Industriarbetarnas tidning

Holmen varslar 150 på Iggesund

14 juni, 2018

Skrivet av

Pappers ordförande Matts Jutterström säger att beslutet är bedrövligt för de anställda och orten Iggesund. Foto: David Lundmark.

(UPPDATERAD) Iggesund Paperboard varslar 150 personer om uppsägning – ett besked kom som en kalldusch för de anställda.

– Det känns inte alls bra. Jag fick höra det på radion i går, säger Sandra Nilsson som jobbar på utlastningscentralen.

Det var i går som Holmenkoncernen meddelade att Iggesund Paperboard nu varslar 150 anställda om uppsägning – 105 av dem är kollektivanslutna. Lokala förhandlingar med berörda personalorganisationer kommer att påbörjas, och målet är att genomföra personalneddragningen före årets slut.

Daniel Peltonen, vd för Iggesund Paperboard, säger i ett pressmeddelande att företaget är tvunget att vidta den här åtgärden för att behålla sin konkurrenskraft på den globala kartongmarknaden.

– Som ett led i det förbereder vi en ökning av produktionskapaciteten med cirka 100 000 ton och kommer nu även att göra en översyn av organisationen i syfte att säkerställa en effektiv verksamhet och en långsiktig lönsamhet för Iggesunds bruk, säger Daniel Peltonen.

För Christer Johansson, Pappers ordförande på avd 15 Iggesund, kom beskedet nästan som en blixt från klar himmel.

– Jag hade visserligen på känn att det var något på gång, eftersom vd:n tidigare hade gått ut på intranätet och pratat om fasta kostnader och så. Men att det skulle bli en sådan här omfattande nedskärning, det trodde jag aldrig!

Hur är stämningen?

– Om jag ska vara ärlig så har jag faktiskt inte hunnit träffa så många än. Telefonen har gått varm och jag har suttit i möten hela tiden, ända sedan jag fick det här beskedet.

– Men det är förstås väldigt tråkigt och olyckligt. Främst för de som jobbar här naturligtvis, men också att det försvinner 150 jobb från bygden, jobb som inte kommer tillbaka.

Vad händer nu?

– Den 2 juli ska vi förhandla om hur organisationen ska se ut, och utifrån det kommer vi sedan att göra risk- och konsekvensanalyser. Därefter, i september, blir det turordningsförhandlingar.

Sandra Nilsson, som blev tillsvidareanställd på utlastningscentralen så sent som i september förra året, säger att hon och hennes kollegor är mycket besvikna.

– Företaget hade inte sagt någonting till oss, utan vi fick höra det på radion. Man hade ju aldrig trott att det skulle bli varsel, utan att det i så fall skulle ske genom naturliga avgångar. Nej, det är inte jättekul det här, säger hon.

Läs också: Vem ska ta över efter Sven-Ingvar?

Pappers ordförande Matts Jutterström, som själv har arbetat på bruket i 27 år, säger så här:

– Det är bedrövligt. Inte bara för de anställda, utan för hela samhället.

– Jag förstår inte hur de tänker. Redan i dag har de ju problem med personal. Men samtidigt som det är tight bemannat ska de nu öka produktionen och dra ner styrkan med 150 personer. Det är väldigt kortsiktigt.

Matts Jutterström ser en förklaring till varslet.

– De vill väl göra den fasta kostnaden till rörlig, för att senare kunna ge en högre utdelning till aktieägarna. Sådan är kapitalismen.

Det svänger snabbt i industrin. När DA besökte Iggesund tidigare i år var det ingen som oroade sig för eventuella varsel eller neddragningar, inte ens vid fikaborden. Tvärtom, i likhet med tidigare år snurrade hjulen på för fullt, med många slagna produktionsrekord och med datajätten Apple som en av storkunderna.

Den stora knäckfrågan då, i januari, handlade snarare om återväxten – att det var så svårt att få tag i nyutbildad arbetskraft. Särskilt i denna tid av sprudlande högkonjunktur, samt att hundratals arbetare på detta snart 150 år gamla bruk i Hälsingland de facto kommer att gå i pension inom några år.

Företagets personalansvarige, Bea Tomassen, berättade då att man också mycket aktivt sökte efter nytt folk:

– Just nu söker vi operatörer, gruppchefer, labbfolk, personer på underhållssidan – alla möjliga kategorier, sa hon.

Och lockbetena som de viftade med var många, fortsatte hon. Allt från stipendier och fria badtider till inflytande och goda utvecklingsmöjligheter.

– Dessutom har vi ett väldigt starkt varumärke. Här gör vi världens bästa kartong och just nu är vi inne i en period av mer förändring än tidigare. Att vara en del av den resan tror jag lockar många, sa hon.

Iggesund Paperboard är med sina cirka 1 400 anställda en av Hudiksvalls större arbetsgivare, och i ett pressmeddelande säger kommunstyrelsens ordförande, Mikael Löthstam (S), att man tagit emot varslet med ”bestörtning”.

– Tankarna går till de anställda och deras familjer som naturligtvis är ledsna och oroliga, säger han.

Mikael Löthstam poängterar dock att de investeringar som fabriken planerar att göra ändå inger ett visst hopp, och att man från kommunens sida gärna för konstruktiva samtal med företaget.

– I och med att Iggesund Paperboard kontaktade oss i dag är kontakten etablerad för fortsatta samtal om vi på något sätt kan bidra med vår erfarenhet av de tidigare neddragningarna på Ericsson och Hiab, säger Mikael Löthstam.

 

En kommentar till “Holmen varslar 150 på Iggesund

  • Börskursen och kvartalsrapporterna är viktigare än Iggesunds långsiktiga framtid! Mycket oansvarligt och tragiskt från koncernstyrelsens sida!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Förhandlingar om Iggesund nästa vecka

Förhandlingar om Iggesund nästa vecka

Nästa vecka ska Pappers och de andra berörda facken på Holmens pappersbruk i Iggesund träffa arbetsgivaren för första gången sedan varslet.

Iggesund väntar på besked om uppsägningar

Nästa vecka kommer en löntagarrapport om neddragningarna på Iggesund, då blir det troligen också besked om det verkligen blir 150 anställda som varslas. Turordningsförhandlingarna inleds nästa månad.

Förhandlingarna på Iggesund fortsätter

Förhandlingarna mellan Pappers och Holmen om neddragningarna i Iggesund är långt ifrån klara. Men nu menar sig facket ha vunnit en delseger, genom att att rädda ett antal jobb från outsourcing.

Klart för LAS-förhandling på Iggesund

Den 3 september inleds LAS-förhandlingar på Iggesunds bruk, arbetsgivaren har varslat 150 personer. ”Då kan det nog bli lite jobbigt för vissa, men vi ska förstås försöka rädda så mycket vi kan”, säger Pappers avdelningsordförande Christer Johansson.

En sliten axel blir som ny

En sliten axel blir som ny

Klockan är 14.02 på Holmen i Iggesund.

Kräver skadestånd för långa arbetspass

En sommarvikarie som jobbade 27 arbetsdagar i sträck, brott mot veckovilan samt anställda som jobbat 16-timmarsskift tre dagar på raken. Pappers kräver 150 000 i skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.

Iggesund kör med värstingskift

Iggesund kör med värstingskift

De anställda på Iggesund känner arbetspressen öka, men lockas av mer betalt. Att jobba 16 timmar i sträck är inget ovanligt – och reglerna är luddiga.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.