”Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin”Helle Klein, chefredaktör.

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”Svetsaren Maria Höök om när man inte orkar säga ifrån mot sexistiska kommentarer.

Protest när däckfabriken flyttade. Arbetare från Gislaved och Continentals tyska och österrikiska fabriker demonstrerar gemensamt på Hannovers gator 2002. Jobben flyttade dit Continental fått statsstöd. Däckfabriken i Gislaved lades ner, trots att den var lönsam. Foto: HARALD GATU

EU-stöd slår igen fabriker

Företag får inte lägga ner i ena landet och satsa i ett annat med hjälp av statligt stöd som godkänts av EU. Men det görs ändå. Jobb flyttas med skattebetalarnas pengar.

Sverige går inte lottlöst från miljardrullningen inom EU. Volvos hyttfabrik i Umeå har under många år fått transportstöd beviljat av EU. Och ur EU:s strukturfonder har över 40 000 jobb skapats i Sverige under de senaste sex åren, enligt EU.

Stödmiljarder hamnar i Sverige och ger jobb. Men ibland flyttas jobben ur landet med stöd som godkänts av EU.

För drygt tio år sedan funderade den tyska däcktillverkaren Continental på var man skulle bygga ut verksamheten. 

Det fanns två fabriker att välja på. En i Portugal, den andra i Sverige. 

Koncernledningen gav portugisiska Lousado och svenska Gislaved i uppdrag att räkna ut var sin kalkyl. De uppmanades att besvara följande fråga: Vad skulle det kosta att bygga ut fabrikerna så att tillverkningen ökade med 50 procent?

Lousado svarade: Här skulle investeringskostnaden uppgå till 18,7 euro per nyproducerat däck.

Gislaved svarade: Hos oss kostar investeringen 16,5 euro per nyproducerat däck. Billigare i Gislaved – men Lousado fick ändå investeringen. 

Lousado hade en fördel som Gislaved inte kunde matcha: tillgången till statsstöd och bidrag ur EU:s strukturfonder.

Däckfabriken i Gislaved lades ner.

Dagens Arbete besökte arbetarna vid Continentals fabrik i norra Portugal. De bekymrades över att Gislavedsfabriken lade ner. De ville ge allt stöd för att stötta kamraterna i den småländska däckfabriken. Samtidigt var de glada. Arbetsstyrkan skulle nästan fördubblas med 400 nya jobb vilket var mycket i en landsända med hög arbetslöshet. De gladdes också över de nya, moderna maskinerna i fabriken.

Men vem hade betalat maskinerna, Continental själva eller EU:s skattebetalare? 

Svaret på frågan fanns på det portugisiska finansdepartementet i Lissabon. Där fanns dokumenten. 

213 miljoner kronor hade betalats ut i stöd för satsningen på Continental i Lousado.

Inte nog med det. Totalt hade fabriken fått sammanlagt 444 miljoner stödkronor under en tioårsperiod. Under samma tid struntade Continental i princip att nyinvestera i Gislaved.

En del av stödet kom ur EU:s strukturfonder. Resten kom från den portugisiska staten, bland annat i form av skattelättnader.

Storleken på skattelättnaderna bestämdes utifrån försäljningsvolymen (”depending on the sales volume”). Alltså: ju fler däck Continental tillverkade och sålde från sin Portugalfabrik, desto större skatterabatt.

Stödet till Portugalfabriken blev snabbt en EU-fråga. I EU-parlamentet tog svenska ledamöter från S och V upp fallet med Gislaved.  De ville ha svar på frågan: har EU-bidrag betalats ut till ett företag som flyttar jobb? 

Problemet är att EU-parlamentet inte har något att göra med det stöd som betalas ut till exempelvis företag. 

De frågorna bestäms av EU-kommissionen som tillsätts av de olika medlemsstaternas regeringar. Det är EU-kommissionen och ingen annan som bestämmer om det är okej att ge företag statsstöd. 

Att ge statligt stöd till företag är i princip förbjudet inom EU. Men det finns undantag – och det är alltså EU-kommissionen som beslutar om staterna tillåts göra undantag från förbudet.

