Industriarbetarnas tidning

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

21 juni, 2023

Skrivet av

Det finns ingen skämsmat och det är skönt att äntligen våga följa sin dröm. DA har träffat Sveriges mästerkock och tidigare svetsaren på Scania i Luleå, Nazuk Turdieva.

Foto: Daniel Larsson

Nazuk Turdieva 

Ålder: 29 år.

Familj: Sambo, mamma, syster och bror. Släkten bor kvar i Almaty, Kazakstan.

Bor: i Boden.

Jobb: Tills nyligen svetsare på Scania i Luleå. Efter vinsten i Sveriges Mästerkock i vår har hon släppt en kokbok, Nazuks goda, från chimichurri till köttbullar, och nu ska hon satsa på att utveckla sitt matföretag, där människor framöver kunna boka in henne som ”privat kock”. Hon ska också utbilda sig till sommelier, för att på olika sätt kunna erbjuda mattjänster med tillhörande viner. 

Om Sveriges mästerkock

Sveriges mästerkock är den svenska versionen av tv-programmet Masterchef. Amatörkockar runt om i landet går på audition med sin mat. Till slut tävlar ett gäng finalister om titeln Sveriges Mästerkock. Programmet sänds i TV4 och visades första gången 2011.

Hur kom det sig att du blev svetsare?

– Jag jobbade som servitris från att jag var 14, men i 20-årsåldern var jag less på arbetstiderna, dålig lön och allt det där. Jag ville ha ett jobb där man tjänar bra med pengar utan universitetsutbildning.

– Så jag googlade på sådana jobb och då dök en massa hantverksjobb upp, bland annat svetsare. Jag visste inte riktigt vad det var så jag googlade ”Vad är svetsare” och det såg häftigt ut. Jag fick en utbildning genom Arbetsförmedlingen och har sedan jobbat på Scania i Luleå i sju år.

Varför sökte du dig inte till att jobba med mat från början?

– Grejen är den att jag har inte alltid velat jobba med mat. Jag har alltid älskat att äta, jag kallades för lilla tjockisen när jag var liten för att jag är väldigt glad i mat. Men jag har inte alltid älskat att laga den. Det är min mamma som har varit i köket och vi barn har aldrig behövt laga maten. Hon vill helst inte bli störd då. Men jag satt och kollade på henne när hon hackade lök och skar grönsaker. Tyckte det var så fränt, det gick fort och jag tänkte att en dag ska jag vara så där. Sen flyttade jag hemifrån och var tvungen att börja laga mat och då kom intresset också.

Varför dröjde det så länge att följa din dröm?

– När man växt upp med en ensamstående mamma som fått kämpa väldigt mycket kan det vara svårt att följa sin dröm och låta det kosta vad det kosta vill.

Vissa har inte råd att köpa fina och dyra råvaror och jag tycker att det är elakt att säga skämsmat om något som är någon annans lyx.

– Men ju mer jag jobbade och tjänade pengar och hade råd med saker, resor och kläder så kände jag: Pengar är väldigt mycket men det är inte allt. Jag hade jätteroligt med kollegorna men jag kände att det här är inte jag. Det viktigaste är ändå att hålla på med det som gör en lycklig. Så nu efter Mästerkocken sa jag upp mig och nu är jag här.

Nazuk Turdieva vann Sveriges mästerkock 2023. Foto: TV4

Ni som håller på mycket med mat pratar ofta om fina råvaror och kryddor, sånt som kan kännas både gott och fint och lite krångligt. Har du någon skämsmat, som du inte lika gärna fotar och lägger upp på instagram?

– Jag gillar inte uttrycket skämsmat eller guilty pleasure. Vissa har inte råd att köpa fina och dyra råvaror och jag tycker att det är elakt att säga skämsmat om något som är någon annans lyx. Alla får äta precis vad de vill. Jag äter köpekalvsylta, för att jag tycker det är gott och jag äter makrill i tomatsås för att jag tycker det är gott. Varför ska jag skämmas för det?

