Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

7 september, 2021

Skrivet av

Ledare I stället för att hemfalla åt dystopiska idéer om jordens undergång måste klimatkrisen, precis som coronapandemin, få oss att tänka nytt, ställa om och bry oss om.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

I mitten av augusti kom pressmeddelandet från SSAB. Fabriken i Oxelösund valsade det första fossilfria stålet och levererade till Volvokoncernen. Det som tidigare varit spännande ingenjörsidéer hade nu blivit verklighet. Stålet producerades genom den så kallade HYBRIT-tekniken som bygger på vätgas i stället för kol. Samarbetet mellan SSAB, LKAB och Vattenfall har nu lett till världens första fossilfria järn- och ståltillverkning.

Sommarens extremväder runtom i Europa och här hemma visar på ett övertydligt sätt allvaret i klimatkrisen. FN:s klimatpanel är inte nådig i sin nya rapport: Det är NU eller aldrig vi måste ställa om. Tiden börjar rinna ut men det finns ännu en möjlighet att vända utvecklingen.

I stället för att hemfalla åt dystopiska idéer om jordens undergång måste klimatkrisen, precis som coronapandemin, få oss att tänka nytt, ställa om och bry oss om. Här har politik, näringsliv och fackföreningsrörelse ett stort ansvar.
Alltför ofta ställs jobben mot miljön. Självklart finns intressekonflikter – vi ser det just nu på Gotland i diskussionen om Cementa. Här gäller det att både tänka lokalt och globalt. Cementa tänker bli den första fossilfria cementtillverkaren och det skulle betyda enormt mycket i klimatkampen.

Samtidigt måste grundvattenfrågan lösas på Gotland. Företaget får göra sin miljöläxa bättre. Cement behövs för att stärka gruvorna där koldioxidfri järnsvamp utvinns, för att bygga batterifabriker och för broar där snabbtågen ska köra. Allting hör ihop i klimatkampen. Och politikerna måste fråga sig om det är bättre att köpa cement i utlandet från fabriker som spyr ut växthusgaser.

Jobb kommer att försvinna med ny teknik och på grund av miljölagar. Därför är möjlighet till omställning för den enskilda arbetaren avgörande. Men nya jobb kommer också att skapas. För första gången på mycket länge ser man nu inflyttning i stor skala till delar av Norrland som länge dragits med utflyttningens problem. I dag sker en re-industrialisering i klimatpolitikens spår.

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, få bort livsfarliga kemikalier och skapa långsiktigt hållbar produktion. Vi ser det inte bara i stål- och tillverkningsindustrin utan i skogs- och massaindustrin där träbyggandet och allt som kan göras av pappersmassa kommer att bli avgörande för miljön.

Industriarbetarna är själva motorn i klimatomställningen. Det är något att vara stolt över.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Svensk industri för klimatets skull

Svensk industri för klimatets skull

Kombinationen av bra miljöpolitik med hårda utsläppskrav och industriell teknikutveckling är nyckeln till omställning, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Vägen från kolet

Vägen från kolet

Ingen industri är så skadlig för klimatet som Stålindustrin. Snart är det slut med det. När vätgas ersätter kol går vi in i den nya järnåldern.

Så ska industrin bli grönare

Så ska industrin bli grönare

Vätgas ska göra svensk industri mer klimatsmart. Men hur funkar det och kan det skapa fler jobb?

Svenska industrijättar satsar på grönt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall vill bygga en testanläggning för att tillverka stål utan utsläpp av klimatgaser. Målet är att nå industriell skala till 2035.

En chans att göra nya livsval

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

”Positiva vindar i Norrland – men akta er för snålblåsten”

”Positiva vindar i Norrland – men akta er för snålblåsten”

Nu behövs ordentliga satsningar på infrastruktur och kompetensutveckling för att den positiva utvecklingen i norra Sverige inte ska stanna av, skriver Carola Andersson på IF Metall södra Västerbotten.

”Industrin kan rädda klimatet”

Svensk industri är på god väg att bli världs-ledande i klimatsmart produktion. Vi har en nyckelroll i vår tids stora ödesfråga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.