Industriarbetarnas tidning

Arbetslösa i kläm efter budgetbeslutet

11 januari, 2019

Skrivet av

Utan pengar i två månader. Det blir konsekvensen för deltagarna efter att arbetsmarknadsprojektet Naturnära jobb avbröts vid årsskiftet.

– Jag är så förbannad, säger Dan Torkelsson, regionalt skyddsombud på GS.

Det var den 12 december som riksdagen röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation. I den hade alla pengar för Skogsstyrelsens arbetsmarknadsprojekt Naturnära jobb dragits in. Följden blev att myndigheten snabbt avslutade hela projektet.

Läs mer här: Tvärstopp för gröna jobb

Den 21 december fick en grupp på 20 deltagare i Kalmar veta att de inte hade något jobb att gå till efter årsskiftet.

– De är helt förtvivlade, vissa gråter andra är sammanbitna, berättar Dan Torkelsson, regionalt skyddsombud på fackförbundet GS (bilden).

Nu väntar en ekonomiskt tuff tid för deltagarna. I januari får de några tusenlappar för de sista arbetsdagarna i december. Först i början av februari kan de söka aktivitetsstöd för januari månad, som betalas ut i slutet av februari.

– Det är katastrof. De är utan pengar i två månader. Det här är människor som inte har någonting. Jag är så förbannad. Jag finner inte ord, säger Dan Torkelsson.

Deltagarna höll bland annat på med en utbildning för röjsågs- och motorsågskörkort, men bara två av dem har hunnit bli klara. Resten fick avbryta mitt i utbildningen.

Skogsstyrelsens plan var att många deltagare skulle lämna projektet till våren, när säsongsjobben i de gröna näringarna kommer i gång. Men när anslaget för projektet drogs in avbröts det vid årsskiftet och 1 500 deltagare förlorade sin sysselsättning.

Dan Torkelsson är inte kritisk mot Skogsstyrelsen utan mot det politiska beslutet som togs i riksdagen.

– Det slår mot de svagaste, svaga.

Han har träffat de 20 deltagarna vid flera tillfällen efter beskedet. Nu försöker han matcha dem mot jobb som kan finnas bland de företag han besöker i sin roll som regionalt skyddsombud.

– Jag kommer att fortsätta träffa dem varannan vecka på min fritid, för att försöka hjälpa dem att hålla näsan över vattenytan. Det här är människor som verkligen vill arbeta och komma in i det svenska samhället.

Arbetsmarknadsprojektet, som också kallas Gröna jobb, inleddes på uppdrag av regeringen i början av 2018. Syftet har varit att ta tillvara den jobbpotential som finns i de gröna näringarna och göra vägen till de jobben enklare för nyanlända och långtidsarbetslösa. Projektet skulle pågå till och med 2020.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Pengarna till aktivitets­stöd räcker inte

Pengarna till aktivitets­stöd räcker inte

Arbetsförmedlingens hårdbantning har lett till att aktivitetsstödet på vissa orter bara räcker till dem som står allra längst från arbetsmarknaden. En som drabbas är Anders, som plötsligt gick miste om sin arbetsträning.

Striden om a-kassan

Striden om a-kassan

Sänkt tak, höjt tak, tuffare krav, lättnader för deltidsarbetslösa. A-kassans regler svänger fram och åter. Så vad gäller om du blir arbetslös? Och vad vill partierna förändra efter valet i höst?

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Vallöften slaktas på löpande band

Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Industriarbetarna med siktet inställt på riksdagen

Industriarbetarna med siktet inställt på riksdagen

De arbetar båda fackligt och engagerar sig politiskt, men på varsin sida om blockgränsen. Annette Rydell (S) och Marcus Dackling (M) är två av över hundra industriarbetare som kandiderar till riksdagen. Det visar Dagens Arbetes genomgång.

Det är alltid individen det är fel på

Det är alltid individen det är fel på

Där ni politiker borde prata om samhällets ansvar läggs fokus i stället på individen som på olika sätt ska skärpa sig, skriver Natalia Sparrelid.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.