Hur ger jag mina barn en bra sommar?
En läsare har riktigt ont om pengar och vill få tips om hur man får ihop en bra semester med barnen. Vår ekonomiska expert Annika Creutzer svarar.
Industriarbetarnas tidning
Expertråd Nära till semestern och lite skralt i plånboken? Ska den efterlängtade ledigheten bli som tänkt kan det vara hög tid att göra något åt saken. DA:s ekonomiexpert Annika Creutzer ger sina bästa råd för hur du får ihop till en semesterkassa.
En sak är säker – en semester på lånade pengar smakar bara surt efteråt. Du ska absolut undvika att sätta dig i skuld och behöva betala tillbaka pengarna under långa mörka vintermånader. Därför gäller det gamla rådet att ”mätta mun efter matsäcken”. Med andra ord – vad vill du göra och vad har du råd till?
Har du svårt att få ihop budgeten kanske du behöver tänka om. För vem gör du det? Barnen kanske inte alls tycker att det är kul att resa på lyxig charter. De vill hellre tälta i farfars trädgård och meta. Var inte rädd för att säga till barnen att ”det har vi inte råd med”.
Kolla om det går att göra semestern på ett billigt sätt. Prata med arbetskamrater, grannar och släkt. Många fritidshus står tomma i perioder. Kanske kan familjen få vara ”husvakter” mot en mindre ersättning eller så byter ni helt enkelt bostad. Det finns också bra bytessajter.
Ska du tillbringa semestern med föräldrarna i fritidshuset kanske du får mindre utgifter än normalt. Men tänk ändå på att du som är vuxen bör vara med och dela på matkostnaderna och på allt arbete i hushållet och på fritidshuset.
Skippa godis och nya kläder
Gör alla i familjen delaktiga. Barn i alla åldrar tycker ofta att det är kul att tävla mot ett mål. Avstår de godis, dyra spel, märkeskläder och annat nu kan pengarna i stället användas till glasskassa, tivolibesök, äventyrsbad och liknande.
Detsamma gäller för vuxna – tänk alternativ användning av varje krona du vill spendera fram till semestern – ”använda nu eller senare?”
Gör pengar av det som samlats i förråd och på vinden. Sälj på bakluckeloppis eller säljsajter på internet. Sätt inte för höga priser utan ha som mål att bli av med allt onödigt. Det som inte behövs kan bli till glädje för någon annan som vill köpa en urvuxen cykel eller gamla trädgårdsredskap billigt.
Ett av få ställen där det fortfarande ges sparränta är på olika bensinbolagskort. Är det en bilsemester som är målet, spara på bensinkortet och tanka sedan av pengarna.
Använder du ett kort från någon av matkedjorna kan du också sätta in mer pengar under våren och sedan äta av det insatta kapitalet. Då slipper du använda sommarlönen till matinköp.
Om du orkar och har tid och möjlighet kan du kanske öka dina inkomster. Det kan vara genom att ta ut övertid i pengar, öka arbetstiden eller hitta ett extraknäck utanför ditt vanliga jobb. För att få ihop till semesterkassan kan det vara värt lite mindre fritid under månaderna innan.
Ibland finns möjlighet till en extraslant till den som är beredd att senarelägga semestern eller på annat sätt anpassa den till företagets verksamhet. Var i så fall tuff i förhandlingen så att du får bra betalt för din uppoffring.”
Annika Creutzer
Privatekonom
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.