Industriarbetarnas tidning

Industrifacken: Vi är besvikna

1 oktober, 2020

Skrivet av Anna Julius och Rasmus Lygner

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

Parterna hade till sent i natt på sig att komma överens, men några timmar efter midnatt kom beskedet att de misslyckats.

– Det är oehört tråkigt, vi hade kommit långt, jättelångt i många frågor. Vi var så nära och utifrån det så är det oerhört tråkigt, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Sveriges Radios Ekot-redaktion.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger till DN att hon hoppas att flera av frågorna kan lösas i de ordinarie avtalsförhandlingarna. Foto: TT Nyhetsbyrån.

I slutändan krävde arbetsgivaren för stor uppluckring av turordningsreglerna, därför föll uppgörelsen, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Han tillbakavisar uppgifter om att det skulle råda splittring bland LO-förbunden.

– Jag är besviken. Vi har haft väldigt intensiva förhandlingar, senaste månaden, senaste veckan, senaste dagarna.

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Han säger att parterna hade kommit väldigt långt i förhandlingarna när det gäller omställning och kompetensutveckling. Förslaget från parterna var att LO-medlemmar skulle få vara lediga i 44 veckor för att studera med en ersättning på upp till 80 procent av lönen. För att det skulle bli verklighet behövde politikerna skjuta till pengar.

– Det skulle ha varit väldigt bra för våra medlemmar.

Facken lade krav på förändringar om inhyrning, hyvling och visstid. Det som förhandlingarna föll på, säger han, är att arbetsgivarna hade väldigt långtgående krav på uppluckring av turordningsreglerna.

– Det blev så mycket att vi inte kunde acceptera det.

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är också besviken efter nattens kraschade förhandlingar, och orolig för vad som händer nu. Han är särskilt kritisk till att politikerna satte tryck på fack och arbetsgivare redan innan de satt sig ner vid förhandlingsbordet.

Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande. Foto: David Lundmark

– Det politiska trycket har på ett skadligt sätt påverkat våra möjligheter att komma fram till en uppgörelse, säger han och fortsätter:

– Det är klart, ligger det ett färdigt politiskt förslag vid sidan om förhandlingsbordet kan man inte blunda för det. Det var ett historiskt missgrepp när man tog in det här i januariavtalet. Det satte partssystemet ur spel, helt enkelt.

I slutskedet av förhandlingarna talades mycket om att begreppet saklig grund var avgörande för om man skulle nå en övernskommelse. Svenskt näringsliv ville ha bort det medan LO hade lovat sina medlemsförbund att inte ge upp det. Men enligt flera medier är det en rad olika frågor, en helhet, som gjorde att man inte kom överens.

PTK:s ordförande Martin Linder säger i ett pressmeddelande att viljan att träffa ett avtal har varit mycket stark hos alla parter.

– En av våra föresatser var att förhandla ända in i kaklet. Det har vi gjort och det är vi stolta över, säger Martin Linder, PTK:s ordförande.

Även arbetsgivarsidan beklagar att man inte lyckats nå en överenskommelse.

– Vi har gjort vårt yttersta för att hitta en balanserad uppgörelse som alla tre parter kunde bära hem. Tyvärr har vi inte lyckats. Förhandlingarna har varit konstruktiva trots många svåra frågor. Till slut tvingades vi tyvärr konstatera att vi inte hittade en uppgörelse som alla kunde acceptera, säger Svenskt näringslivs vice vd Mattias Dahl.

Han säger att det nu blir upp till lagstiftiftarna att förändra regelverket. Både LO och PTK hoppas dock att den statliga utredningens förslag inte ska bli verklighet.

– Den är helt enkelt horribel och totalt obalanserad. Vi kommer göra precis allt vi kan för att den inte ska bli verklighet, säger Susanna Gideonsson till Ekot.

I andra medier har det funnits uppgifter om att LO-förbunden var splittrade när det gäller hur mycket man skulle gå arbetsgivaren till mötes. Enligt Veli-Pekka Säikkälä är det fel.

– Det stämmer helt enkelt inte.

Han säger att LO-förbunden var eniga när det gäller att inte gå med på arbetsgivarnas krav.

Vad händer nu?

– Det vet jag inte. Problemen är inte lösta. Vi får analysera det.

