Industriarbetarnas tidning

100 varslas på Hjältevadshus

7 februari, 2019

Skrivet av

Mer än var tredje anställd varslas på Hjältevadshus. Överklagade bygglov och det indragna investeringsstödet för hyresrätter ligger bakom.

– Storleken på varslet var en chock för oss, säger GS-fackets Joakim Dacke.

Hjältevadshus har vuxit kraftigt under de senaste årens byggboom. Förra året var de ett av husföretagen som kunde sluta ett ramavtal med Sveriges Kommuner och Landsting, och fick uppdrag att bygga lägenhetshus i trä för kommuner.

Nu varslar Hjältevadshus 100 av sina 250 anställda.

– Storleken på varslet var en chock för oss, säger Joakim Dacke, tillförordnad ordförande för GS-facket på Hjältevadshus.

Bakgrunden är att tre stora inplanerade byggprojekt har ställts in eller skjutits på framtiden. Två av projekten har fått bygglovet överklagat. I det tredje fallet får kommunen inte längre ihop ekonomin i projektet då investeringsstödet för hyresrätter försvann vid årsskiftet.

Förhandlingar inleds omgående med facken och förhoppningarna från båda sidor är att det i slutändan inte ska behöva bli så omfattande uppsägningar.

– Det är varje företagsledares mardröm att behöva varsla sina medarbetare, men vi måste trygga företaget på längre sikt. Vår absoluta förhoppning är att vi inte behöver effektivisera varslen alternativt snart kan återanställa, skriver företagets vd Pontus Eklind i ett pressmeddelande.

Fram till sista kvartalet 2018 var orderingången bra, men det osäkra politiska läget har påverkat byggandet, enligt Pontus Eklind, som skriver att investeringsviljan hos kommunerna har varit låg och att många har velat vänta in beslut om bland annat investeringsstöd.

Preliminära siffror från Boverket visar att antalet påbörjade bostäder minskade med 20 procent 2018. Under årets första tre kvartal minskade antalet beviljade bygglov med 24 procent.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Allt fler varsel inom industrin

Allt fler varsel inom industrin

2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

GS sluter avtal om korttidsarbete

GS sluter avtal om korttidsarbete

På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. ”Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd”, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Coronakrisen är här nu – för sent att vänta till augusti”

Först i augusti kan regeringens förslag om utvidgat stöd till korttidsarbete införas. Alldeles för sent, enligt Malin Karlsson, klubbordförande på underleverantören Spectra Premium.

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Trumps kamp i Sundsvall

Trumps kamp i Sundsvall

USA:s sanktioner mot ryska oligarker gjorde att 500 anställda på Kubal fick gå nio månader under hot om arbetslöshet.