Industriarbetarnas tidning

”Denna dag, liksom de flesta denna vecka, är det ganska öde”

19 mars, 2020

”Här på Tetra Pak i Lund är det ca 3 500 anställda. Normalt vid lunchtid är denna gång fylld av människor på väg någonstans, om inget så på väg till vår matsal precis bakom mig. Men denna dag, liksom de flesta dagar denna vecka, är det ganska öde.”

Lars-Eric Jönsson
HSO IF Metallklubben Lund

 

 

 

Foto: Privat

”På min arbetsplats Heléns Rör AB i Halmstad har företaget vidtagit en hel del åtgärder. De var tidigt ute och informerade om covid-19 och hur viktigt det är med vår hygien. Många råd hur vi anställda ska undvika smitta och smitta andra.

När utbrottet blev värre tog företaget beslut om att separera våra skift för att undvika smitta. Så i dag sedan i måndags slutar vi 45 minuter innan nästa skift för att undvika möten, samt att vi också desinficerar tangentbord, verktyg med mera. Med andra ord, nya rutiner.

I dagsläget har vi att göra, men med tanke på omvärldsläget kan det ändras fort. Men vi kämpar på.”

Kim Petersson
kapoperatör Heléns rör AB, Halmstad

På Caterpillar Propulsion Production är delar av personalstyrkan på plats. Humöret är gott med en stor portion av galghumor. Foto: Privat.

”Nästan enbart verkstadsarbetare på plats”

”Hos oss på propellertillverkningen på Caterpillar Propulsion Production AB på Öckerö flyter det på. En grupp är tillsatt med representanter från företagsledningen och fackliga organisationer som från dag till dag följer utvecklingen samt beslutar om olika åtgärder och kommunicerar ut folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Igår fattade man beslut om att alla som kan arbeta hemifrån skall göra det med omedelbar verkan, därför är nästan enbart verkstadsarbetare på plats.

Nu ser vi fram mot fredagsfikat – det blir mer kaka till dem som är på plats.

Vi har rekommenderats extra uppmärksammhet kring transporter då vi dagligen tar emot chafförer från stora delar av europa och onödig kontakt skall undvikas.

Sjukfrånvaron är större än normalt men gäller främst Vab, då skolorna skickar hem barn med minsta symptom. På gruppbilden ser man delar av personalstyrkan som är på plats och humöret är gott med en stor portion av galghumor.

Nu ser vi fram mot fredagsfikat som företaget bjuder på då vi vet att det blir mer kaka till dem som är på plats än vanligt!”

Anders Olofsson
Caterpillar Propulsion Production

Dagens Arbete efterlyser bilder och berättelser från industriarbetsplatser. Obs, bilden ovan är ett montage! Foto: Lina Larsson och Linus Lindström

Hur ser det ut på ditt jobb?

Vi på Dagens Arbete är normalt sett väldigt mycket ute på industriarbetsplatser och intervjuar, fotograferar och tar reda på saker. Nu i coronatider får vi hitta andra arbetssätt, och vi behöver DIN hjälp!

Journalistik som känns viktig och som du kan relatera till, det är vad vi eftersträvar på Dagens Arbete. När vi nu inte kan åka ut och träffa industriarbetare vill vi ha din hjälp att ge en bild av läget ute på landets industrier, stora som små. Vi har så många frågor, och kanske du kan svara på några!

Hur ser det ut på ditt jobb? Är många sjuka? Har företaget infört några särskilda smittskyddsåtgärder? Eller är du själv kanske satt i karantän?

Rullar allt på som vanligt eller har ni mer eller mindre att göra? Hur är det med leveranserna? Har delar eller hela verksamheten fått stängas? Eller tillhör ni dem som jobbar för högtryck just nu?

Vi vill höra från alla typer av industriarbetsplatser. Skriv några rader och berätta!

Och skicka oss gärna ett foto av hur det ser ut – du kan ta det med mobilen. Det kan vara en bild inifrån verksamheten, en selfie på dig som skriver eller kanske en gruppbild på er som är på plats! Glöm inte att kolla med företaget så att det är okej att vi publicerar bilder inifrån verksamheten.

Skicka text och bild till bild@da.se!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Följ med oss på kompetensutveckling”

”Följ med oss på kompetensutveckling”

Har verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

Korttidsstödet räddade 40 000 jobb

Korttidsstödet räddade 40 000 jobb

Så lätt att glömma, att ta något för givet. Så lätt att tro att det som gäller idag alltid har funnits där. Som korttidsstödet. Testet kom under pandemin, 40 000 jobb räddades enligt en utvärdering.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

Att känna solidaritet över landsgränser ligger i det fackliga DNA:t, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Tuffare tag på bruken igen

Tuffare tag på bruken igen

Den senaste coronavågen har tvingat massa- och pappersbruken att återigen införa hårdare regler och restriktioner.

Fjärde vågen – nya ­krafttag mot smittan

Fjärde vågen – nya ­krafttag mot smittan

När industrin körde i gång efter ledigheten möttes de anställda av ännu en omgång restriktioner. Dagens Arbete har pratat med representanter från fyra arbetsplatser som ställer om – igen.

Tomt i verkstan när gränsen stängde

Tomt i verkstan när gränsen stängde

I ett slag försvann nästan alla kunderna. När norrmännen inte längre kunde ta sig över gränsen för att shoppa kom de inte heller till bilverkstan.

Mest korttidsstöd till industrin

Mest korttidsstöd till industrin

Scania, Volvo och andra stora industriföretag är de som tagit emot mest korttidsstöd under pandemin. ”Stödet har haft en väldigt stor betydelse för jobben”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilssson.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.