Industriarbetarnas tidning

Skogsarbetsgivare backade inför AD

26 september, 2018

Skrivet av

Arbetsgivaren hade varken betalat ob-tillägg eller övertidsersättning till skogsarbetaren, och stämdes av GS-facket. Efter en förlikning får GS-medlemmen ut all lön samt ett skadestånd.

En rumänsk skogsarbetare hade arbetat för samma svenska skogsentreprenör fem säsonger i rad. När han inte fick någon färdtidsersättning den sjätte säsongen kontaktade han GS-facket för att få hjälp. Ombudsmannen upptäckte då fler felaktigheter.

Medlemmen hade arbetat minst sex dagar i veckan, men varken fått ob-tillägg eller övertidsersättning.

Arbetsgivaren bekräftade att skogsarbetaren hade jobbat sex dagar i veckan, men att det handlade om ett frivilligt byte av arbetstid för att få längre sammanhängande ledighet. Enligt GS ombudsman Magnus Lindberg kan avtalets regler inte användas på det sättet.

Centrala förhandlingar med arbetsgivarorganisationen SLA ledde inte framåt och GS valde att stämma företaget inför Arbetsdomstolen. Där krävde de 44 000 kronor i utebliven lön till medlemmen samt 50 000 kronor i skadestånd.

Under de muntliga förberedelserna inför rättegången valde parterna att förlikas. Medlemmen får hela det begärda lönebeloppet plus 10 000 kronor i skadestånd.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Skogsarbetarna får inget skadestånd

Att lova en lön men betala en annan är inte brottsligt, enligt en dom i hovrätten. Skogsarbetarna har visserligen rätt till mer lön, men det finns ingen som är skyldig att betala.

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Det blir inga pengar för den GS-medlem från Kamerun som tillsamman med sex landsmän stämt skogsbolaget Skogsnicke – trots att tingsrätten slår fast att de har rätt till ersättning. ”Det här sätter fingret på ett problem”, säger GS ombudsman Magnus Lindberg.

AD-dom kan bli avtalsfråga

AD-dom kan bli avtalsfråga

Arbetsdomstolen gav en arbetsgivare rätt att sänka arbetstiden vid arbetsbrist. Nu vill GS avtalssekreterare Madelene Engman att frågan lyfts till nästa års avtalsrörelse.

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Sju kamerunska skogsarbetare kräver sammanlagt 1,9 miljoner kronor i skadestånd från ägaren till bolaget Skogsnicke AB. Ärendet har pågått i flera år. Den här veckan läggs de sista orden i tingsrätten.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

GS betalar kambodjaners rättshjälp

GS-facket har nu beslutat att hjälpa de säsongsanställda kambodjanska skogsarbetare som fick sin lönegaranti indragen och hamnade i tingsrätten. GS riktar samtidigt hård kritik mot de storbolag som anlitade den konkursmässiga arbetsgivaren.

”Alla varningsklockor ringde”

GS-facket varnade både Migrationsverket och kunden Holmen Skog för det konkursade bolaget.

GS stämmer Skogsnicke för bedrägeri

Historien om skogsarbetarna från Kamerun fortsätter. Nu stämmer fackförbundet GS företaget Skogsnicke för bedrägeri. Facket kräver drygt 400 000 kronor i utebliven lön och traktamente för en medlems räkning.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Sprickan som skakade Industriavtalet

Sprickan som skakade Industriavtalet

Var det början till slutet som sågs när Livs i konflikt med tjänstemännen tog paus från Facken inom industrin och GS-facket funderade på detsamma? frågar sig DA:s Harald Gatu inför Industriavtalets 25-årsjubileum.