Han säger att det hur som helst är arbetsmarknadens parter som måste lösa frågorna.

Några personer, bland annat Pappers ordförande Pontus Georgsson och LO-ordföranden Susanna Gideonsson, har nu på morgonen sagt att man skulle kunna föra in frågorna i den ”vanliga” avtalsrörelsen. Veli-Pekka Säikkälä är tveksam.

– Det finns saker som man kan lösa i avtalsrörelsen, men det finns också saker man inte kan lösa där.

Han pekar på förslagen om omställning, där det krävs att en tredje part, staten, är med och genomför det.

– Sånt är det svårt att strejka för.

Även GS-fackets Per-Olof Sjöö tveksam till att fack och arbetsgivare inom industrin skulle kunna komma överens om arbetsrätten under den vanliga avtalsrörelsen.

– Dörren för nya krav är stängd, säger han.

Men samtidigt är han orolig för att las-utredningen nu skulle kunna bli verklighet.

– Det skulle vara ett väldigt svårt slag mot partssystemet.

Från flera av partierna bakom januariavtalet manas nu till fortsatta lasförhandlingar.

“Det finns ingenting som hindrar det”, skriver statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

Även Miljöpartiets Per Bolund och Centerpartiets Annie Lööf har ställt sig positiva till tanken om att parterna skulle återuppta förhandlingarna.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark sa vid en presskonferens på torsdagen att hon ska föra en dialog med parterna för att utvärdera läget.

– Jag tror på parternas förmåga att förhandla även när det är tufft. Jag ser gärna att de sätter sig vid förhandlingsbordet igen, sa hon.

På frågan om vad som händer annars var svaret:

– Vi kommer i så fall att gå vidare med utredningens förslag. Det är ute på remiss nu och svaren ska vara inne senast den 26 oktober, så vi får jobba vidare utifrån dem.

3 kommentarer till “Industrifacken: Vi är besvikna

 • Jag tycker nu ska förhandlarna sova ut, ta en långhelg i den härliga höstnaturen och sedan ro hem det hela under nästa vecka!

 • Är ni besvikna, för att ni inte var med och försämrade arbetsvillkoren?
  Snarare tvärt om, ni ska vara glada att ni inte medverkade till försämringar.

  Nu ligger bollen hos politikerna. Det kommer vara politiskt självmord att göra arbetsvillkoren sämre.

 • En bottenlös ankdammspolitik när den är som sämst.
  .
  Horribelt att dessa politiska clowner L och C är så verklighetsfrämmande för att medmänniskor behöver trygghet på sina arbetsplatser.
  .
  En Modern verksamhet måste vara kreativ och utvecklande, det blir den definitivt inte om det ligger ett vilande hot gällande ”Godtycket”. Detta kan innebära att Chefen inte gillar din klädstil, sexuella läggning osv. Men i många avseenden kan också ”Godtycket” vara helt i strid med diskrimineringslagen.
  .
  Borgarna skriker för full hals ”- Modernisering”. Ja, men en direkt konservativ amöbanivå är bara att konstatera enligt ”Godtycket” Ett annat argument för deras s.k. Moderniseringsiver är: Ökad flexibilitet skulle ge fler jobb? Vem är så otroligt naiv och korkad som tror att om jag entledigar 1 arbetare istället skulle anställa 2? – Denna frågan har dom aldrig lyckats svara på och undra på det, det stämmer helt enkelt inte.
  .
  Jag som arbetsgivare vill absolut inte ha lismande ”ja-säjare” runt omkring mig. Detta är både kontraproduktivt och illojalt mot mig. Sedan att mina medarbetare skulle vara MINDRE värda än ett företag som har 16 anställda är skamligt. C och L för en bottenlös ankdammspolitik när den är som absolut sämst.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Imorgon ska parterna vara färdiga med förhandlingarna som kan avgöra framtiden för svensk arbetsmarknad. Vi reder ut vad ett förändrat anställningsskydd kan betyda för dig som anställd.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

”Det är bara tokerier”

Höjd a-kassa och bättre omställning är bra förslag. Men att slopa saklig grund för uppsägning är bara tokerier. Så kommenterar LO:s Torbjörn Johansson förslaget från Svenskt Näringsliv.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.