Men EU-parlamentet kan ha åsikter. En av de parlamentsledamöter som flitigast ifrågasatt systemet är socialdemokraten Göran Färm. 

Som ledamot i EU:s regionkommitté efterlyste han hårdare regler och ökad kontroll så att företag inte kunde flytta jobb med hjälp av EU-bidrag. 

– Det är inget fel i att företag flyttar för att andra länder erbjuder bättre möjligheter. Tvärtom är fri rörlighet en av de största vinsterna med EU-samarbetet. Men det har visat sig vid ett flertal tillfällen att EU-pengar använts dubbelt, säger han. 

– I det nya landet har stöd använts via exempelvis strukturfonderna till ny infrastruktur, industriparker, energiinvesteringar samtidigt som EU också fått gå in och stödja kostnaden för omställning i ursprungslandet.

Färm syftar på EU:s globaliseringsfonder som ska hjälpa de anställda till ny utbildning när ett företag lägger ner. Som till exempel Saab Automobile där många uppsagda kunde börja plugga med stöd av globaliseringsfonderna.

Läs mer:

Fabriker som försvunnit till andra länder
Mattias och Christer bygger upp fabriken som tar deras jobb

 


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

Krönika”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

BONUS I INDUSTRIN

Scania: Lika bonus för alla – utom ledningen

På Scania håller företagsledningen med facket: bonusen ska vara lika för alla. Men för höga chefer finns ett annat bonusprogram.

Astra Zenecas kommunikations­direktör: ”Man kan ta det som en sporre”

Man kan välja att gräva ner sig, eller se en låg bonus som en sporre. Det säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund i en intervju om kritiken mot företagets bonussystem.

”Nästa gång skär någon av sig handen”

Bonussystem kan vara bra men det finns risker. Och det är en fördel om de går att påverka i förhandlingar. Vi lät avtalssekreterarna med företrädare på Pappers, IF Metall och GS kommentera.

Ladda ner DA nr 3 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

DA nomineras för sin förklarande journalistik

Dagens Arbete har chans att vinna tre av åtta klasser i Fackföreningspressens pris i år. Det står klart sedan vi nominerats även för ”Bästa avslöjande” och ”Bästa förklarande text”.

DA:s fotograf dubbelt prisad i Årets Bild

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark tog hem två priser i finalen av Årets Bild-tävlingen i Jönköping. Han vann klassen ”Årets porträtt” och fick också pris för sitt uppmärksammade reportage om dödsolyckor.

DA:s redigerare kan prisas för reportage om klädindustrin

Dagens Arbetes redigeringsledare Isak Krantz kan vinna Fackförbundspressens journalistpris i klassen ”Bästa redigering” för reportaget om klädindustrin på Mauritius.

Talang-Micke lovar mycket hjärta i kväll

FinalI kväll sjunger pappersarbetaren Micke Holm från Piteå final i tv-programmet Talang. Exklusivt för DA:s läsare ger han ett smakprov på sin sång från sitt allra vanligaste repetitionsställe.

”Det började som ren självterapi”

DA MÖTERIndustriarbetaren Tommy Jeansson har skrivit självbiografin ”Ett myteri inifrån”, om att leva med psykisk ohälsa i 56 år utan att veta om det.

Industrin och jämställdhet

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

Man kan inte ena stunden tycka att folk får göra som de vill med föräldraledigheten, och nästa stund klaga över ett ojämställt arbetsliv, säger förbundsordförande Marie Nilsson apropå IF Metalls jämställdhetskampanj.

1

Minska stressen med ökad jämställdhet

Ökad jämställdhet i vardagen är ett effektivt sätt att minska kvinnors dubbla stress menar stressforskaren Petra Lindfors. Här får du hennes bästa tips.

#metoo-uppropet som kom av sig

I bransch efter bransch samlades kvinnor till upprop mot sexism. Men industrin fick aldrig sitt #metoo. Ida Sjölander, montör på Scania, försökte.

6

”Stort behov av att prata feminism på golvet”

Feministiskt stipendiumI maj delar LO ut sitt första stipendium för facklig feminism. På sikt hoppas initiativtagarna att facken nu får en gemensam plattform att jobba från.

