Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar
Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Företagets viktigaste resurs de anställda.
Detta mantra upprepas regelbundet på de flesta bolagsstämmor inkl SKF´s men när det
som nu är upp till bevis så visar det sig inte vara mer än tomma ord!
Med en rekordstark kassa så hade SKF utan problem kunnat fortsätta sina kortidsavtal då behovet av dessa avtal kvarstår och istället finansierat en fortsättning av dessa avtal med eget kapital . Men det blir självklart lättare att ta beslut om ev varsel när man kan skylla på att det är ”någon annan” som bidragit till att man ”tvingas” varsla .
Facken inom SKF borde självklart göra gemensam sak och utkräva ansvar av SKF innan företaget tillåts ta till någon form av drastisk åtgärd gentemot de anställda!
Min man blev varslad i torsdags. Han har arbetat på SKF i Göteborg i över 40 år. Dagen innan hade han ett möte med sin chef där de planerade framtiden och lade upp planer för hösten. Chefen visste heller inget om varslet. På morgonen efter får han besked om varsel och erbjudande om avtalspension. Han hade till måndag att bestämma sig på. Min man hade börjat fundera på pension men hade planer på att arbeta några år till. Han fick inte chansen att avsluta ett långt yrkesliv med värdighet. Väldigt tråkigt för honom och vår familj. Det är enbart ekonomiska incitament som styr. Jag är väldigt besviken på SKF.