”Det är självklart jättejobbigt”
Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.
Industriarbetarnas tidning
7 februari, 2019
Skrivet av Marie Edholm
Mer än var tredje anställd varslas på Hjältevadshus. Överklagade bygglov och det indragna investeringsstödet för hyresrätter ligger bakom.
– Storleken på varslet var en chock för oss, säger GS-fackets Joakim Dacke.
Hjältevadshus har vuxit kraftigt under de senaste årens byggboom. Förra året var de ett av husföretagen som kunde sluta ett ramavtal med Sveriges Kommuner och Landsting, och fick uppdrag att bygga lägenhetshus i trä för kommuner.
Nu varslar Hjältevadshus 100 av sina 250 anställda.
– Storleken på varslet var en chock för oss, säger Joakim Dacke, tillförordnad ordförande för GS-facket på Hjältevadshus.
Bakgrunden är att tre stora inplanerade byggprojekt har ställts in eller skjutits på framtiden. Två av projekten har fått bygglovet överklagat. I det tredje fallet får kommunen inte längre ihop ekonomin i projektet då investeringsstödet för hyresrätter försvann vid årsskiftet.
Förhandlingar inleds omgående med facken och förhoppningarna från båda sidor är att det i slutändan inte ska behöva bli så omfattande uppsägningar.
– Det är varje företagsledares mardröm att behöva varsla sina medarbetare, men vi måste trygga företaget på längre sikt. Vår absoluta förhoppning är att vi inte behöver effektivisera varslen alternativt snart kan återanställa, skriver företagets vd Pontus Eklind i ett pressmeddelande.
Fram till sista kvartalet 2018 var orderingången bra, men det osäkra politiska läget har påverkat byggandet, enligt Pontus Eklind, som skriver att investeringsviljan hos kommunerna har varit låg och att många har velat vänta in beslut om bland annat investeringsstöd.
Preliminära siffror från Boverket visar att antalet påbörjade bostäder minskade med 20 procent 2018. Under årets första tre kvartal minskade antalet beviljade bygglov med 24 procent.