Fixar din chef tampongerna?

DILEMMATAtt ha mens och jobba inom industrin är inte alltid lätt. Kvinnor vittnar om svårigheten att ta en paus vid värk eller att få tid till att gå på toaletten.

Vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Skriv till ossDet är snart 1,5 år sedan #metoo exploderade. I Sverige blev genomslaget särskilt stort, men från industrins kvinnor kom aldrig något upprop. Nu efterlyser vi era erfarenheter – vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Nu öppnar ett Marx-spa

Viskadalens folkhögskola inviger i dag ett spa där Karl Marx ska stå staty. ”Vi vill inte vara något 'Scandic' som många andra kursgårdar, tvärtom måste vi lyfta rörelsens rötter”, säger skolchefen Joakim Hjelm.

1

DA kan vinna Guldspaden

Dagens Arbete nomineras återigen till Sveriges finaste pris för grävande journalistik – Guldspaden – för reportaget om det svenska skuggsamhället.

Pappers ordförande avgår

I slutet av maj avgår Matts Jutterström som förbundsordförande för Pappers. Han gör det av hälsoskäl, meddelande han förbundsstyrelsen under onsdagsmorgonen.

Lager på lager för snygg vägg

Tips från proffsetDags att byta väggfärgen där hemma? Målaren Linda Larsson på Derome Plusshus i Värö ger sina bästa tips till hemmafixaren.

”Jag vill göra det jag älskar”

PROFILENMiran ”Dewana” Raouf kom till Sverige 2015 från irakiska delen av Kurdistan. Nu jobbar han på Finnskogsvalsen i Torsby och har hunnit bygga en dröm – en mobil frisersalong.

Så ska dödsolyckor stoppas

Mer resurser till polisen för att utreda arbetsmiljöbrott, öka skyddsombudens befogenheter, fortsatt arbete mot osund konkurrens. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tog med sig flera förslag från gårdagens möte med branschfolk och fack.

1
Märta Måås-Fjetterströms väveri

Ärvd kunskap ger slitstark gemenskap

Ett sekel av mattorHos textilföretaget Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad går kunskapen aldrig ut genom dörren. Receptet? Väverskorna har suttit sida vid sida i hundra år.

Ripjakt utan Blixten

Fågeljakten har fått vänta för gruvarbetaren Adam Johansson. En dag när snö fallit bestämmer han sig för att ta med hundarna ut på fjället. Men ett minne av en död familjemedlem gör sig påmint.

Tjänar du på de nya reglerna?

Slopad karensdagÄr du snuvig och jobbar långa pass? Då är du en av vinnarna när karensdagen nu ersatts av ett karensavdrag. Det ska göra sjuklönen mer rättvis.

1

Det nya blåa Sydamerika

HÖGERVÅGSydamerika har på mindre än tio år förvandlats från en djupt vänsterpräglad till en konservativt dominerad kontinent. DA förklarar varför.

”Inte uppe för diskussion i nuläget”

IF Metall, GS- och Pappers kommer inte att följa fackförbundet Kommunal, som drar in sitt ekonomiska stöd på tre miljoner kronor till Socialdemokraterna.

2
Chefredaktör Helle Klein med tidningen Dagens Arbetsmiljö

Dagens Arbete startar ny tidning om arbetsmiljö

Skyddsombuden inom LO får i år en ny tidning: Dagens Arbetsmiljö. Den kommer att innehålla vassa granskningar, men framför allt vara ett handfast verktyg i det dagliga arbetsmiljöarbetet.

2

Striden om arbetsrätten

”Kompetens är en överlevnadsfråga”

ANALYSI veckan korsades två samhällsdebatter, den om arbetsrätten och korttidsarbete. Men egentligen handlar de om samma sak, skriver DA:s Harald Gatu: förmågan till ställa om i en föränderlig värld.

Svenskt Näringsliv vill ha fri uppsägningsrätt

Skrotad las, bättre a-kassa, bättre omställning, bättre kompetensutveckling och privatiserad arbetsförmedling. Det är Svenskt Näringslivs önskelista inför de fortsatta förhandlingarna med LO.

3
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.