterad
Vill inte prata om privatlivet
Beroendet är inte skäl för uppsägning Alkohol- och drogproblem räknas som en sjukdom. Enligt lagen om anställningsskydd (Las) är sjukdom som regel inte skäl för uppsägning. Däremot kan varaktigt nedsatt arbetsförmåga vara det. Föreskriften om arbetsanpassning och rehabilitering (AFS 1994:1) gäller även vid alkohol- och drogproblem. Anser arbetsgivaren att sjukdomen påverkar arbetet har de en skyldighet att rehabilitera. Den anställde måste då medverka och delta i erbjuden rehabilitering.
Först när arbetsgivaren har tagit ett långtgående ansvar och den anställde ändå inte klarar sina arbetsuppgifter eller brister i sitt ansvar, kan det finnas saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl. Detta innebär inte att du kan supa till och missköta ditt jobb eller komma berusad till arbetsplatsen. Har du inte alkoholproblem som kan betecknas som en sjukdom kan ett sånt beteende vara skäl nog för uppsägning.
IF Metall: All representation ska ske utan alkohol, men efter särskilt beslut kan man bjuda på måltidsdryck i en måttfull representation. Beslut av förbunds- eller avdelningsstyrelse krävs innan representation med alkohol är möjlig.
GS: Inga alkoholhaltiga drycker får köpas in för medlemmarnas avgifter. Denna policy ersätter tidigare regler och omfattar i sin helhet även förbundsavdelningarnas verksamhet.
Pappers: Ingen har tagit upp frågan, varken på kongressen eller annars, så man fortsätter att bjuda på alkohol vid jul- och kongressfester, men det handlar då om två glas vin eller öl till maten, inte mer.
missbrukar eller är beroende av alkohol. Det går inte ange ett exakt antal. Flera studier har visat att de som har allvarligast problem är underrepresenterade (deltar sällan) i undersökningar bland befolkningen. Källa: CAN.
26 procent av svenskarna har känt ånger eller skuldkänslor efter att ha druckit alkohol de senaste tolv månaderna. Källa: Comparative monitoring of alcohol epidemiology across the EU.
Under 70-talet drack nästan alla (90 %) niondeklassare alkohol. I dag svarar 40 procent att de har druckit alkohol det senaste året. Källa: CAN.
Riskdrickande är första steget
Riskdrickande = att dricka ofta och i större mängder eller i längre perioder än vad man avsett.
Skadligt bruk (missbruk) = drickandet skadar hälsan fysiskt eller psykiskt. Försämrat omdöme, negativt inflytande på personliga relationer och ett skadat socialt beteende. Beroende = starkt begär efter alkohol, omöjligt att kontrollera drickandet, fortsatt drickande trots fysiska, psykiska eller sociala skador, prioritering av drickandet framför andra aktiviteter och förpliktelser i livet.
Hur mycket är riskfyllt? Det finns ingen undre gräns för när alkohol är ofarligt, men enligt Folkhälsomyndigheten räknas det som riskbruk om … … en man dricker mer än 14 standardglas per vecka, eller mer än 4 standardglas vid ett tillfälle. … en kvinna dricker mer än 9 standardglas per vecka, eller mer än 3 standardglas vid ett tillfälle.
I dag dricker 1,3 miljoner svenskar så mycket alkohol att de riskerar att skada sin hälsa. Många av dem finns ute i arbetslivet. En undersökning som gjordes för några år sedan visade att bara hälften av arbetsgivarna bedriver ett arbete för att förebygga och upptäcka alkoholproblem hos sina anställda.
Men det finns företag där man försöker åtgärda begynnande missbruk. På tidningstryckeriet V-Tab i Göteborg är Stefan Andersson huvudskyddsombud med järnkoll på den alkoholförebyggande verksamheten.
Han har jobbat inom företaget i 27 år, och menar att just anställningen är avgörande för att man ska inse att drickandet har gått för långt.
– Arbetet kan ju bli det sista som går åt pipan om du redan har förlorat familj och barn, hus och hem. Då är jobbet och arbetskamraterna det sista som håller dig uppe. Tappar du det så tappar du allt, säger Stefan Andersson.
Han understryker att arbetsgivaren V-Tab verkligen ställer upp och inte släpper taget om de som behöver hjälp. Tillsammans med facket startas då en rehab-kedja av åtgärder med samtalsterapi, erbjudande om alkoholbehandling, inläggning på alkoholklinik, stöd och hjälp. De drabbade får lösa in semesterdagar mot pengar för att på så sätt betala en del av behandlingen själva. Tanken är att man då inte hoppar av så lätt från behandlingen.
