Industriarbetarnas tidning

SKF-facket befarar varsel

Publicerad 2020-05-08, 09:06   Uppdaterad 2024-01-17, 15:39

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.
– Det här får ju oerhörda konsekvenser för oss, säger Tony Karlsson, verkstadsklubbens ordförande på SKF Mekan i Katrineholm.

Där har ett hundratal, var tredje i produktionen, korttidspermitterats till följd av vikande orderingång. Även tjänstemän i Katrineholm och Göteborg har permitterats. SKF sökte därför statligt stöd för att mildra de ekonomiska konsekvenserna.

Men samtidigt stod bolaget fast vid att dela ut drygt en miljard kronor till aktieägarna. En ekvation som inte går ihop, enligt Tillväxtverket som är den myndighet som betalar permitteringsstödet. Den som delar ut pengar till aktieägarna har ingen rätt till statligt stöd. Igår kväll meddelade SKF att man drar tillbaka sin ansökan hos Tillväxtverket.

– Sorgligt att SKF väljer att dela ut pengar till aktieägarna i ett sådant här allvarligt läge, säger Tony Karlsson.

Permitteringarna ligger kvar till och med vecka 20. Men Tony Karlsson befarar att SKF på sikt kommer att varsla om uppsägningar i stället för att permittera.

– Det skulle inte förvåna mig och det vore i så fall mycket tråkigt. Ett varsel får ju mycket negativa följder för medlemmarna. Att skickas ut i arbetslöshet är ju något helt annat än att vara permitterad.

SKF Mekan i Katrineholm tillverkar lagerhus och har 430 anställda.

2 kommentarer till “SKF-facket befarar varsel

  • Företagets viktigaste resurs de anställda.

    Detta mantra upprepas regelbundet på de flesta bolagsstämmor inkl SKF´s men när det
    som nu är upp till bevis så visar det sig inte vara mer än tomma ord!
    Med en rekordstark kassa så hade SKF utan problem kunnat fortsätta sina kortidsavtal då behovet av dessa avtal kvarstår och istället finansierat en fortsättning av dessa avtal med eget kapital . Men det blir självklart lättare att ta beslut om ev varsel när man kan skylla på att det är ”någon annan” som bidragit till att man ”tvingas” varsla .

    Facken inom SKF borde självklart göra gemensam sak och utkräva ansvar av SKF innan företaget tillåts ta till någon form av drastisk åtgärd gentemot de anställda!

  • Min man blev varslad i torsdags. Han har arbetat på SKF i Göteborg i över 40 år. Dagen innan hade han ett möte med sin chef där de planerade framtiden och lade upp planer för hösten. Chefen visste heller inget om varslet. På morgonen efter får han besked om varsel och erbjudande om avtalspension. Han hade till måndag att bestämma sig på. Min man hade börjat fundera på pension men hade planer på att arbeta några år till. Han fick inte chansen att avsluta ett långt yrkesliv med värdighet. Väldigt tråkigt för honom och vår familj. Det är enbart ekonomiska incitament som styr. Jag är väldigt besviken på SKF.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att…

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

GS sluter avtal om korttidsarbete

GS sluter avtal om korttidsarbete

På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. ”Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd”, säger GS förbundsordförande…

Mest korttids­stöd till industrin

Mest korttids­stöd till industrin

Scania, Volvo och andra stora industriföretag är de som tagit emot mest korttidsstöd under pandemin. ”Stödet har haft en väldigt stor betydelse för jobben”,…

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

”Hur var det med hedern och samvetet när kris­stödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet?”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som…

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva…

Stora aktieutdelningar ger indraget kris­stöd

Stora aktie­utdelningar ger indraget kris­stöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

Avtal på plats för korttidsarbete för bemannings­anställda

Nu kan även bemanningsanställda få stöd vid korttidsarbete. IF Metall och övriga facken inom LO har kommit överens med motparten om ett centralt avtal.

Allt fler varsel inom industrin

Allt fler varsel inom industrin

2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!