Foto: Daniel Larsson

Nazuks bästa tips…

…till sommarens grillkvällar:

”Jag gillar kött. Gärna entrecote när det kommer till nöt, med bara lite salt och peppar och sedan chimichurri till serveringen. Det är också väldigt gott att grilla spetskål. Dela den på mitten eller i fyra delar beroende på hur stor den är och lägg på grillen. Häll gärna över vietnamesiska dressingen nouc cham som består av lime, fisksås, socker, vatten och chili. Till den grillade entrecoten är det gott med en kimchimajonnäs, då blandar man den koreanska såsen kimchi base (finns i många asiatiska mataffärer eller kan köpas på motsvarande nätsidor) med kewpie majjo (eller annan majonäs).”

…för att spara, sånt som är bra till matlådan:

”Jag brukar göra kylskåpsrensning. Tar alla grönsaker som går att värma upp och gör en wok av det. Lök, vitlök, sen har jag ofta lite selleri hemma, lite broccoli. I med min chiliolja, soja och nudlar. Har jag inga grönsaker alls hemma tar jag smör, chiliolja, kokar upp nudlar. Det blir en sorts smör-chilinudlar. Det tar bara tio minuter att göra, det är supergott och man blir svinmätt.”

…på favoritråvaror:

Foto: Pixabay

– Fina tomater. Har inte funnits så mycket i Boden, men nu börjar det komma, gourmettomater heter det väl?

– Lök har jag alltid.

– Spetskål älskar jag. Gott att grilla!

– Selleri älskar jag att ha i wok, men det är en vattendelare, selleri. Min brorsa avskyr det, han tycker att jag förstör maten.

Alltid i skafferiet

– Olika sojor. Alltid den japanska som är lite ljusare och lättare. Nudlar och pasta. Olika konserverade tomater. Och massor med kryddor så klart. Olivolja. Jag brukar köpa en 5-litersdunk, den räcker nästan hela året.

Fler tips: Nazuks instagramkonto delar hon med sig av tips och recept.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Tricket är att bjuda på något jättegott”

”Tricket är att bjuda på något jättegott”

Fackkämpe, ultralöpare – och vegan. Scanias klubbordförande Michael ”Stålis” Lyngsie har svårt att se någon anledning till att äta kött. 

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Dokumentärfilmaren Erik Gandinis senaste film After work tar med oss på en existentiell resa i en värld besatt av arbete.

Så håller du liv i bokcirkeln

Så håller du liv i bokcirkeln

Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Man har ju vurpat några gånger”

”Man har ju vurpat några gånger”

STÄMPLA UT Emil Lindqvist har kört speedway sedan mitten av 80-talet och har tagit medalj i en drös mästerskap, både hemma och utomlands. I dag är han assisterande lagledare för Ros­piggarna. Här berättar han om … Sporten och jobbet ”Jag började köra direkt efter lumpen och då var det ju klart man skulle jobba på Holmen. Jag […]

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek om nytt jobb och omtalad film: ”Gå och se den”

Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek om nytt jobb och omtalad film: ”Gå och se den”

Tidigare truckföraren Anna-Lena Jönis Ek ser nu till att det är vackert på Säters kyrkogård –  och hoppas få tid snart att se sommaren biosnackis, filmen om Barbie.

”Finns det en drake är jag såld”

”Finns det en drake är jag såld”

Linus Stenberg kan måla Dungeons and Dragons-miniatyrer i timmar när han har stämplat ut från Mölltorps gjuteri.

Tips för en skön sommar

Tips för en skön sommar

Fotboll, teater och veteranbils­träffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter.

”Jag får fler glada tillrop”

”Jag får fler glada tillrop”

Processoperatören Elinor Kapp har tagit tjänstledigt i ett halvår för att skriva. Snart kommer hennes fjärde deckare.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.