– Men ofta leder det ändå till återfall. Alkoholberoendet innebär att det är oerhört svårt att sluta. För vissa har vi tvingats klargöra att nästa gång gäller det ditt jobb, då riskerar du en uppsägning. Ofta är det först då de inser allvaret och faktiskt lägger av med drickandet, berättar Stefan Andersson.
Han anser att krav på läkarintyg från första sjukdagen är mycket bra för dem som ofta är korttidssjukskrivna. De måste då gå till läkaren första sjukdagen och inte bara sjukskriva sig när de känner sig slitna.
– Då slutar de ofta sjukskriva sig och låter bli flaskan dagen innan de ska jobba. Det har inneburit en stor förändring. Arbetsgivaren kan själv besluta om intygen som en del av rehabiliteringen och vi kopplar in företagshälsovården på de här ärendena, säger Stefan Andersson.
Det har gått nästan tjugo år sedan V-Tab började jobba med det alkoholförebyggande arbetet.
– Innan dess struntade man i det. Även cheferna kunde känna till att folk drack på jobbet och hade sprit i om klädningsskåpen, men ingen gjorde något åt problemen.
Tryckeriet har haft ett tiotal fall av anställda med missbruksproblem som alla har klarat av att behålla anställningen efter insatserna.
– Vissa skulle egentligen ha fått sparken om reglerna följts, men arbetsgivaren har gjort allt för att de ska få den hjälp och vård de har behövt, berättar Stefan Andersson.
Hur ska man göra om man märker att en arbetskamrat verkar ligga i riskzonen?
– Då är det viktigt att så fort som möjligt prata om det med personen själv. Man bör också ta upp det med närmaste chef som i sin tur kan ta ett samtal med den drabbade. Då får personen upp ögonen för att man har uppmärksammat drickandet nu och att denne måste ta tag i sin situation.
– Tidigare försökte man ofta skydda den som drack genom att hålla tyst gentemot arbetsgivaren, men man hjälper dem ju inte med det. Tvärtom lämnar man dem till att ostört kunna supa vidare och gå ner sig ännu längre i missbruket, säger Stefan Andersson.
När är det tyngst att jobba med de här frågorna?
– Det är när arbetskamrater inte vill erkänna sina missbruksproblem utan förnekar dem och försöker manipulera mig. Det är tufft när man försöker hjälpa någon som bara struntar i det, och då de som tvingas lämna förstadagsintyg anser att jag sviker dem och ”bara går arbetsgivarens ärenden”. Men det är innan de själva inser att de har stora problem och behöver hjälp.
– Som bäst är det när de till slut öppnar sig, börjar gråta och släpper ut alla sina problem. De berättar om hur de dricker, hur mycket pengar de lägger på spriten, och det är så att man häpnar!
När de till slut erkänner hur deras liv ser ut och känner sig glada för att få hjälp känns det bra även för Stefan.
– Om de hade fått sparken från jobbet hade de gått under.
V-Tab har en gedigen alkoholpolicy, men ”det är facket och skyddsombuden som ser till att man inte ens kan komma bakis till jobbet”, menar tryckarna.
Maria Miettinen, tryckare och skyddsombud som har arbetat på V-Tab i 20 år:
– Alkoholproblem är en sjukdom och det är bra att det tas om hand av folk i facket som gått utbildning i vad missbruk handlar om.
Folk håller inte på och huttar som förr i tiden, då vi hade folk med rejäla alkoholproblem.
Precis som forskarna tror hon att det kvinnliga drickandet ökar mest i dag.
– Ja, det är nog bland dem det kommer alltmer.
Mikael Orshammar jobbar i packsalen, har arbetat på V-Tab i 29 år.
– Många dricker nog på fritiden, för att kunna sova och koppla av efter skiften. Jag tror att man dricker alltmer för att klara stressen i dagens samhälle.
Reine Tobiasson har jobbat på V-Tab i 18 år som grafiker. Förr var gubbarna halvfulla redan innan de startade maskinerna, minns han.
– Nu har vi fått upp ögonen för att supandet är ett problem. Det är ett helt annat tempo nu och både facket och skyddsombuden ser till att man inte ens kan vara bakfull när man kommer till arbetsplatsen. Det blir ju farligt om man tappar omdömet.
Per-Olof Borgström, personalchef:
– Vi har länge jobbat aktivt med alkoholförebyggande insatser och på senare år har det givit resultat genom att vi haft betydligt färre ärenden. Våra chefer är väldigt medvetna om hur de ska arbeta med detta. Framför allt är det oerhört glädjande om en medarbetare kommer ur sina problem. Då känns det som att vi alla fått lön för mödan.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.