”Det är en jävligt svår avtalsrörelse”
Löneökningar brukade betyda mer pengar i plånboken. Inte längre. Avdelningsordförande Erik Jonsson åkte till Braviken för att uppmana sågverksarbetarna att ändå inte ge upp hoppet.
Industriarbetarnas tidning
Sotig miljövinst Efter sommarens omfattande skogsbränder ska sågverket i Färila rädda de träd som räddas kan. För bortom allt sot finns det fullgott virke att hämta.
Grundlades: 1949.
Volym (2018): 171 000 m3.
Anställda: 62 i hela anläggningen.
Kuriosa: Sågen lades ner i några månader mellan 2009 och 2010. Nu investeras det igen. Bland annat blir det en ny barkmaskin till sommaren.
kubikmeter stockar kommer
Färila ha sågat till påsk.
Det är en ovan situation Setra Färila Sågverk befinner sig i. Det finns inga smarta ”så här gör du”-manualer för hur man gör när 21 000 hektar svensk skog har brunnit. Man får lov att ta en del på uppstuds.
Lennart Berglund är sågoperatör och fackklubbens ordförande. Han har jobbat på sågverket sedan 1993 och det här är första gången han behövt jobba med brandskadat timmer. I vanliga fall tar sågen i Färila bara emot gran berättar han.
Men eld tar inte hänsyn till specifika trädslag. Och nu har sågverket fått ta emot massvis med tall. Så här års fryser terpentinen i tallen till. Och stammarna blir halkiga och besvärliga för maskinisterna att flytta runt på ute på gården.
Uppe i kontrollrummet sitter sågoperatören Stefan Larsson och håller i spakarna. Från hans skärmar går det att följa processen. Från stam till virke. Tallen gör att sågverket måste köras i en långsammare fart. Just nu går maskinerna bara
i 80 procent av normal fart. Kör man snabbare blir driftstoppen för många.
– Annars är mitt jobb väl som vanligt, eller nu när vi sågar tall så doftar det åtminstone lite bättre, säger Stefan Larsson.
Mekanikern Rickard Bruhn leder oss genom snön. Ovanför oss transporteras de svedda trästockarna på löpande band in i barkmaskinen. Rickard drar på sig ansiktsskyddet och kliver in i rummet där stockarna avbarkas. De stora klingorna som stocken matas igenom gör en kort process av barken. Jag hinner vara inne i någon minut innan hostan börjar. Hit kommer sågverkets mekaniker för att smörja in maskinens rörliga delar.
I dag var det lite mer än vanligt där inne. Vädret verkar påverka hur mycket sot som hamnar i luften.
Rickard Bruhn
Vanligtvis ett jobb som görs ett par gånger i veckan. Nu görs det en gång per skift på grund av allt sot.
– I dag var det lite mer än vanligt där inne. Vädret verkar påverka hur mycket sot som hamnar i luften, säger Rickard Bruhn.
Då barken skyddar resten av trädet från eldsvådorna stannar allt sot i barkmaskinen. Och stammarna kan bli till fullgott virke. En vinst för miljön när skogen som fått avverkas kan bli virke i stället för bränsle, tycker Mattias Forslund, platschef på Setra Färila Sågverk.
För honom och de anställda har det varit en tuff period. De har sågat brandskadat timmer sedan i december och kommer att hålla på fram till påsk. Mycket arbetstid går åt till planering och problemlösning. Tid som måste tas från ordinarie verksamhet. Men förhoppningen är att sågverket ska bli bättre på att hantera oförutsägbara situationer i framtiden.
– Just nu är vi mitt inne i det. Efteråt får vi sätta oss ner och dra lärdomar av den här tiden, säger Mattias Forslund.
Mattias Forslund, platschef på Setra Färila Sågverk, berättar om timrets väg från skog till virke.
Avverkning
Varje dag kommer det in nytt brandskadat timmer till Färilasågen. Avverkningen av de drabbade skogarna pågår fortfarande. Där sker också en första gallring
av vilka träd som går att såga till virke.
Sortering
På mätstationen genomförs själva köpet av sågtimret, därefter sorteras stockarna efter träslag och dimension. Samt en extra kontroll om timret är sågbart. Träd där vedfibrerna tagit skada sållas bort. Sedan förvaras stockarna ute på gården till dess de ska sågas.
Sågning
När stammen väl har matats in i sågverket går det fort. På en kvart hinner trädet avbarkas, sågas och lagras till ett paket. När virket sedan har fått stå på tork i två till sju dagar har man till sist fullgott virke.