Är det här verkligen liberal politik?
Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.
Industriarbetarnas tidning
11 januari, 2019
Skrivet av Marie Edholm
Utan pengar i två månader. Det blir konsekvensen för deltagarna efter att arbetsmarknadsprojektet Naturnära jobb avbröts vid årsskiftet.
– Jag är så förbannad, säger Dan Torkelsson, regionalt skyddsombud på GS.
Det var den 12 december som riksdagen röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation. I den hade alla pengar för Skogsstyrelsens arbetsmarknadsprojekt Naturnära jobb dragits in. Följden blev att myndigheten snabbt avslutade hela projektet.
Läs mer här: Tvärstopp för gröna jobb
Den 21 december fick en grupp på 20 deltagare i Kalmar veta att de inte hade något jobb att gå till efter årsskiftet.
– De är helt förtvivlade, vissa gråter andra är sammanbitna, berättar Dan Torkelsson, regionalt skyddsombud på fackförbundet GS (bilden).
Nu väntar en ekonomiskt tuff tid för deltagarna. I januari får de några tusenlappar för de sista arbetsdagarna i december. Först i början av februari kan de söka aktivitetsstöd för januari månad, som betalas ut i slutet av februari.
– Det är katastrof. De är utan pengar i två månader. Det här är människor som inte har någonting. Jag är så förbannad. Jag finner inte ord, säger Dan Torkelsson.
Deltagarna höll bland annat på med en utbildning för röjsågs- och motorsågskörkort, men bara två av dem har hunnit bli klara. Resten fick avbryta mitt i utbildningen.
Skogsstyrelsens plan var att många deltagare skulle lämna projektet till våren, när säsongsjobben i de gröna näringarna kommer i gång. Men när anslaget för projektet drogs in avbröts det vid årsskiftet och 1 500 deltagare förlorade sin sysselsättning.
Dan Torkelsson är inte kritisk mot Skogsstyrelsen utan mot det politiska beslutet som togs i riksdagen.
– Det slår mot de svagaste, svaga.
Han har träffat de 20 deltagarna vid flera tillfällen efter beskedet. Nu försöker han matcha dem mot jobb som kan finnas bland de företag han besöker i sin roll som regionalt skyddsombud.
– Jag kommer att fortsätta träffa dem varannan vecka på min fritid, för att försöka hjälpa dem att hålla näsan över vattenytan. Det här är människor som verkligen vill arbeta och komma in i det svenska samhället.
Arbetsmarknadsprojektet, som också kallas Gröna jobb, inleddes på uppdrag av regeringen i början av 2018. Syftet har varit att ta tillvara den jobbpotential som finns i de gröna näringarna och göra vägen till de jobben enklare för nyanlända och långtidsarbetslösa. Projektet skulle pågå till och med 2020.