Industriarbetarnas tidning

Odla för dina drömmar, miljön – eller lite lugn och ro

13 april, 2022

Skrivet av

Det är oroliga tider. Vi ska bunkra mat och vara redo för krisen. Men en egen täppa kan ge mer än bara reserver, den kan ge lugn och ro.

Tre enkla nybörjargrödor

För balkongen

Krispiga, söta, underbara sockerärtor går att så i en ordentlig balkonglåda. Välj en sort som är lagom hög (står på fröpåsen) och sätt pinnar eller snöre som växtstöd. Ju mer du skördar desto fler ärtskidor kommer. Är lådan stor kan du så sallat i kanten, eller sätta ner kryddplantan du köpt i affären. 

För pallkragen

Zucchini, squash eller courgette – olika namn för samma sak. Så direkt i jorden när den är varm och risken för frost är över. Det räcker med en planta! Du kommer att drunkna i zucchini. Plantan blir stor och tar så småningom upp hela lådan. Men du hinner så och skörda till exempel sallat, rädisor eller spenat på den andra halvan av lådan innan dess. Eller så en slingerkrasse som får bre ut sig och ramla över kanten.

För trädgården 

Varför inte testa det där med potatis? Den sköter sig i princip själv. Gräv upp en bit av gräsmattan och sätt ner potatisen, täck med jord och vänta. Kupa upp jord runt plantan när den tittat upp, så att inte potatisarna nås av solen och blir gröna. Det brukar sägas att potatisen är mogen efter blomning, men det är bara ett riktmärke. Stick ner en hand och känn efter. Köp sättpotatis i trädgårdshandeln – potatis i matbutiken är inte kontrollerad mot sjukdomar som kan sprida sig i jorden.

Jag som odlar min egen potatis får räkna med att bli ifrågasatt. ”Den kostar ju tre spänn kilot i affären”, finns det alltid någon som behöver påpeka. Som om det var värdet i pengar jag är ute efter när jag drar upp fårorna i jorden och måttar ett lagom avstånd mellan knölarna.

Det gör jag den tiden på året då solen värmer ordentligt, utan att ännu rå på kylan i skuggan. Näsan rinner lite. Jorden fastnar under skosulorna. Sedan stegar jag runt i min kvadrat av kolonilottsområdet. Drar upp lite våtarv. Rensar bort fjolårets torra kvistar från oreganoplantan. Längst ner finns ny grönska och klätterrosen intill har sprängfyllda bladknoppar.

Det snackas om en ny grön våg. Människor flyttar ut från städer. Folkhögskolor fyller varenda kurs om hållbar odling. På tv kan vi följa säsong efter säsong om en självförsörjande gård i Skåne och köerna till kolonilotter växer. 

Vad är det med småskalig odling som lockar så? Lite grovt – och fördomsfullt – kan man dela upp entusiasterna i tre grupper:

Preppern. Enormt insatt i Sveriges nedmontering av beredskapslagren, liksom i hur några få megastora företag kontrollerar hela världens livsmedelsproduktion. När – inte om – krisen kommer har preppern en jordkällare full med rotfrukter, lök, egna konserver och inläggningar. Självklart också en egen brunn och elproduktion. 

Miljögurun. Bekymrad över klimatförändringar och miljögifter. Föredrar gamla kulturarvssorter framför hårt förädlade grödor. Strävar efter att bli självförsörjande, åtminstone på någon grönsak. Vill äta så mycket hemodlat som möjligt för att slippa transporter, förpackningar och gifter. Inte ens tryckimpregnerat virke kommer in i den här trädgården.  

Drömmaren. Kliver in i sin trädgård och hamnar i en annan dimension. Pratar med sig själv och sina plantor. Brister ut i förtjusta små läten över något som grott, vuxit eller mognat. Säger ofta att hen ska till trägårn’ en halvtimme, men blir kvar halva dagen utan att sen kunna förklara vad hen har gjort. 

När jag skrev på arrendeavtalet och kunde gräva mitt potatisland, var det första gången på ett halvår som flera timmar flöt förbi utan att jag kände hur dåligt jag mådde.

Den lilla kvadraten mark som jag hyr sedan tio år har närapå räddat mitt liv. Inte för att den har gett mig mat att leva på. När jag skrev på arrendeavtalet och kunde gräva mitt potatisland, var det första gången på ett halvår som flera timmar flöt förbi utan att jag kände hur dåligt jag mådde. Genom åren har den många gånger varit min luftficka, räddningsplanka och kraftstation.

Min hemodlade potatis är ingen ekonomisk affär och min odlingslott har aldrig gått med vinst. Men det är klart – räknar jag in alla timmar av ro och mindfulness som har kommit på köpet så har jag något mycket värdefullt. 

Att utmattade själar får trädgårdsterapi på recept är inget hokus pokus. Något händer i oss när vi tar in naturen. Vi kan inte effektivisera en purjolök. Den växer i sin takt. Vi får slappna av och rätta oss efter den.

Jag räknar mig till gruppen drömmare, men nog finns även en bit av miljögurun och preppern i mig. Särskilt nu. Skenande bränslepriser gör att våra riktiga bönder inte har råd att odla lika mycket mat till oss som vanligt. 

Så när jag plockar upp min svindyra nypotatis runt midsommar behöver jag inte fundera på om det ens finns någon i affären. Eller vad den kostar. Min är ändå godast.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Följ nya trenden – odla din egen mat

Följ nya trenden – odla din egen mat

Att sätta tänderna i en egen, solmogen tomat är en ren njutning som allt fler vill unna sig, vare sig man har trädgård, balkong, några krukor eller en plätt på gården. Trenden är tydlig bland årets trädgårdsböcker, där sinlighet och smak står i förgrunden.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

Runt om i Sverige kämpar ideella krafter för att hålla minnen av gamla arbetsplatser vid liv. Som i skånska Nyvång. Här låg en gång Nordens största kolgruva. Men nu tycks även museiföreningen sjunga på sista versen.

Spionförfattaren som själv var agent

Spionförfattaren som själv var agent

John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

Kultur & fritid

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

”Bara positiva reaktioner på vårt Marx-spa”

”Bara positiva reaktioner på vårt Marx-spa”

Viskadalens folkhögskola satsade på ett Marx-spa när Dagens Arbete besökte dem 2019. Vi undrade hur det har gått.