Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Högre vinst ställs mot ohälsa”

3 mars, 2020

Debatt Vi har i dag en rättssäker ordning för hur det går till att hitta kompromisser. Det vore en stor olycka för både löntagare och arbetsgivare om Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna tillsammans med SD lyckas förstöra den, skriver Sten Gellerstedt, tidigare utredare på LO.

Om skribenten

Sten Gellerstedt är tidigare utredare på LO. Bloggar om arbetsliv och ekonomisk demokrati.

Saila Quicklund (M) menar i DA den 2 mars att det inte gagnar arbetsmiljön att skyddsombud är en facklig angelägenhet. M vill ändra i lagen så arbetsgivarens inflytande ökar över vem som är skyddsombud och hur frågor om arbetsmiljö hanteras på arbetsplatsen.

Saila Quicklund utgår från Svenskt Näringslivs rapport Förändring för en ännu bättre arbetsmiljö från 2014, där man kan läsa att:

  • De regionala skyddsombuden (RSO) ersätts med oberoende arbetsmiljörådgivare.
  • Skyddsombud tillsätts utifrån vad arbetsförhållandena kräver, vilket avgöras av arbetsledning och anställda tillsammans.
  • Den mest lämpade ska av löntagarna utses till skyddsombud, utan fackligt företräde.

Vad kommer då att ske om detta genomförs? I branscher där löntagaren är lätt att byta ut torde få ställa krav på skyddsombud. Och vem vågar bli skyddsombud? Det är därför vi värnar den svagare parten genom avtal och lagar om skyddsombud. Det var därför vi fick RSO, som arbetsgivaren inte kan hota.

Men varför vill Svenskt Näringsliv ha en ordningsman och inte ett skyddsombud? Jo, de menar att det enbart finns gemensamma intressen mellan arbetsgivare och löntagare i arbetsmiljöfrågor. Givetvis finns gemensamma intressen, men listan på motsatta är lång.

Hög arbetstakt ställs mot uttröttad. Billig entreprenör ställs mot dyrare med säkerhet. Svenskt Näringsliv var alltid exempelvis emot sänkt gränsvärde för kvarts och emot Arbetsmiljöverkets föreskrifter om social och organisatorisk arbetsmiljö. Högre vinst ställs mot ohälsa.

När en lösning för arbetsmiljön gagnar båda parter finner man snart en lösning. Samtal förs mellan chef och löntagare, ofta med skyddsombudet som talesperson. Men när det finns motstående intressen gagnar kompromisser båda parter bäst på sikt.

Vi har i dag en rättssäker ordning för hur det går till att hitta kompromisser. Svenskt Näringslivs angriper den ordningen. De vill inte att löntagarna ska ha någon makt. Håller verkligen Teknikföretagen och Industriföretagarna med om att ett tandlöst fack gagnar företagens utveckling?

För den som vill ha lite bakgrund berättar jag mer om den 100 år långa erfarenheten av varför facket utser skyddsombud på min blogg.

Svenskt näringsliv vill avskaffa RSO därför att de bedriver facklig verksamhet. Men RSO:s roll är att just att driva facklig arbete för en god arbetsmiljö. Det sker genom att aktivera det lokala arbetsmiljöarbetet, se till att skyddsombud utses samt bevaka att arbetsgivaren följer arbetsmiljölagen. Det är en stor skillnad på att enbart vara rådgivare och att även bevaka att arbetsgivaren uppfyller lagen.

Saila Quicklund skriver också att det inte skett någon utvärdering av RSO-verksamheten. Det hon och Svenskt Näringsliv inte nämner är Ekonomistyrningsverkets införande 2013 av mått på prestationer i RSO verksamheten.

ESV föreslog även utvärdering av RSO-verksamheten. Det ville inte regeringen Reinfeldt. LO, TCO, Saco tog därför initiativ till en utredning gjord av Dalarnas Högskola. Forskarna intervjuade småföretagare. De såg RSO som bollplank med stor kunskap om arbetsmiljö och var positiva till RSO. Forskarna kontaktade även Svenskt Näringslivs medlemsförbund men de ville inte delta.

Svenskt näringsliv påstår i sin rapport att det finns stort missnöje med RSO. Detta stämmer inte med rapporten från Högskolan Dalarna eller LO:s enkät 2017. Där frågades 1 127 RSO om bemötande, hinder, trakasserier och samverkan med arbetsgivare/löntagare vid sina 55 000 årliga arbetsplatsbesök.

I LOs undersökning fick 86 procent av RSO ett positivt eller mycket positivt bemötande från arbetsgivarna. De ser RSO som en praktiker som kan det förklara vad som behövs och hur man ska arbeta systematiskt. Arbetsgivaren och löntagare kontaktar ofta RSO för råd. Löntagarna ser mycket positivt på RSO och uppskattar att facket tar sig ann arbetsmiljö.

Det vore en stor olycka för både löntagare och arbetsgivare om de borgerliga partierna inklusive SD lyckas förstöra en väl fungerande RSO-verksamhet.

En kommentar till “Högre vinst ställs mot ohälsa

  • Vad sker praktiskt med dessa råd?
    Vilket bestående arbete kommer ur detta?

    Jag vill säga; Ingenting alls, för det rinner ut i sanden. i dagens värld, är det cash som är king.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Framtiden finns – än så länge

Framtiden finns – än så länge

Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Du kanske också vill läsa…

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

”Saboterar ett bra system”

”Saboterar ett bra system”

LO-utredaren Sten Gellerstedt hävdar att Svenskt Näringslivs förslag om att skilja facket från skyddsombuden saboterar ett väl fungerande system, och reducerar skyddsombuden till ”ordningsmän för arbetsgivarna”.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

De som arbetar på arbetsplatser utan lägsta löner och kollektivavtal har oftast inget skyddsombud att vända sig till, skriver Saila Quicklund (M).

”Många tankevurpor om skydds­ombuden”

”Många tankevurpor om skydds­ombuden”

Om inte facken utser skyddsombuden, vem ska då driva deras ärenden om de motarbetas, hindras eller trakasseras? Gustaf Järsberg och Martin Miljeteig, Transport, svarar på Svenskt Näringslivs och Företagarnas debattinlägg i SvD.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

Förra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt – om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

I stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

Arbetsmiljön måste bli bättre!

Arbetsmiljön måste bli bättre!

”Arbetsmiljön är en av våra viktigaste frågor, och en medlemsundersökning visar att den ofta brister. Så kan vi inte ha det”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.