Ikea kritiseras i öppet brev
Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.
Industriarbetarnas tidning
Däcktillverkaren Goodyear anklagas för uppsägningsfusk i en fransk massrättegång.
I den kräver fler än 800 arbetare höga skadestånd och hävdar att det var olagligt att stänga fabriken.
Rättegången, som ägde rum igår (torsdag) är en av de största någonsin i en fransk arbetsdomstol. 832 personer hävdar att de har blivit uppsagda utan giltigt motiv, och kräver därför skadestånd av deras före detta arbetsgivare Goodyear.
Deras fabrik, som låg i Amiens i norra Frankrike, stängdes för fyra år sedan. Företaget motiverade nedläggningen då, och gör det fortfarande, med att den var nödvändig för företagets överlevnad.
Arbetarna anser att det bara var ett svepskäl. Samma år, alltså 2014, kunde den multinationella Goodyear-gruppen visa upp ett nettoresultat på 2,5 miljarder dollar (då cirka 20 miljarder svenska kronor). Arbetarnas advokat, Fiodor Rilov, säger att han har bevis för att fabriken stängdes för att gruppens vinster i Europa skulle öka, vilket inte är ett giltigt skäl för ekonomiska uppsägningar.
En fråga, som arbetsdomstolen måste ta ställning till, är var beslutet om att lägga ner fabriken egentligen togs. Arbetarnas advokat hävdar att det togs på Goodyears huvudkontor i Luxemburg, och att det inte går att enbart räkna företagets resultat i Frankrike, som motiv till uppsägningarna.
Men Goodyear å sin sida anser att företaget inte har gjort något fel, de uppsagda har fått avgångsvederlag, och företaget har dessutom investerat nästan 60 miljoner kronor för att stimulera sysselsättningen i Amiens.
Historien berör en av de mest uppmärksammade industrinedläggningarna i Frankrike under de senaste åren. När Goodyear i början av 2014 meddelade att fabriken skulle läggas ner, höll personalen två direktörer som gisslan i 30 timmar.
Detta ledde till en långvarig rättslig tvist, som slutade med att Högsta Domstolen gav sju anställda villkorliga fängelsestraff för frihetsberövande. De 832 före detta arbetarna kräver nu mellan två och fyra årslöner i skadestånd för att de blev av med sina jobb.
Den här nya rättstvisten kan också ta flera år. Domen väntas komma i början av 2019. Men oavsett vem som vinner, är det sannolikt att domen överklagas.
Svenska arbetare borde också göra som fransmännen och protestera mera. En del företag tänker bara på att få ännu större och större vinster, oavsett konsekvenserna för arbetarna och deras familjer. Läs Dagens Arbetes artikel: https://da.se/2014/05/eu-stod-slar-igen-fabriker/