Industriarbetarnas tidning

När fabriken invaderas av fiender

30 oktober, 2019

Skrivet av Ricardo Burrows

Industrin i tv-spel. Smältugnar, kraftstationer och maskinverkstäder. Ibland hämtar tv-spelen inspiration från välkända fabriksmiljöer.

Gult och svart om vartannat. Varning för fysisk fara. Den som inte känner till den innebörden innan sista banan i tv-spelet Sonic the hedgehog blir snart varse om den. I en ohygglig fart tvingas spelaren veva sig igenom hinder bestående av både hydraulpressar och sågklingor. Ansvarsfullt markerat med gulsvart varningstejp.

Industrin har alltid haft en stark närvaro i spelens virtuella världar. Från en något overklig tolkning av en kemifabrik i Sonic the hedgehog år 1991, till dagens mer övertygande avbildning av en maskinverkstad i Teheran i spelet Battlefield 3. Fabriksbanor har under åren fått en näst intill mytomspunnen plats i tv-spelen.

Hårdvaran var begränsad på 80- och 90-talen. Och spelutvecklare blev tvungna att jobba med ett fåtal färger och ett visst antal punkter, pixlar, på skärmen samtidigt. Spelen följde också för det mesta samma formel. Klara
nivån genom att ta dig från A till B, och undvika fiender och hinder på vägen. Industrin med dess raka linjer och spartanska inredning var lätt att avbilda. Samtidigt som den är fylld av rörliga delar och potentiella faror.

Final Fantasy.

De tidiga fabriksbanorna uppstod av ren nödvändighet. Det fanns sällan någon djupare tanke om vad det var för typ av industri eller vilket företag som anlagt den. Det var bara ännu en utmaning som skulle bemästras.

I takt med att hårdvaran utvecklades så mognade även tv-spelen som berättarform. Industriestetiken följde med. Men nu blev industrierna också en viktig del av narrativet. I det japanska rollspelet Final Fantasy 7 iklär man sig rollen som en ekoterrorist som ska stoppa energiföretaget Shinra Inc vars förbrukning av jordens resurser hotar att leda till dess undergång.

Och i spelet Half-Life måste Gordon Freeman, som jobbar för det mystiska industriföretaget Black Mesa fly undan sin arbetsplats som invaderats av utomjordingar.

Till en början enbart med hjälp av en kofot.

Nier: Automata.

Final Fantasy 7 och Half-Life var två banbrytande spel. De gjorde sina världar levande genom att fylla dem med en historia, och genom att ge platser som industrin ett syfte. Till den grad att jag känner två personer som förevigat det skurkaktiga Shinra Inc, respektive Black Mesa med bläck.

Industrin är sällan verklighetstrogen i den virtuella världen. Men det finns få konstformer som hämtat inspiration från den lika friskt som tv-spelen.

I dag kan du köra gaffeltruck i Forklift Simulator 2019 eller slåss mot robotar i dystopiska industrimiljöer i spelet NieR: Automata.

Eller så kan du helt enkelt bygga din egna lilla tillverkningsfabrik i spelet Factorio.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Du sköna nya spelvärld

Du sköna nya spelvärld

Banbrytande ljussättning och nästan obefintliga laddningstider kan förändra hur tv-spel ser ut och fungerar. Förhoppningarna efter att Xbox Series X och Playstation 5 lanserades i november är stora.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Pixlar som slår i magen

En tilltufsad figur rör sig utmed stadens gator och avenyer. När solen når över horisonten bryter morgonljuset oregelbundet runt siluetten, bildar fladdriga skuggor på asfalten. Nattens kyla har slagit rot långt in i märgen, tycks omöjlig att undfly. Magen svider av hunger. Det är du. I spelet ”Hobo: Tough Life, utvecklat av den tjeckiska spelstudion […]

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

Runt om i Sverige kämpar ideella krafter för att hålla minnen av gamla arbetsplatser vid liv. Som i skånska Nyvång. Här låg en gång Nordens största kolgruva. Men nu tycks även museiföreningen sjunga på sista versen.

Spionförfattaren som själv var agent

Spionförfattaren som själv var agent

John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

Odla för dina drömmar, miljön – eller lite lugn och ro

Odla för dina drömmar, miljön – eller lite lugn och ro

Det är oroliga tider. Vi ska bunkra mat och vara redo för krisen. Men en egen täppa kan ge mer än bara reserver, den kan ge lugn och ro.

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.