Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

7 september, 2021

Skrivet av

Ledare I stället för att hemfalla åt dystopiska idéer om jordens undergång måste klimatkrisen, precis som coronapandemin, få oss att tänka nytt, ställa om och bry oss om.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

I mitten av augusti kom pressmeddelandet från SSAB. Fabriken i Oxelösund valsade det första fossilfria stålet och levererade till Volvokoncernen. Det som tidigare varit spännande ingenjörsidéer hade nu blivit verklighet. Stålet producerades genom den så kallade HYBRIT-tekniken som bygger på vätgas i stället för kol. Samarbetet mellan SSAB, LKAB och Vattenfall har nu lett till världens första fossilfria järn- och ståltillverkning.

Sommarens extremväder runtom i Europa och här hemma visar på ett övertydligt sätt allvaret i klimatkrisen. FN:s klimatpanel är inte nådig i sin nya rapport: Det är NU eller aldrig vi måste ställa om. Tiden börjar rinna ut men det finns ännu en möjlighet att vända utvecklingen.

I stället för att hemfalla åt dystopiska idéer om jordens undergång måste klimatkrisen, precis som coronapandemin, få oss att tänka nytt, ställa om och bry oss om. Här har politik, näringsliv och fackföreningsrörelse ett stort ansvar.
Alltför ofta ställs jobben mot miljön. Självklart finns intressekonflikter – vi ser det just nu på Gotland i diskussionen om Cementa. Här gäller det att både tänka lokalt och globalt. Cementa tänker bli den första fossilfria cementtillverkaren och det skulle betyda enormt mycket i klimatkampen.

Samtidigt måste grundvattenfrågan lösas på Gotland. Företaget får göra sin miljöläxa bättre. Cement behövs för att stärka gruvorna där koldioxidfri järnsvamp utvinns, för att bygga batterifabriker och för broar där snabbtågen ska köra. Allting hör ihop i klimatkampen. Och politikerna måste fråga sig om det är bättre att köpa cement i utlandet från fabriker som spyr ut växthusgaser.

Jobb kommer att försvinna med ny teknik och på grund av miljölagar. Därför är möjlighet till omställning för den enskilda arbetaren avgörande. Men nya jobb kommer också att skapas. För första gången på mycket länge ser man nu inflyttning i stor skala till delar av Norrland som länge dragits med utflyttningens problem. I dag sker en re-industrialisering i klimatpolitikens spår.

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, få bort livsfarliga kemikalier och skapa långsiktigt hållbar produktion. Vi ser det inte bara i stål- och tillverkningsindustrin utan i skogs- och massaindustrin där träbyggandet och allt som kan göras av pappersmassa kommer att bli avgörande för miljön.

Industriarbetarna är själva motorn i klimatomställningen. Det är något att vara stolt över.

Läs också

Oro på Cementa inför oviss framtid

Cementa skulle få bryta kalk i 20 år till. Sedan kom chockbeskedet. Tillståndsansökan ogiltigförklarades. Nu växer oron bland de anställda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Svensk industri för klimatets skull

Svensk industri för klimatets skull

Kombinationen av bra miljöpolitik med hårda utsläppskrav och industriell teknikutveckling är nyckeln till omställning, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

Vi behöver både återvinna metaller och utvinna allt som går ur gruvavfall. Men det räcker ändå inte för den gröna omställningen som nu krävs, skriver LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Vägen från kolet

Vägen från kolet

Ingen industri är så skadlig för klimatet som Stålindustrin. Snart är det slut med det. När vätgas ersätter kol går vi in i den nya järnåldern.

Så ska industrin bli grönare

Så ska industrin bli grönare

Vätgas ska göra svensk industri mer klimatsmart. Men hur funkar det och kan det skapa fler jobb?

Svenska industrijättar satsar på grönt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall vill bygga en testanläggning för att tillverka stål utan utsläpp av klimatgaser. Målet är att nå industriell skala till 2035.

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

Med mer förutsägbara tillståndsprocesser skulle redan befintliga anläggningar snabbt kunna moderniseras och mycket mer el skulle kunna produceras, skriver Roger Boström och Ulf Larsson på SCA.

En chans att göra nya livsval

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.