Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt
Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.
Industriarbetarnas tidning
29 september, 2020
Skrivet av Rasmus Lygner
Farliga jobb. Arbetar du natt, med vibrerande
verktyg eller kommer i kontakt med kemikalier? Då är din arbetsgivare skyldig att erbjuda dig en medicinsk kontroll.
Varför genomförs kontrollerna?
Arbetsgivare måste bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete så att ingen skadar sig eller blir sjuk av jobbet. Ändå finns det risker som inte kan elimineras. Då ska medicinska kontroller göras så att problem upptäcks i tid.
De kan visa om din hälsa har påverkats av jobbet, eller upptäcka hälsoproblem du har sedan tidigare som gör att du inte bör arbeta med vissa uppgifter.
Din arbetsgivare är skyldig att genomföra kontrollerna och agera om ditt arbete visar sig vara skadligt för dig. Vad en medicinsk kontroll är varierar beroende på vad du arbetar med.
Vilka har rätt till hjälp?
Om ditt arbete innefattar något av följande måste din arbetsgivare
göra medicinska kontroller:
När sker undersökningen?
Det skiljer sig åt beroende på vad du arbetar med. Arbetsmiljöverket har information om varje typ av arbete som omfattas av reglerna.
Oftast ska en kontroll genomföras innan arbetet påbörjas. Undantaget är handintensivt arbete, då kontrollen ska göras senast efter tre år. I många fall ska nya kontroller genomföras vart tredje år.
Upplever du nya eller förvärrade problem ska arbetsgivaren testa dig igen. Det kan till exempel handla om att du får problem med luftrören vid arbete med kemikalier eller känningar i händerna vid arbete med vibrerande verktyg.
Vad händer om chefen vägrar?
Om din arbetsgivare inte vill genomföra en kontroll – kontakta ditt lokala skyddsombud. Saknar ni ett vänder du dig till ett regionalt skyddsombud.
Blir jag uppsagd om jag är sjuk?
Nej. Om kontrollen visar att du till exempel är överkänslig mot vissa kemikalier är din arbetsgivare skyldig att anpassa arbetet eller omplacera dig.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.