Industriarbetarnas tidning

832 franska arbetare stämmer Goodyear

5 oktober, 2018

Skrivet av Hans Strandberg

Däcktillverkaren Goodyear anklagas för uppsägningsfusk i en fransk massrättegång.

I den kräver fler än 800 arbetare höga skadestånd och hävdar att det var olagligt att stänga fabriken.

Rättegången, som ägde rum igår (torsdag) är en av de största någonsin i en fransk arbetsdomstol. 832 personer hävdar att de har blivit uppsagda utan giltigt motiv, och kräver därför skadestånd av deras före detta arbetsgivare Goodyear.

Deras fabrik, som låg i Amiens i norra Frankrike, stängdes för fyra år sedan. Företaget motiverade nedläggningen då, och gör det fortfarande, med att den var nödvändig för företagets överlevnad.

Arbetarna anser att det bara var ett svepskäl. Samma år, alltså 2014, kunde den multinationella Goodyear-gruppen visa upp ett nettoresultat på 2,5 miljarder dollar (då cirka 20 miljarder svenska kronor).  Arbetarnas advokat, Fiodor Rilov, säger att han har bevis för att fabriken stängdes för att gruppens vinster i Europa skulle öka, vilket inte är ett giltigt skäl för ekonomiska uppsägningar.

En fråga, som arbetsdomstolen måste ta ställning till, är var beslutet om att lägga ner fabriken egentligen togs. Arbetarnas advokat hävdar att det togs på Goodyears huvudkontor i Luxemburg, och att det inte går att enbart räkna företagets resultat i Frankrike, som motiv till uppsägningarna.

Men Goodyear å sin sida anser att företaget inte har gjort något fel, de uppsagda har fått avgångsvederlag, och företaget har dessutom investerat nästan 60 miljoner kronor för att stimulera sysselsättningen i Amiens.

Historien berör en av de mest uppmärksammade industrinedläggningarna i Frankrike under de senaste åren. När Goodyear i början av 2014 meddelade att fabriken skulle läggas ner, höll personalen två direktörer som gisslan i 30 timmar.

Detta ledde till en långvarig rättslig tvist, som slutade med att Högsta Domstolen gav sju anställda villkorliga fängelsestraff för frihetsberövande. De 832 före detta arbetarna kräver nu mellan två och fyra årslöner i skadestånd för att de blev av med sina jobb.

Den här nya rättstvisten kan också ta flera år. Domen väntas komma i början av 2019. Men oavsett vem som vinner, är det sannolikt att domen överklagas.

 

 

En kommentar till “832 franska arbetare stämmer Goodyear

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Franska facket tar strid mot GE

Franska facket tar strid mot GE

General Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga.
”Företaget drivs av rent finansiella intressen”, säger ombudet Philippe Petitcolin.

Peugeot bantar personalen med ny arbetslag

Peugeot bantar personalen med ny arbetslag

Bilföretaget Peugeot blir först med att använda den omdiskuterade nya arbetslagen för att göra sig av med tusentals anställda. En ny paragraf gör det möjligt med ”avtalsenligt avtalsbrott” utan att visa att det behövs av lönsamhetsskäl. De franska facken är splittrade i frågan.

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

”Coronakrisen är här nu – för sent att vänta till augusti”

Först i augusti kan regeringens förslag om utvidgat stöd till korttidsarbete införas. Alldeles för sent, enligt Malin Karlsson, klubbordförande på underleverantören Spectra Premium.

Franska gruv­arbetare kan få skadestånd

Franska gruv­arbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Uppgörelse klar på V-Tab

Förhandlingarna mellan V-Tab och facken är klara. Beslutet att lägga ner i Västerås ligger fast. I mars ska produktionen vara avvecklad.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.