Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Hur ska jag stoppa mobbningen?

18 mars, 2019

Utfryst arbetsledare Min arbetsledare blir aktivt motarbetad av några av mina arbetskamrater och det känns som mobbning. Förutom skitsnack kan det handla om att de tystnar när han kommer in i samma rum eller att de sitter och suckar och himlar med ögonen på våra möten. Flera har slutat att dyka upp på möten och motsätter sig vissa arbetsuppgifter.

I början var jag mer aktiv och tog plats i arbetsgruppen men ju längre det här har pågått desto tystare har jag blivit. Jag känner att jag hamnat i kläm mellan gruppen och arbetsledaren. Vad ska jag göra?

Svar: Det du beskriver låter allvarligt. Mobbning är en fara för arbetsmiljön oavsett om det rör en medarbetare, en gruppledare eller en chef. Om mobbning får fortgå kan det leda både till fysiska och psykiska besvär. Det är inte ovanligt att chefer eller arbetsledare blir utfrysta.

Ofta handlar det om att en ny arbetsledare testas av gruppen och inte lyckas hitta rätt i dialogen och kommunikationen. Det är inte sällan en grupp som kanske haft en eller flera perioder i ett ledarvakuum, och då har informella ledare tagit över.

Det i sig behöver inte vara ett problem men om informella ledare inte låter den nya arbetsledaren få utrymme blir det svårt. Det krävs helt enkelt att några ska följa för att någon ska kunna leda.

Ett annat vanligt läge är att en arbetsplats har genomfört en förändring eller omorganisation som flera i arbetsgruppen motsätter sig. När en ny chef tar över ledarskapet blir denne en representant för mycket frustration och missnöje. Vi människor letar ofta syndabockar för problem som har med helt andra saker att göra.
I en intressant studie av Christina Björklund på Karolinska institutet, framkommer det att 3,2 procent av cheferna uppger att de är mobbade. Det är ännu vanligare bland arbetsgrupper i kvinnodominerande yrken, särskilt i offentlig sektor.

Mitt råd till dig är att prata med några arbetskamrater i gruppen som du har förtroende för. Se om de upplever situationen på liknande sätt. Ofta kan problematiska beteenden i en grupp eskalera om inte någon eller några i gruppen säger emot.

Det kan vara bra för arbetsledaren att få lite stöd från några av er. Nästa gång det är möte och det blir en konstig stämning kan du pröva att säga att du tycker att hans förslag är bra och se om det går att bryta normen av slentrianmässigt motstånd.

Mitt råd är också att du kan prata med arbetsledaren direkt. Att han blir dåligt behandlad är en fråga för organisationen och inte bara för er arbetsgrupp.
Som arbetsledare kan man ibland fastna i rädslan för att ta tag i saken, vilket i sig ofta förvärrar problemet. Det finns också exempel där ledningen känner till problemen och duckar och hoppas att det ska gå över vilket det sällan gör. En klok ledning som tar tag i problemen på ett tidigt stadium, har bäst förutsättning att stävja dåliga beteenden.

Jonas Mosskin
Organisationspsykolog

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Vad kan jag göra åt min chef?

Min chef bedömer våra arbetssökande utifrån stereotypa fördomar. Hur gör man för att ta upp det på ett bra sätt? Psykologen Jonas Mosskin svarar.

Kan min elaka chef få sparken?

Kan min elaka chef få sparken?

Min chef är aggressiv och kränkande och får mig och även andra på arbetsplatsen att må dåligt. Vad krävs för att en arbetsgivare ska få en varning? DA:s expert Henric Ask svarar.

När hatet blir för mycket

När hatet blir för mycket

Återigen brinner flyktingförläggningar, två människor huggs ihjäl på en skola. Ett krig långt borta påverkar alla svenskar. Dagens Arbete fick ett brev från en verkstadsarbetare: vad gör man när rasisthatet tar över på jobbet?

När chefen skapar dålig stämning

När chefen skapar dålig stämning

Ni är få på jobbet och ingen vågar säga emot. Hur får man stopp på otrevligheterna? Vi bad tre experter om råd.

Annica Lindkvist: Så slog jag tillbaka efter sextrakasserierna

Annica Lindkvist: Så slog jag tillbaka efter sextrakasserierna

Svetsaren Annica Lindkvist blev sextrakasserad på jobbet. När hon kom till matsalen bytte arbetskamraterna bord. Tårar, fia med knuff och skumbad hjälpte henne att ta revansch.

”Arbetsmiljön under all kritik”

”Arbetsmiljön under all kritik”

Skitsnack, ­trakasserier och kränkande sär­behandling. Den psyko­sociala arbetsmiljön på Finess Hygiene i Kisa är under all kritik, menar facket som nu kräver ändring.

Hur ska jag peppa mig själv?

Hur ska jag peppa mig själv?

10 år på samma tjänst utan möjlighet att avancera – hur håller jag då motivationen uppe? Det undrar en läsare. Psykolog Jonas Mosskin svarar.

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Cheferna behöver vara på kontoret, och ute hos kund. Distriktschefen Henrik Lundberg är tydlig på den punkten. Men när smittan spreds på Samhall i Göteborg skickades tjänstemännen hem i väntan på provsvaren.

Kan jag slippa byta uppgifter?

Kan jag slippa byta uppgifter?

Jag vet att företaget har rätt att omplacera, men ska personalen behöva må dåligt? undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.