GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.
Industriarbetarnas tidning
13 februari, 2019
Skrivet av Marie Edholm
Efter storvarslet på Hjältevadshus vill GS-facket sätta press på den nya bostadsministern.
– Det är inte en normal konjunkturnedgång, utan politiska beslut, som lägger en våt filt över branschen, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
Förra veckans varsel av 100 personer på Hjältevadshus och 24 personer på Flexator i Anneberg har följts av ett varsel på 25 personer hos Moelven Byggmodul i Sandsjöfors.
Under tisdagen besökte GS-fackets förbundsordförande Hjältevadshus där han höll en gemensam presskonferens tillsammans med Pontus Eklind, vd på Hjältevadshus. De är överens om att det behövs både förändringar och mer stabilitet i bostadspolitiken.
– Det är inte en normal konjunkturnedgång, utan politiska beslut som lägger en våt filt över branschen, säger Per-Olof Sjöö till Dagens Arbete.
Han räknar upp de två olika amorteringskraven, bolånetaket och skuldkvotstaket som gör det svårt för människor att ta sig in på bostadsmarknaden. Enligt Pontus Eklind har finansieringskraven gjort det dubbelt så dyrt att köpa ett nyproducerat småhus från Hjältevadshus jämfört med för tio år sedan, trots att kostnaden för själva huset inte har stigit mer än några procent på samma tid.
Finansieringskraven har införts för att stävja en överhettad bostadsmarknad i storstäderna, påpekar både Per-Olof Sjöö och Pontus Eklind. Något som de anser inte speglar situationen i resten av Sverige.
– Marknaden i storstäderna är en begagnatmarknad, där priserna har stigit kraftigt. Våra hus kostar lika mycket som för tio år sedan. Man måste se över finansieringsreglerna för nybyggda hus, säger Pontus Eklind.
De efterlyser även en mer långsiktig bostadspolitik som inte ändras så fort en ny regering tillträder eller en ny budget röstas igenom. Det finns ett stort behov av nya bostäder, och med dagens nivå på byggandet kommer behovet inte att täckas. De senaste åren har trähusindustrin tagit ett stort ansvar för att möta efterfrågan på bostäder, anser Pontus Eklind.
– Industrin har investerat i produktionsteknik och har öppnat många nya produktionsenheter. Vi står super-redo, men så finns det ingen politik.
GS-fackets Per-Olof Sjöö anser att det nu är dags att göra gemensam sak med branschen och uppvakta den nya bostadsministern. En blocköverskridande bostadspolitik skulle skapa ett nödvändigt lugn och långsiktighet, tror han.
– Ja, jag tror att det är helt nödvändigt. Osäkerheten och de instabila spelreglerna är ett problem. Just nu har det varit en extremt osäker period efter valet. Och investeringsstödet togs bort utan någon som helst konsekvensanalys.
Stämningen bland personalen på Hjältevadshus är frustrerad och tryckt, berättar Per-Olof Sjöö, som fick många frågor om vad som händer nu. Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har inletts. Pontus Eklind hoppas att de inte ska behöva säga upp så många som de har varslat.
– Orsaken till vårt varsel är att några ordrar har försvunnit, några kommuner har inväntat besked om investeringsstödet och samtidigt har några bygglov överklagats. Om någon av de här processerna tar fart eller om vi får in en annan order, så förändras läget väldigt snabb.