Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

7 september, 2021

Skrivet av

Ledare I stället för att hemfalla åt dystopiska idéer om jordens undergång måste klimatkrisen, precis som coronapandemin, få oss att tänka nytt, ställa om och bry oss om.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

I mitten av augusti kom pressmeddelandet från SSAB. Fabriken i Oxelösund valsade det första fossilfria stålet och levererade till Volvokoncernen. Det som tidigare varit spännande ingenjörsidéer hade nu blivit verklighet. Stålet producerades genom den så kallade HYBRIT-tekniken som bygger på vätgas i stället för kol. Samarbetet mellan SSAB, LKAB och Vattenfall har nu lett till världens första fossilfria järn- och ståltillverkning.

Sommarens extremväder runtom i Europa och här hemma visar på ett övertydligt sätt allvaret i klimatkrisen. FN:s klimatpanel är inte nådig i sin nya rapport: Det är NU eller aldrig vi måste ställa om. Tiden börjar rinna ut men det finns ännu en möjlighet att vända utvecklingen.

I stället för att hemfalla åt dystopiska idéer om jordens undergång måste klimatkrisen, precis som coronapandemin, få oss att tänka nytt, ställa om och bry oss om. Här har politik, näringsliv och fackföreningsrörelse ett stort ansvar.
Alltför ofta ställs jobben mot miljön. Självklart finns intressekonflikter – vi ser det just nu på Gotland i diskussionen om Cementa. Här gäller det att både tänka lokalt och globalt. Cementa tänker bli den första fossilfria cementtillverkaren och det skulle betyda enormt mycket i klimatkampen.

Samtidigt måste grundvattenfrågan lösas på Gotland. Företaget får göra sin miljöläxa bättre. Cement behövs för att stärka gruvorna där koldioxidfri järnsvamp utvinns, för att bygga batterifabriker och för broar där snabbtågen ska köra. Allting hör ihop i klimatkampen. Och politikerna måste fråga sig om det är bättre att köpa cement i utlandet från fabriker som spyr ut växthusgaser.

Jobb kommer att försvinna med ny teknik och på grund av miljölagar. Därför är möjlighet till omställning för den enskilda arbetaren avgörande. Men nya jobb kommer också att skapas. För första gången på mycket länge ser man nu inflyttning i stor skala till delar av Norrland som länge dragits med utflyttningens problem. I dag sker en re-industrialisering i klimatpolitikens spår.

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, få bort livsfarliga kemikalier och skapa långsiktigt hållbar produktion. Vi ser det inte bara i stål- och tillverkningsindustrin utan i skogs- och massaindustrin där träbyggandet och allt som kan göras av pappersmassa kommer att bli avgörande för miljön.

Industriarbetarna är själva motorn i klimatomställningen. Det är något att vara stolt över.

Läs också

Oro på Cementa inför oviss framtid

Cementa skulle få bryta kalk i 20 år till. Sedan kom chockbeskedet. Tillståndsansökan ogiltigförklarades. Nu växer oron bland de anställda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Svensk industri för klimatets skull

Svensk industri för klimatets skull

Kombinationen av bra miljöpolitik med hårda utsläppskrav och industriell teknikutveckling är nyckeln till omställning, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

Vi behöver både återvinna metaller och utvinna allt som går ur gruvavfall. Men det räcker ändå inte för den gröna omställningen som nu krävs, skriver LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Vägen från kolet

Vägen från kolet

Ingen industri är så skadlig för klimatet som Stålindustrin. Snart är det slut med det. När vätgas ersätter kol går vi in i den nya järnåldern.

Så ska industrin bli grönare

Så ska industrin bli grönare

Vätgas ska göra svensk industri mer klimatsmart. Men hur funkar det och kan det skapa fler jobb?

Svenska industrijättar satsar på grönt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall vill bygga en testanläggning för att tillverka stål utan utsläpp av klimatgaser. Målet är att nå industriell skala till 2035.

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.