V: Otrygga anställda vågar inte larma om riskerna
Ali Esbati och Ciczie Weidby: Det behövs en statlig kriskommission som tar ett helhetsgrepp kring dödsolyckor i arbetslivet
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
DEBATT | EU-VALET
”Varför ska du rösta i EU-valet? Låt mig ge dig flera goda skäl. Både till dig som industriarbetare, fackmedlem och människa”. Det skriver Aleksandar Srndovic, avdelningsordförande för Pappers och fritidspolitiker (S) i Hallstavik.
Läs också: Allt du vill veta om EU-valet
Aleksandar Srndovic är avdelningsordförande för Pappers avdelning 68, och fritidspolitiker (S) med uppdrag i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Hallstavik.
De som vill stänga Sverige och dra oss längre bort från EU förstår inte hur negativt det skulle påverka våra jobb och vår välfärd. Jag tänkte gå igenom några avgörande saker i det kommande valet.
I Sverige ska svenska kollektivavtal gälla. Oavsett vem som utför arbetet.
Vi måste välja in fler fackliga kamrater i EU-parlamentet, som kämpar för att arbetarnas rättigheter alltid ska väga tyngre än de ekonomiska friheterna som högern kämpar för. De utländska företag som utför arbetet i Sverige ska underkasta sig svenska regler.
Ojämlikhet som motor.
Den konservativa högern driver på den växande obalansen mellan arbete och kapital. Det skapar förutsättningar för ännu fler otrygga anställningar som i sin tur pressar ner lönerna.
Varje år dör 4 000 européer på jobbet.
Arbetsmiljölagstiftningen måste skärpas och nollvision för dödsolyckor i arbetet införas. Den ökade stressen på arbetsplatserna måste bekämpas och det ska våra representanter i parlamentet initiera.
Europas marknad är viktig för vår export.
Nästan hälften av värdet av Sveriges samlade produktion av varor och tjänster (BNP) kommer från exporten, ungefär tre fjärdedelar är handel med andra länder i Europa. Därför är det viktigt att den marknaden förbli öppen och frisk.
De ska inte lyckas hetsa oss mot arbetare i andra EU-länder. Under solidaritetens flagga har vi stridit mot orättvisor i mer än hundra år.
Men valet till EU-parlamentet innebär också ett annat vägval.
Ska Europa följa den mörka utveckling som påminner mycket om 30-talets, med fascisternas frammarsch och katastrofen som berövade 60 miljoner livet? Eller ska Europa gå en ljusare väg – en som vilar på solidaritetens grund? Solidaritet är det ord som vi, fackets medlemmar, har närmast hjärtat.
Europa kommer aldrig att vara en trygg plats så länge de högerkonservativa krafterna växer. Och de är på frammarsch. Flyktingkrisen banade vägen för Ungerns premiärminister Viktor Orbán som monterar ner demokratin i landet bit för bit och bygger taggtrådsstaket mot sina sydliga grannar. Taggtråd i Europa har vi sett tidigare. Det är skrämmande.
Läget är inte mycket bättre i Polen. Sedan det högernationalistiska partiet Lag och rättvisa kom till makten i Polen 2015 har mängder av kontroversiella lagar beslutats i viktiga delar av samhället.
Det polska parlamentets två kamrar har exempelvis antagit en lag som gör det straffbart att beskriva den polska staten som ansvarig eller medansvarig för brott som begåtts av tyska Tredje Riket. Att använda frasen ”polska dödsläger” kan straffas med upp till tre års fängelse. Den mörka sidan i Polens historia ska döljas.
Vi som är LO- och Pappersmedlemmar kan aldrig acceptera att de mörka krafterna tar över Europaparlamentet och stiftar lagar som skapar konkurrens mellan oss om löner och arbetsvillkor. De ska inte lyckas hetsa oss mot arbetare i andra EU-länder. Under solidaritetens flagga har vi stridit mot orättvisor i mer än hundra år.
Den 26 maj gäller det. Dags att rösta!
Aleksandar Srndovic
Det här debattinlägget är en omarbetad version av Aleksandar Srndovics artikel i avdelningstidningen Pappersmagasinets EU-valspecial.