Industriarbetarnas tidning

Industrifacken byter inte fot om SD

30 september, 2022 - 12:41

Man kan inte vara förtroendevald i fackförbunden IF Metall, Pappers eller GS om man samtidigt är aktiv i Sverigedemokraterna (SD). Det är inte heller aktuellt för förbunden att ompröva sin hållning.

Foto: Sara Kroon

Tomas With, vice förbundsordförande för IF Metall.

– Det är i så fall upp till vår kongress. Men vårt ställningstagande mot SD grundar sig inte på hur många procent de får i ett val. Kärnan i Sverigedemokraternas politik bygger på misstro och att peka ut människor som syndabockar. Den riktar sig först och främst mot människor med bakgrund i andra länder.

– Men också mot dem med annan politisk uppfattning, mot arbetarrörelsen och mot fackföreningsrörelsen.

– Nu när valet är över blir det ännu viktigare för oss att driva våra frågor om Sverige får en regering som inte självklart prioriterar löntagarnas rättigheter och inte självklart ser facket som något positivt.

– Men det är viktigt att betona att IF Metall kommer att vara konstruktiva och lösningsfokuserade. Oavsett vem som är statsminister eller vilka som innehar olika statsrådsposter kommer vi självklart att försöka påverka regeringen för medlemmarnas bästa.

Jörgen Johansson, andre vice förbundsordförande, GS-facket.
– Bara för att Sverigedemokraterna är landets näst största parti, så ser inte vi varför vi inte ska fortsätta att verka för allas lika värde och möjligheter, samt att vi lever som vi lär – för medlemmar och för varandra och att vi visar respekt för varandras olikheter och fördömer all form av kränkning och diskriminering.

– Om är man aktiv politiker i Sverigedemokraterna så kan man inte verka som förtroendevald i GS facket. Det är en absolut förutsättning för att kunna bli förtroendevald i GS att man delar förbundets värdegrund som bygger på förbundets ändamålsparagraf som beslutas av kongressen.

– GS kommer fortsätta arbeta för en demokratisk och socialistisk samhällsutveckling grundad på politisk, social och ekonomisk demokrati. Vi kommer även arbeta för säker arbetsmiljö, trygga anställningar och ökat medarbetarinflytande.

Mikael Lilja, första vice förbundsordförande Pappers.
– Ingenting har i grunden förändrats, oavsett var eller i vilket sammanhang SD finns eller vilket mandat de får. Vi får förhålla oss till det faktum att SD finns och försöka motverka alla arbetarfientliga förslag som sannolikt kommer att komma, inom ramen för det blåbruna samarbetet.

– Vi har ingen policy som säger att man inte får vara förtroendevald samtidigt som man är aktiv Sverigedemokrat. Men vår ändamålsparagraf är mycket tydlig och säger bland annat: Förbundet ska verka för en samhällsförändring på demokratisk socialistisk grundval. Samhällsförändringen innebär alla människors lika värde, likabehandling mellan könen samt jämställdhet mellan dem, social rättvisa, generell välfärdspolitik och full sysselsättning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Industriarbetarna med siktet inställt på riksdagen

Industriarbetarna med siktet inställt på riksdagen

De arbetar båda fackligt och engagerar sig politiskt, men på varsin sida om blockgränsen. Annette Rydell (S) och Marcus Dackling (M) är två av över hundra industriarbetare som kandiderar till riksdagen. Det visar Dagens Arbetes genomgång.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

I dagarna ska hundratusentals anställda få sin nya lön. Vi reder ut vad som gäller i de olika avtalen i industrin – och vilka avtal som inte är klara.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Cyberattack stänger ner A-kassorna

På grund av en cyberattack har alla a-kassors system tillfälligt stängts. Det kan därför vara svårt att just nu nå sin a-kassa.

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Läget är spänt inför nästa års löneförhandlingar. Ingen vill se en upprepning av 80-talet. Vad var det som hände då? Och varför varnas det för höga lönekrav? 

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.