Industriarbetarnas tidning

Så ska dödsolyckor stoppas

5 mars, 2019

Skrivet av

Mer resurser till polisen för att utreda arbetsmiljöbrott och öka skyddsombudens befogenheter. Det är några förslag för hur man ska stoppa dödsolyckor på jobbet.

– Jag kommer att analysera alla förslagen och bestämma vilka vi ska gå vidare med, säger Ylva Johansson (S) arbetsmarknadsminister.

De deltog under måndagens möte:

Arbetsmiljöverket, Byggnads, Gröna Arbetsgivare, GS Facket för skogs-, trä och grafisk bransch, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Kommunal, Svenskt näringsliv, Sveriges Byggindustrier, Trafikverket, Transportföretagen, Transportstyrelsen, Svenska Transportarbetarförbundet, Seko och LO.

Ministrarna som Ylva Johansson (S) ska samarbeta med för att förhindra ytterligare dödsfall på arbetsplatserna:

Per Bolund, bostadsminister (MP)
Ibrahim Bylan, näringsminister (S)
Jennie Nilsson, landsbygdsminister (S)
Tomas Eneroth, infrastrukturminister (S)
Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister (S)

För att stoppa den mörka utvecklingen av dödsolyckor på arbetsplatser träffade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) under måndagen företrädare för branschorganisationer, fackförbund, och flera berörda myndigheter.

– Det var ett mycket bra möte med väldigt kompetenta deltagare som lagt fram flera förslag, kommenterar hon.

Hittills i år har 12 personer mist livet i arbetsplatsolyckor. Trots regeringens nollvision om dödsolyckor på arbetsplatser dog totalt 58 personer på jobbet förra året.

IF Metall hade inför måndagens möte lagt fram flera krav som arbetsmarknadsministern lyfte fram som konkreta förslag på åtgärder.

– Jag tar med mig flera konkreta förslag till exempel, att varje dödsolycka måste analyseras djupare av framför allt arbetsmiljöverket. Det görs i dag, men det fanns önskemål om att göra det djupare.

”Ett liv bakom varje knastertorr mening”

Bättre branschkunskap bland arbetsmiljöinspektörer, öka skyddsombudens befogenheter och fortsatt arbete mot osund konkurrens, var också förslag som framkom.

Jag har högt tempo i den här frågan så besked väntas inom kort

Ylva Johansson (S) arbetsmarknadsminister

– Flera vill även se mer resurser till polis och åklagare för att utreda arbetsmiljöbrott. Nu ska vi analysera alla förslag som kommit in och bestämma vilka vi ska gå vidare med. Jag har högt tempo i den här frågan så besked väntas inom kort, säger Ylva Johansson (S).

Hon har också inlett ett samarbete fem ministrar, med ansvar för frågor kopplade till de mest olycksdrabbade branscherna, för att förhindra ytterligare dödsfall.

Dödlig utgång

En kommentar till “Så ska dödsolyckor stoppas

  • Ylva Johansson!
    Om deltagarna på mötet var så väldigt kompetenta så kan man ju undra vad dom har gjort fram till dags datum?, Mitt svar måste bli alldeles för lite. Gäller även dig Ylva!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Kvinna dog efter olycka i Fors

En kvinna dog efter att i dag ha blivit påkörd av en hjullastare vid Stora Ensos kartongfabrik i Fors. En förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts.

Ständigt saknad – 15 år efter dödsolyckan hyllas Samir i Vårgårda

Ständigt saknad – 15 år efter dödsolyckan hyllas Samir i Vårgårda

Bästa kompisen Dino Palalija sörjer fortfarande sin vän Samir Terzic som dog på sitt nattpass för 15 år sedan. ”Det går inte en dag utan att jag tänker på honom”, säger han.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Minister Paulina Brandberg om Döden på jobbet

Minister Paulina Brandberg om Döden på jobbet

Fler dör i arbetsplatsolyckor än i dödsskjutningar. Nya ministern reagerar: Inte godtagbart.

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.

Samhallstädare död i arbetsolycka

En städare på Samhall har dött i en arbetsolycka på uppdrag hos ett träföretag i Vimmerby. En utredning om misstänkt arbetsmiljöbrott har inletts.

Tio års dödsfall på jobbet

Tio års dödsfall på jobbet

27 oktober är inte bara skyddsombudens dag, det är även en onsdag i oktober – en av årets mest olycksdrabbade dagar på svenska företag. Totalt inträffade 494 arbetsolyckor med dödlig utgång mellan 2011 och 2020.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.