Brist på jämställdhet drabbar även kroppen
Dålig jämställdhet leder till mer belastningsskador för kvinnor. ”Om någon säger att det handlar om att kvinnor inte kan så är det bullshit”, säger arbetsmiljöforskaren Svend-Erik Mathiassen.
Industriarbetarnas tidning
7 juni, 2018
Skrivet av Rasmus Lygner
På Berendsen i Ockelbo ska arbetsrotationen bli ännu bättre. Det ska ett nytt forskningssamarbete mellan tvätteriet och Högskolan i Gävle se till.
På ett frukostseminarium på internationella kvinnodagen träffades tvätteriets klubbordförande Marianne Sund och forskaren Svend Erik Mathiassen. De bestämde sig för att genomföra ett forskningsprojekt ihop. Förutom att titta på hur arbetsrotation påverkar arbetet i stort, ska projektet granska hur andra faktorer påverkar rotationen.
– I och med att jag arbetar mycket med jämställdhet, är jag särskilt intresserad av den frågan, säger Marianne Sund.
Finns det skillnader i hur män och kvinnor behandlas i rotationen?
– Om du hade ställt den fråga för fem år sedan, hade jag sagt ja. Förr var det svårt. Tjejerna stod vid manglarna, killarna packade. Killarna blev tillfrågade om de ville lära sig fler saker, sällan tjejerna. Jag själv fick be om att bli upplärd på fler stationer, men det var motsträvigt. Det fick jag kämpa mig till. Nu för tiden har vi ögonen på det – men då är inte vi typiska för branschen.
Forskningsprojektet inleds efter sommaren och ska kartlägga hur arbetet på tvätteriet fungerar i dagsläget och därefter komma med förslag till en ny arbetsrotation.
– Och sedan ta reda på om det faktiskt blir bättre, säger Svend Erik Mathiassen, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
För även om arbetsrotation sägs minska arbetsbelastningen och förebygga skador, är detta långt ifrån bevisat av forskningen. Det finns inte särskilt många välgjorda vetenskapliga studier på området, berättar Svend Erik Mathiassen.
– Först och främst hoppas jag att vi får ett resultat som kan hjälpa tvätteriet i Ockelbo, säger han. Men som forskare vill jag också göra en ordentlig studie av arbetsrotation. I alla kretsar är man så himla säker på att det är bra, men när man läser den begränsade vetenskapliga litteratur som finns är svaret inte alls lika tydligt.
Oavsett resultat, hoppas Marianne Sund att projektet ska förbättra arbetsmiljön för alla dem som jobbar på tvätteri.
– Det är så jävla häftigt, säger hon och fortsätter:
– I dag börjar man planera för pensionen redan när man har fyllt 60 år. Men det vore väl guld att ha medlemmar som sade att de skulle orka någon dag längre än 65 år? Att man orkar jobba ett helt liv på Berendsen i Ockelbo.