Han leder det globala industriarbetarfacket
Norrmannen Atle Høie har valts till generalsekreterare för det globala facket IndustriALL som företräder 50 miljoner industriarbetare.
Industriarbetarnas tidning
18 januari, 2018
Skrivet av Pontus Ohlin
Efter flera tidigare skandaler kommer Stora Enso nu att teckna ett globalt ramavtal med de internationella arbetstagarorganisationerna.
– Äntligen, i tio år har vi kämpat för det här, säger Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.
(UPPDATERAD) För några år sedan var den världsomspännande koncernen Stora Enso rejält i blåsväder efter avslöjanden om bland annat barnarbete i Pakistan, liksom skogsskövling och hantering av anställda i Brasilien.
Via sin international, IndustriAll, kontaktade därför Pappers bolaget med förslag på ett globalt ramavtal. Ett avtal för hur Stora Enso kort sagt skulle agera i olika avseenden, till exempel respektera anställdas rätt att organisera sig fackligt.
Då ville bolaget inte skriva på något sådant avtal, men har nu alltså ändrat sig, vilket Matts Jutterström välkomnar:
– I och för sig har de haft sin en egen code of conducts, fast det har ju bara varit ensidigt. Nu har man äntligen erkänt en facklig part på internationell nivå, och det är en stor framgång för oss, det känns som en seger. Nu gäller det bara att avtalet efterföljs och försöka få en struktur på det här ute bland företaget.
Avtalet innebär att Stora Enso förbinder sig att följa ILO:s konventioner, som till exempel rätten att få organisera sig fackligt, nolltolerans mot barnarbete och att alla ska ha rätt till 24 timmars ledighet på varje sjudagarsperiod.
Avtalet undertecknas vid Internationella arbetsorganisationen ILO:s huvudkontor i Genève i Schweiz i morgon fredag. Matts Jutterström (bilden), liksom bland andra GS-fackets Per-Olof Sjöö, kommer att vara där för att bevittna påskrifterna.
– Det känns pompigt och stort, för det är ju viktigt inte bara för Stora Enso och dess anställda utan också för vår international – IndustriAll – och alla andra som förhandlar om globala inflytandeavtal, säger Matts Jutterström.
Varför Stora Enso ändrat sig ju nu är oklart, bolagets pressansvarige Carl Norell skriver så här i ett svar till DA:
” Vi ser fram emot signeringsceremonin i Genève imorgon. Detta är otvivelaktigt prioriterade frågor för Stora Enso som vi jobbar systematiskt med.”
.
ÄNTLIGEN! Lycka till
Ärligt talat – ska man behöva skriva avtal om nolltolerans mot barnarbete? Är det inte en självklarhet för en koncern i Västeuropa på 2000-talet att inte hålla på med sådant?
Det är ju nu ett antal år sedan koncernchefen i Stora Enso sparkades ut, tillsammans med en chef som var ansvarig för Pakistan historien inom Stora Enso. Vad har de nytillsatta suttit och grunnat på i denna fråga under tiden? Hur man skulle slippa undan att skriva ett avtal?
Jag håller med Jutte! Nu gäller det att avtalet efterföljs – för det ska vi inte ta för givet, inte ens 2018.