Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Fackens roll avgörande för en rättvis framtid”

15 april, 2019

Debatt Runt om i världen lämnar skolungdomar sina klassrum för att demonstrera. Greta Thunberg-effekten är en inspirerande kraft som väcker tankar: Hur kan vi undvika att arbetstagarna får betala priset när utsläppen ska minska? Hur påverkas världens industrier och hur kan fackförbunden pressa på för att stärka kopplingen mellan klimatet och en jämlik arbetsmarknad?

Om skribenten:

Sofia Östmark är kanslichef Union to Union, den svenska fackföreningsrörelsens bistånds- och solidaritetsorganisation.

Enligt världsfacket ITUC har fackförbunden 207 miljoner medlemmar globalt, vilket betyder att arbetstagarna är organiserade i världens största folkrörelse. Facken har en avgörande roll att spela. Tidigare har diskussioner funnits om att världen måste välja: antingen skapar vi arbetstillfällen och tillväxt eller så prioriterar vi respekten för klimatet, miljön och planetens begränsningar.

I dag vet vi dessa val inte måste stå emot varandra. Människor behöver inte se klimatförändringarna uteslutande som ett förlamande hot utan också som en möjlighet, där visserligen tiden är knapp. Den nödvändiga omställningen handlar inte bara om att fasa ut förorenande industrier utan också om nya jobb, nya industrier, ny kompetens, nya investeringar och möjligheten till en mer jämlik, hållbar och resilient ekonomi.

FN:s arbetslivsorgan ILO har konstaterat att det kommer att genereras runt 24 miljoner klimatvänliga jobb under de kommande åren. Den globala industrisektorn för förnyelsebar energi skapade också över tio miljoner jobb bara under 2017, en siffra som säkerligen har stigit sedan dess. Samtidigt står tillverkningsindustrin globalt för en fjärdedel av den primära resursutvinningen, cirka 35 procent av den globala elanvändningen och mer än 20 procent av koldioxidutsläppen. Därför är tillverkningsindustrin i fokus för den gröna omställningen.

Arbetstagare, industrier och samhällen som är beroende av fossila bränslen hittar inte nya vägar över natt. Oron riskerar att växa inför en framtida, skarpare klimatpolitik som ser ut att särskilt drabba dem som redan lever på marginalen. Här i Sverige har vi ett socialt skydd- och välfärdssystem som, mer eller mindre, underlättar för dem som går från ett jobb till ett annat. Så ser det inte ut i många andra delar av världen.

Vi lever i en global värld där ekonomin och industrierna länkas samman. Facken måste nå ut med kravet på att den nödvändiga omställningen av arbetsmarknaden även inkluderar människorna i länder med utbredd fattigdom. När vi i Sverige blir mer klimatmedvetna och använder elbilar och elcyklar blir komponenterna i batterierna en allt angelägnare fråga.

I en ny och uppmärksammad granskning visar nyhetssajten Breakit att över hälften av Sveriges största elcykeltillverkare inte vet varifrån batterierna till deras cyklar kommer, vad batteriernas olika delar egentligen innehåller och hur arbetstagarnas villkor ser ut i produktionskedjan.

Vilken roll kan de globala facken spela när vi går mot en fossilfri ekonomi och en klimatvänlig värld där arbetstagarnas rättigheter respekteras? För mer en tio år sedan började fackföreningar runt om i världen engagera sig i frågan om en rättvis omställning till ett hållbart samhälle. Det handlar om att säkerställa att de mest utsatta grupperna och individerna på arbetsmarknaden i länder med utbredd fattigdom inte blir de som råkar i kläm.

Begreppet ”Just Transition” har under det senaste året blivit allt mer omtalat och ingår tack vare fackens arbete i flera klimatöverenskommelser. En ”Just Transition” visar att en rättvis omställning inte bara är möjlig utan också nödvändig för att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling, där ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet binds samman.

Facken jobbar redan för att förändra regler och lagstiftning, för att få in miljö- och klimatklausuler i kollektivavtal och utvecklar sin gröna profil för att stärka positionerna vid förhandlingsborden. Behovet av samarbete och social dialog lyfts också. I det här arbetet blir det internationella fackliga arbetet centralt.

Slingrig väg för elbilens batteri

De svenska fackförbunden, via deras arbete genom Union to Union, är mycket betydelsefulla för att stärka lokala fackföreningars styrka och kapacitet. Som facklig biståndsaktör ser vi vikten av ökad, global medvetenhet kring utsatta gruppers rättigheter på arbetsmarknaden och att dessa rättigheter inte åsidosätts i klimatarbetet.

Vi har en komplicerad utmaning framför oss och som kräver ett massivt engagemang från fackföreningsrörelsen. Jag hoppas att Greta Thunberg-effekten sprider sig och utvecklas till en sammanhållen vision om en ”Just Transition” och en rättvis ekonomi, där ingen människa lämnas utanför. Och jag hoppas att facket fortsätter att driva denna fråga med kraft.

Sofia Östmark
Kanslichef
Union to Union

2 kommentarer till “Fackens roll avgörande för en rättvis framtid

  • Gröna skatteväxlingar kan vara en nyckel till att kombinera ekologisk och social hållbarhet. En sådan är att växla en avskaffad trafikförsäkringsskatt mot höjd koldioxidskatt på fossila drivmedel.

  • Är glad och tacksam över Union to Union stöd och engagemang i klimatfrågan genom åren. Tyvärr Sofia Östmark har jag inte sett något av det du skriver om bland svensk fackföreningsrörelse. Transport har försökt bla med stöd från er (resulterade i boken Transport och Klimathotet). Internationellt har ITUC, federationer och fackförbund arbetat aktivt med klimatfrågan, vi ligger långt efter i Sverige. Nu är det dags för svensk fackföreningsrörelse att vakna och göra något konkret. Ett sådant förslag skulle kunna vara införandet av ”gröna skyddsombud” https://arbetet.se/2018/10/05/grona-skyddsombud-lyfter-klimatfragan/
    En rättvis omställning kräver också en omställning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”S och LO måste enas om en grön politik”

”S och LO måste enas om en grön politik”

Miljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

”Det behövs en tydlig politik”

”Det behövs en tydlig politik”

Sverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Skogsbruket har en nyckelroll i klimatomställningen”

”Skogsbruket har en nyckelroll i klimatomställningen”

Ett ökat brukande av skogen gynnar klimatet och gör klimatomställningen mer rättvis då det ger försörjning och framtidstro till glesbygden, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vilket ansvar har vi som gör bilarna?

Vilket ansvar har vi som gör bilarna?

Ska vi låta klimatskreden drabba oss med full kraft eller, sent omsider, själva försöka ta kontrollen och ställa om produktionen? Att nyktert börja diskutera det borde vara vår viktigaste fackliga uppgift, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson

”En klimatstrejk riktar kraven åt rätt håll”

”En klimatstrejk riktar kraven åt rätt håll”

En generalstrejk för klimatet riktar kraven gentemot politikerna – till skillnad från exempelvis bensinskatt, som mest drabbar vanliga arbetare utan att ge några långsiktiga lösningar, skriver medlemmarna i verkstadsklubben på RZ Zam Parts, i Karlstad

”Att säga att det handlar om överlevnad är verkligen att ta i”

”Att säga att det handlar om överlevnad är verkligen att ta i”

”I stället för att stödja ett lyxuppror som vill sänka bensinpriset, stöd ett som vill öka möjligheten till avdrag för jobbresor eller sänka fordonsskatten för dem som bor i glesbygd. Där finns det dessutom en reell möjlighet att påverka lagstiftaren och förändra”, skriver Kennet Bergqvist.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.