”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Varje torsdag i tio veckor är det judo på schemat på Proplate i Oxelösund. Runt om i landet pågår liknande aktiviteter. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Afa försäkring och Svenska judoförbundet. Foto: David Lundmark.

Judo kan mildra fallet

FALLOLYCKOR Lär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Fallkompetens i arbetslivet

Sedan 2018 pågår ett samarbetsprojekt mellan Afa och Svenska judoförbundet för att förebygga och minska fallolyckor i arbetslivet.

Ungefär 11 000 personer råkar varje år ut för en fallolycka under arbetstid, vilket gör det till den vanligaste arbetsolyckan. Vanligast är fall från samma höjd.

Genom träningsprogrammet Judo4Balance kan arbetsplatser ha fallträning för sina anställda. Deltagarna får träna balans, explosiv styrka och fallteknik.

Judoförbundet har också projekt för fallkunnighet för barn och för äldre.

För att inte skadas när du ramlar gäller det att hålla upp huvudet, inte sträcka ut armarna för att ta emot dig samt att hålla tyngdpunkten låg. Men för att göra det spontant om du väl faller behöver du ha tränat.

– Det går inte att falla rätt om det inte är till viss grad automatiserat, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap vid högskolan i Dalarna.

Han leder ett forskningsprojekt där man låtit arbetsplatser testa tio veckors fallträning för de anställda med hjälp av judoinstruktörer. Projektet är ett samarbete mellan Svenska Judoförbundet och Afa försäkring. I kampsporten judo är kast viktiga, och det gäller att ha rätt teknik när man faller så man inte gör sig illa.

Resultaten av forskningen är inte publicerade än, men Michail Tonkonogi berättar att de är tydliga. Efter tio 45-minuterssessioner hade 80 procent av deltagarna ökat sin fallkompetens, mot bara 5 procent i en kontrollgrupp som fick träna på annat sätt. Deltagarna hade också ökat förmågor som balans och benstyrka.

Testen görs kontrollerat. Deltagarna fick testa fall i ökande svårighetsgrad, så att forskarna kunde bedöma vilken nivå de befann sig på. Före träningen var snittet för alla nivå 1.

– Det betyder att de kunde sitta upp och lägga sig på rygg, säger Michail Tonkonogi.

Efter de tio sessionerna låg deltagarna i stället på nivå 3 eller 4, det vill säga de kunde falla rätt från huk eller stående. Eftersom det alltså inte går att ”tänka” sig till att falla rätt visade det att deltagarna tränat in att automatiskt använda rätt teknik när de föll.

– Det jag egentligen tycker är viktigast med resultaten är att det inte behövs så väldigt mycket tid för att lära sig, säger Michail Tonkonogi.

Skulle du rekommendera arbetsplatser där det finns risk för fallolyckor att ha fallträning?

– Egentligen rekommenderar jag det för alla arbetsplatser. Det är inte dyrt. Det blir en kostnad för arbetsgivaren om det leder till förlorad arbetstid, men med tanke på vad fallolyckor kostar så kan det vara kostnadseffektivt.

Forskarassistenten Karin Strömqvist Bååth fyller i:

– Vi såg att det blev lite som ett kinderegg, flera saker i ett. Det är fallträning, men det är samtidigt friskvård. Dessutom kan det öka sammanhållningen, det blir teambuilding.

Ett annat resultat de tycker är intressant handlar om rädslan för att falla. Man vet sedan tidigare forskning på äldre personer att om man är rädd för att ramla ökar risken för fall. Rädslan är en riskfaktor i sig.

Före och efter studien frågade forskarna deltagarna hur trygga de kände sig i sina arbetsmoment. Det visade sig att kvinnorna hade blivit tryggare efter träningen, vilket var positivt. Männen däremot kände sig mer otrygga.

– Det beror med största sannolikhet på att män överskattar sin fysiska förmåga. De tror att de är bättre på att falla än de är, säger Michail Tonkonogi.

Men det kanske inte var så bra då, med tanke på att riskerna ökar om man är rädd?

– Jag tror det är bra att ha en realistisk bild av sin förmåga, säger Karin Strömqvist Bååthe, som under studien bland annat träffat byggnadsarbetare som blivit mer medvetna om fallrisker.

– Det är bra att vara rädd, för det finns faktiskt risker, men inte för rädd.

I nästa steg vill forskarna titta på om den inlärda, automatiserade, förmågan att falla håller i sig, eller om man behöver träna upp den igen efter ett tag. Michail Tonkonogi jämför med cykling. Har du väl en gång lärt dig cykla behöver du aldrig göra det igen, förmågan sitter i även om du inte cyklar på många år. Om du däremot förlorar förmågan att gå, då måste du träna upp den igen.

– Är fallkompetens något man lär sig för livet? Liknar det cykling, eller måste man lära sig det på nytt?

Helst skulle de också vilja följa deltagarna under längre tid, för att se om träningen faktiskt har effekt på riktiga fallolyckor de kan råka ut för.

Om man nu inte har gått en kurs, finns det något man ändå kan tänka på om man till exempel faller på cykeln?

– Nja, det är faktiskt bäst att gå en kurs. Du kan jämföra med drunkningsolyckor. Det är bra att kunna simma. Kan du inte det hjälper det inte med tips om vad du ska tänka på i vattnet.

Läs mer: Arbetsskador


aj@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Vem ska jobba i skogen?

Skilda världarNär gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Textilia

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Efter coronan

Dags för ett bättre normaltillstånd

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

”Sjukförsäkringen måste bli tryggare – nu!”

KRÖNIKAAlltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

4

Bygger ett tak i trä

ÖgonblicketFramför Jari Salmi och Juho Teppola ligger en sjättedel av det som ska bli taket till en grillstuga.

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Ordföranden som aldrig hann tillträda

HISTORIAGunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

Amanda är yngst på bruket

ÖgonblicketKlockan är 09.31
Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping.

Löneligan för pappers- och massabruk

Lönestatistik | PappersHar du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.